Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, με βάση τον δείκτη μισθών, δεν θα επηρεάσει τις υφιστάμενες συντάξεις, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στη Naftemporiki TV.

Όπως ξεκαθάρισε με βάση τη μεταβολή αυτού του δείκτη θα γίνονται οι αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία (συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Ενώ τόνισε ότι οι υπολογισμοί θα επηρεάσουν τις συντάξεις από το 2025 και εντεύθεν.

Σε ερώτηση σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Η πίεση που έχουμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα, λόγω δημογραφικού, είναι μεγάλη και αυτό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των περισσοτέρων χωρών είναι κατά βάση διανεμητικά, δηλαδή οι εισφορές των τωρινών εργαζομένων πληρώνουν για τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Τα συστήματα αυτά δουλεύουν καλά, όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Όταν ανατρέπεται αυτός ο κανόνας, αρχίζουν τα προβλήματα.

Ανα τριετία η εξέταση για τα όρια συνταξιοδότησης

Γι’ αυτό και όλες ανεξαιρέτως οι χώρες έχουν λάβει μία σειρά μέτρων, τα οποία έχουν να κάνουν είτε με την ίδια τη συνταξιοδοτική δαπάνη είτε με τη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου.

Στην Ελλάδα, μέτρα λάβαμε τα τελευταία χρόνια και από ό,τι δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες, παρότι το σύστημά μας εξακολουθεί να δημιουργεί μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, με τους υφιστάμενους κανόνες μακροχρονίως φαίνεται να πετυχαίνουμε τη σταθερότητα που επιθυμούμε.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα όρια συνταξιοδότησης, αυτά εξετάζονται ανά τριετία. Έγινε πρόσφατα η εξέταση και οι διαφοροποιήσεις ήταν μηδαμινές. Αυτός είναι και ο λόγος που, μέχρι το 2027, δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα όρια αυτά».

ΑΠΕ/newsbeast