Όπως έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του, "το ποτήρι ξεχείλισε", καθώς λαμβάνει καθημερινά καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες σε κάποιες αργίες δεν διενεργούνται καθόλου αξονικές τομογραφίες, αλλά και σε ορισμένες καθημερινές ο αξονικός σταματάει να λειτουργεί μετά τις 3 μ.μ. Κι όλα αυτά, παρόλο που η θέση του ακτινολόγου είναι καλυμμένη σε όλες τις βάρδιες του Ακτινολογικού Τμήματος, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο.
Ο βουλευτής και γιατρός, που μέχρι την εκλογή του ήταν διευθυντής του ΤΕΠ του νοσοκομείου, σε συνέχεια επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει για το ίδιο θέμα στη Βουλή, ζήτησε από την εισαγγελέα να διερευνήσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες, "στον βαθμό που η συνεχιζόμενη υπολειτουργία του Αξονικού Τομογράφου επιτρέπει την έκθεση των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς σε παράνομο κίνδυνο", όπως αναφέρει.
Η πρωτοβουλία του προκάλεσε πολιτική αντίδραση και έναν πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ του βουλευτή και της τοπικής Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕΕΠ) της ΝΔ, η οποία σε πολύ οξύ τόνο τον κατηγόρησε ότι σπέρνει φόβο και πανικό στους πολίτες με πολιτική σκοπιμότητα, για ένα πρόβλημα που προϋπήρχε και γνωρίζει ως εργαζόμενος και ο ίδιος στο νοσοκομείο.
Το iatronet.gr αναζήτησε απαντήσεις στο ερώτημα, γιατί δεν λειτουργεί ο αξονικός όλες τις μέρες, παρόλο που υπάρχει πάντα ακτινολόγος σε βάρδια. Η απάντηση που πήρε από πολλαπλές πηγές, είναι πως ορισμένοι από τους ακτινολόγους αρνούνται να τον λειτουργήσουν, λέγοντας πως δεν γνωρίζουν να διαβάσουν το αποτέλεσμα! Για τους ίδιος λόγους δεν γίνονται οι τακτικές αξονικές τομογραφίες των πολιτών, ενώ παράλληλα σε αχρηστία βρίσκεται επί 4 χρόνια και ο ολοκαίνουργιος ψηφιακός μαστογράφος.
"Προσέφυγα στην εισαγγελία ζητώντας να διερευνήσει τα αίτια, να εντοπίσει πιθανές ευθύνες και να βρεθεί λύση", λέει στο iatronet.gr ο βουλευτής Π. Παππάς (φωτογραφία), αποφεύγοντας να απαντήσει αν ο ίδιος γνωρίζει την αιτία της υπολειτουργίας του αξονικού τομογράφου. "Το θέμα είναι αν η διοίκηση έχει κάνει όσα οφείλει για να διασφαλίσει το αυτονόητο, δηλαδή να δουλεύει όλες τις μέρες, με δεδομένο ότι όλες οι θέσεις ακτινολόγων είναι καλυμμένες", σημειώνει.
Τα έκτακτα και τα νοσηλευόμενα περιστατικά που χρειάζονται αξονική τομογραφία διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη όταν αυτός δεν λειτουργεί, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται. "Σου έρχεται ένα περιστατικό που μπορεί να είναι αιμορραγικό εγκεφαλικό ή οτιδήποτε άλλο, έχεις έναν αναίσθητο άνθρωπο, ή επιβαρύνεται μια κοιλιά σε νοσηλευόμενο και θέλεις να το διερευνήσεις. Τα διακομίζεις στη Θεσσαλονίκη ή αναγκάζεσαι να περιμένεις την επόμενη μέρα για να λειτουργήσει ο αξονικός", αναφέρει, προσθέτοντας πως στις συγκεκριμένες βάρδιες το νοσοκομείο λειτουργεί ουσιαστικά ως Κέντρο Υγείας.
Για τον ψηφιακό μαστογράφο, που προμηθεύτηκε το νοσοκομείο το 2018, αναφέρει πως μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ούτε μία μαστογραφία, παρά μόνο 7 δοκιμαστικές.
"Το Ακτινολογικό Τμήμα εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, αλλά ο αξονικός τομογράφος δεν μπορεί να λειτουργήσει πάντα, επειδή μόνο δύο ακτινολόγοι ξέρουν να διαβάζουν το αποτέλεσμα της τομογραφίας", λέει στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Κιλκίς, Πασχάλης Μασούρας (φωτογραφία). "Αν χρειαστεί μια τέτοια εξέταση σε μέρες και ώρες που δεν εφημερεύουν οι συγκεκριμένοι, το περιστατικό θα διακομιστεί σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και θα επιστρέψει", σημειώνει, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο λόγο δεν κλείνονται ραντεβού για τακτικές απεικονιστικές εξετάσεις αξονικής τομογραφίας και οι πολίτες καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη. Το Σωματείο, όπως επισημαίνει, περιλαμβάνει το πρόβλημα σε όλα τα υπομνήματα που καταθέτει στους αρμόδιους φορείς, τουλάχιστον από το 2016.
Ο ίδιος επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε πλήρη αχρηστία ο ψηφιακός μαστογράφος, που εγκαταστάθηκε το 2020. "Δεν μπορούμε να προσφέρουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον πληθυσμό του νομού, και οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν τον ετήσιο έλεγχο, πολλές φορές με το παραπεμπτικό του προγράμματος 'Φώφη Γεννηματά', είναι αναγκασμένες να απευθύνονται είτε στη Θεσσαλονίκη ή σε ιδιωτικά κέντρα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. Ειδάλλως, θα πληρώσουν σε μη συμβεβλημένο".
Το iatronet.gr απευθύνθηκε στον διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς, Ιωάννη Ανδρίτσο, (φωτογραφία), ο οποίος απάντησε πως "από τη στιγμή που έγινε προσφυγή, θα καταθέσω τις κατάλληλες απαντήσεις στην εισαγγελία όταν με καλέσει για να με ρωτήσει".
Για το θέμα ξέσπασε πολιτική κόντρα, με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Κιλκίς της ΝΔ, Μηνά Παπαδόπουλο (φωτογραφία), να εξαπολύει δριμεία επίθεση στον βουλευτή. Σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον Π. Παππά και το κόμμα του για κοντή μνήμη, αναφέροντας πως το 2015 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε μια θέση ιατρού από το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Γ.Ν. Κιλκίς. Διερωτάται γιατί δεν έκανε παρέμβαση ως εργαζόμενος και ο ίδιος στο νοσοκομείο και του καταλογίζει κινδυνολογία και διασπορά φόβου για πολιτική σκοπιμότητα.
Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει πως υπό την παρούσα διοίκηση όλα τα περιστατικά που έχρηζαν εξέτασης στον αξονικό τομογράφο εξυπηρετήθηκαν αμέσως και πως το 2022 έγιναν μόνο 7 διακομιδές στη Θεσσαλονίκη για εξέταση σε αξονικό τομογράφο, χωρίς καθυστέρηση.
Απαντώντας στον πρόεδρο της ΔΕΕΠ, ο κ. Παππάς χαρακτηρίζει την ανακοίνωσή του ως τεκμήριο πολιτικής παρακμής, ενώ διερωτάται για ποιο λόγο και με ποια νομιμοποίηση απαντά εκείνος εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου και πώς γνωρίζει τον αριθμό των διακομιδών. Τέλος, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του, για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου.
iatronet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου