Σε ψήφισμα που ενέκρινε κατά την διάρκεια της θερινής ολομέλειάς της, η οποία διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο, η συνέλευση «προέτρεψε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τα αθλητικά όργανα που την συνιστούν, να διατηρήσουν την θέση που εκφράσθηκε το 2022 και να απαγορεύσουν τη συμμετοχή αυτών των αθλητών στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε όλα τα άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα», αναφέρεται χαρακτηρισδτικά σε σχετικό δελτίο Τύπου.
Αυτό το ψήφισμα έρχεται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ η ΔΟΕ «εξετάζει αυτήν την στιγμή την δυνατότητα να εξουσιοδοτήσει αθλητές με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο, να αγωνισθούν στο Παρίσι ως «ουδέτεροι αθλητές», συνεχίζει η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ΔΟΕ συνέστησε τον περασμένο Μάρτιο την επανένταξη Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αγώνες, υπό ουδέτερο έμβλημα και «με ατομική ιδιότητα», υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστήριξαν και δεν υποστηρίζουν ενεργά, τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αλλά η PACE κρίνει στο ψήφισμά της ότι οποιαδήποτε συμμετοχή αυτών των αθλητών, είναι «αδιανόητη» και «θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα ως εργαλείο προπαγάνδας, ενώ θα εμπόδιζε εκ των πραγμάτων άλλους αθλητές -ιδίως τους Ουκρανούς- να συμμετάσχουν».
Σύμφωνα με την PACE, τα επιχειρήματα υπέρ της συμμετοχής τους «δεν έχουν επαρκή βαρύτητα μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να καταδικάσουν και να αποκηρύξουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν και να δείξουν την πλήρη και ακλόνητη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία, όπου η επίθεση συνεχίζεται».
Σύμφωνα με τους βουλευτές της συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, «Ρώσοι και Λευκορώσοι κορυφαίοι αθλητές, λάμβαναν κρατικούς μισθούς και συχνά συμμετείχαν σε στρατιωτικές αθλητικές ομάδες».
«Φαίνεται αδύνατο να επιδείξουν την ουδετερότητά τους και την απόστασή τους από αυτά τα καθεστώτα, αλλά και να κάνουν μια δήλωση κατά του πολέμου», πρόσθεσαν, και όσοι το έκαναν θα «έβαζαν τον εαυτό τους σε μια επικίνδυνη θέση».
Κατά την διάρκεια ακρόασης τον περασμένο Απρίλιο ενώπιον της PACE, εκπρόσωποι της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γκάμπι Αχρενς, πρώην ξιφομάχου και προέδρου της Επιτροπής Αθλητών της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Αφρικής (ANOCA), είχαν ζητήσει να μην «καταδικασθούν οι αθλητές για τις ενέργειες των ηγετών τους».
Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντέα Καστέρα, είχε στο μεταξύ εκτιμήσει ότι εναπόκειται στην ΔΟΕ να λάβει «κυρίαρχη απόφαση» σχετικά με την συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου