facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

"Τελικά είμαστε απροστάτευτοι": Σε...τοίχο έπεσε καθηγητής για απάτη σε βάρος του

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, έχει πέσει κατ΄επανάληψη θύμα διαδικτυακής απάτης από επιτήδειους οι οποίοι εκμεταλλεύονται και τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης για να δημιουργήσουν deep fake βίντεο που τον εμφανίζουν να διαφημίζει διάφορα "θαυματουργά" φαρμακευτικά σκευάσματα.

Πολύ πρόσφατα ο ίδιος εμφανίστηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εικόνα και την δική του φωνή να προειδοποιεί για παράσιτα που "έχουν ήδη εγκατασταθεί στο σώμα μας" και θα προκαλέσουν επιδημία "για την οποία κανείς δεν μιλάει". Ο ίδιος παρουσιάζεται να έχει αναπτύξει μια ειδική μέθοδο προφύλαξης, μαζί με συναδέλφους του από τη Διεθνή Ένωση Παρασιτολόγων, ενώ προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να αγοράσουν κάποιο σκεύασμα που θα τους προστατεύσει από την απειλή, παραπέμποντας σε σχετικό υπερσύνδεσμο.

Παλιότερα ο κ. Γουργουλιάνης εμφανιζόταν ως καθηγητής Καρδιολογίας να διαφημίζει σκεύασμα που "καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία στο σπίτι και προλαβαίνει το εγκεφαλικό", ενώ σε άλλη ανάρτηση φερόταν να προτείνει κάποιο άλλο προϊόν σταματούσε τις εμβοές στα αυτιά!

Κάθε προσπάθεια του καθηγητή να αναζητήσει προστασία, είτε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, είτε από τα ίδια τα social media που φιλοξενούν τις απατηλές διαφημίσεις, απέβη άκαρπη: Μετά τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που του απάντησε - όπως λέει - πως η απάτη έγινε από το εξωτερικό και δεν μπορούν να εντοπιστούν αυτοί που βρίσκονται από πίσω, ο κ. Γουργουλιάνης έπεσε πάνω στον "τοίχο" δημοφιλούς πλατφόρμας, που αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά του για αφαίρεση του fake περιεχομένου.

 

"Δεν αφαιρέσαμε την κοινοποίηση", τιτλοφορείται η απάντηση του Μέσου, που στάλθηκε στον καθηγητή το πρωί της Τετάρτης. Αφού τον ευχαριστούν για την αναφορά του, καθώς οι πληροφορίες του βοηθούν στον περιορισμό του ανεπιθύμητου περιεχομένου για τον ίδιο και άλλους χρήστες, τον ενημερώνουν πως χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό τεχνολογίας και ανθρώπινου ελέγχου για την επεξεργασία αναφορών και τον προσδιορισμό περιεχομένου που παραβιάζει τους Όρους της κοινότητας.

"Σε αυτήν την περίπτωση δεν αφαιρέσαμε το περιεχόμενο που αναφέρατε. Αν πιστεύετε ότι έχουμε κάνει λάθος, μπορείτε να ζητήσετε να γίνει επανέλεγχος αυτής της απόφασης εντός 180 ημερών", αναφέρεται στην απάντηση. Μάλιστα, το Μέσο εκφράζει την κατανόησή του για το ότι η απόφαση αυτή μπορεί να είναι δυσάρεστη και προτείνει ως εναλλακτική λύση στον αιτούντα καθηγητή, να μην ακολουθεί ή να μπλοκάρει τον λογαριασμό τον οποίο αφορούσε η αναφορά. Δηλαδή, του προτείνει να μη βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του σε deep fake βίντεο, αλλά να εξακολουθούν να τον βλέπουν χιλιάδες άλλοι χρήστες!

Ο κ. Γουργουλιάνης, σε ανάρτησή του διατυπώνει την απογοήτευσή του από την απάντηση:

"Δεν θεραπεύουμε, παράσιτα, δεν καθαρίζουμε το αίμα, δεν σταματάμε τις εμβοές στα αυτιά!

H απάντηση του Facebook για τις παραπλανητικές διαφημίσεις κάποιων επιτήδειων απατεώνων που χρησιμοποιούν την εικόνα ή και τη φωνή μου. "Δεν αφαιρείται το περιεχόμενο και να ζητήσετε επανέλεγχο εντός 180 ημερών"!!! Τελικά είμαστε απροστάτευτοι!!".

Πώς μένουν στο απυρόβλητο

Ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, που έχει πέσει επίσης κατ΄ επανάληψη θύμα παρόμοιας διαδικτυακής απάτης, έχει προβεί σε σειρά ενεργειών για την αποτροπή τους, με στόχο την προστασία του ονόματός του, αλλά και των ανυποψίαστων πολιτών που μπορεί να πέσουν θύματα μη εγκεκριμένων και δυνητικά επικίνδυνων σκευασμάτων. Όλες οι προσπάθειές του, επίσης, έπεσαν στο κενό.

Η "πηγή" μιας από τις πολλές παρόμοιες αναρτήσεις που τον παρουσίαζαν να προμοτάρει παρόμοια προϊόντα εντοπίστηκε στην Ολλανδία. Οι άνθρωποι που είναι πίσω από αυτές χρησιμοποιούν ως "όχημα" προσωρινούς διαδικτυακούς τόπους, τους οποίους καταργούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν εντοπιστούν τα ίχνη τους. Στο μεταξύ, έχουν καταφέρει να περάσουν τα μηνύματά τους σε μεγάλο αριθμό χρηστών μέσα από εικονικούς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την δημιουργία των deep fake βίντεο αξιοποιούν διαθέσιμο οπτικό και ηχητικό υλικό έγκριτων επιστημόνων με αναγνωρισιμότητα και δημόσια παρουσία (εν προκειμένω οι δύο γιατροί είχαν συχνές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης στην περίοδο της πανδημίας). Με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα σε αληθοφανή βίντεο να προωθούν προϊόντα με τη δική τους φωνή.

Το ερώτημα που έχει θέσει ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ είναι γιατί δεν παρεμβαίνουν οι εισαγγελικές αρχές, με στόχο να ελεγχθούν, όχι αυτοί που δημιουργούν τα fake βίντεο, αλλά αυτοί που επωφελούνται από την ψεύτικη προβολή, πουλώντας το διαφημιζόμενο προϊόν. Αν πατήσει κάποιος τον υπερσύνδεσμο που παρατίθεται στη διαφήμιση, οδηγείται σε e-shop πώλησης των σκευασμάτων.

iatronet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news