«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας. Θα ενεργοποιήσουμε τα αεροδρόμια» φέρεται να δήλωσε.
Η συμφωνία αυτή, όπως σημείωσε ο υπουργός, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:
— TRHaber Savunma (@savunma_trhaber) December 24, 2024
▪️ Suriye yönetimi ile deniz yetki alanı anlaşması yapacağız. pic.twitter.com/kwFRI734H4
Εντωμεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας θα μεταβεί στη Συρία σύντομα προκειμένου να συζητήσει ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ελλείψεις.
Η Τουρκία, η οποία υποστήριξε τους Σύρους αντάρτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αυτό τον μήνα έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου, ξανάνοιξε την πρεσβεία της στη Δαμασκό και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και ο υπουργός Εξωτερικών της έχουν συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας Άχμεντ αλ Σάρα.
Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Συρίας, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των ενεργειακών σχέσεων.
Η τουρκική αντιπροσωπεία θα συζητήσει επίσης την ενεργειακή συνεργασία με τη νέα συριακή κυβέρνηση και μια πιθανή βοήθεια της Τουρκίας στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.
«Το κύριο πρόβλημα στη Συρία στο πεδίο της ενέργειας είναι η ανεπάρκεια ηλεκτρισμού αυτή τη στιγμή. Μια φόρμουλα θα επιδιωχθεί (για την Τουρκία) προκειμένου να παράσχει ηλεκτρισμό στη Συρία», είπε ακόμη.
Η Τουρκία παρέχει αυτή τη στιγμή ηλεκτρισμό σε ορισμένα τμήμα της βόρειας Συρίας όπου ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει τέσσερις φορές από το 2016.
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου