Μετά την οργανωμένη προσπάθεια εισβολής περίπου 25.000 παράτυπων μεταναστών τον Μάρτιο του 2020, είναι λογικό όταν ανεβαίνει ο ρυθμός των διελεύσεων να υπάρχει ανησυχία.
Μπορεί η Τουρκία να μην έχει κάνει ούτε βήμα πίσω, όσον αφορά τις διεκδικήσεις και την αναθεωρητική ατζέντα της, αλλά η ατμόσφαιρα στην τρέχουσα συγκυρία είναι σχετικά ήπια. Αυτό που αναμένεται αρχικά είναι η επανέναρξη της επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο.
Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η τουρκική στρατοχωροφυλακή, δεν κάνει κάτι για ν’ αποτρέψει αυτές τις διελεύσεις, ως οφείλει, βάσει της συμφωνίας του 2016.
Το μεταναστευτικό παραμένει δυνάμει ένας μοχλός πίεσης της Τουρκίας, όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά και γενικότερα της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι το σήμερα (5/6) έγινε σύσκεψη υπό τον Ιωάννη Σαρμά με τους αρμόδιους υπουργούς για τον ζήτημα των διελεύσεων από τα σύνορα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων της κυβέρνησης έγινε με το σκεπτικό αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, πρώην Α/ΓΕΣ, ο οποίος μάλιστα τον Μάρτιο 2020 διετέλεσε διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο. Είναι μάλιστα αυτός που είχε υλοποιήσει μεγάλο μέρος των οχυρωματικών έργων, που διαχειρίστηκε τις πληροφορίες που έφταναν νωρίτερα για να στηθεί αυτή η πολύ επιτυχημένη επιχείρηση αποτροπής.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η συνοριογραμμή στον Έβρο είναι περίπου 210 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ελεγχθεί εν συνόλω. Ωστόσο, τα Μαράσια, η Νέα Βύσσα, το Πέταλο και οι Φέρρες είναι οι περιοχές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Η εντολή έναρξης της συντονισμένης αποστολής δόθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι οι 91 βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, λίγα μόλις μέτρα μέσα απ’ την οριογραμμή.
Η κοινή επιχείρηση Αστυνομίας, ΕΜΑΚ και Frontex για την περισυλλογή των παράτυπων μεταναστών από νησίδα του ποταμού Έβρου ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Όλοι, μεταξύ των οποίων και 34 ανήλικοι επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο χωριό Φυλάκιο.
«Δεν είχαν νερό, δεν είχαν φάει 5 μέρες, όπως μας εξήγησαν», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Εκπρόσωπος Ερυθρού Σταυρού, περιγράφοντας τις συνθήκες των μεταναστών.
Οι ελληνικές αρχές στον Έβρο, βρίσκονται σε εγρήγορση όπως άλλωστε συνηθίζεται μετά τον Μάρτιο του 2020, με τους κάτοικους της περιοχής να μιλούνε για αλλαγή μεθόδων των λαθροδιακινητών.
«Αυτοί οι άνθρωποι εργαλειοποιούνε μικρά παιδιά. Βλέπαμε κι εμείς από τις όχθες να είναι χωρίς συνοδεία, να είναι στις όχθες του ποταμού, να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Καραπατζάκης, πρόεδρος της Κοινότητας των Μαρασίων.
Ο κ. Παναγιώτης Χαρελάς, Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Το γεγονός ότι επιχειρούνε και θα επιχειρούνε κάποιες ομάδες μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, θεωρείται δεδομένο».
«Τα κυκλώματα άλλαξαν τη μεθοδολογία τους. Πλέον εκβιάζουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας μπροστά τα παιδιά, τα οποία δημιουργούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αυξητική τάση στις διελεύσεις, η οποία αποδίδεται και στην πτώση της στάθμης του ποταμού, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση πάντως να βρίσκεται σε επικοινωνία με την Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά το θέμα.
«Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων» ανέφερε η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά.
Οι 91 οδηγήθηκαν στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ορεστιάδας, απ’ όπου και θα κατευθυνθούν σε δομές φιλοξενίας, έως ότου εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου