Παλαιότερα αυτό το διάστημα των μόλις τριών ημερών που θα ήταν ανοικτή η Βουλή και λογίζεται ως μια ολόκληρη Κοινοβουλευτική Περίοδος (σ.σ. κοινοβουλευτική περίοδος ονομάζεται το χρονικό διάστημα λειτουργίας της Βουλής μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων) έπαιζε μεγάλο ρόλο όσον αφορά τη σύνταξη που θα έπαιρναν οι βουλευτές όταν έφθανε η ώρα να αποσυρθούν από την επαγγελματική δράση. Όσο περισσότερες κοινοβουλευτικές περιόδους ήταν βουλευτές, τόσο υψηλότερη θα ήταν και η σύνταξη που θα λάμβαναν. Τώρα όλα αυτά έχουν κοπεί, όπως εξηγεί μιλώντας στο Newsbeast ο πρόεδρος της Ένωσις Τέως Βουλευτών – Ευρωβουλευτών, Αριστείδης Τσιπλάκος.
Ο πρώην βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, που εκπροσωπεί όλους τους πρώην συναδέλφους του, μας εξηγεί πως «με τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016 (Ν. 4387/2016), έγινε το απαράδεκτο, οι βουλευτές να εξομοιώνονται με τους δημόσιους υπαλλήλους. Ό,τι παίρνουν δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι όσον αφορά τη σύνταξή τους, παίρνουμε κι εμείς. Θεωρητικά παίρνουμε την πλήρη σύνταξη του δημοσίου υπαλλήλου, που ανέρχεται στα 2.000 ευρώ. Αλλά για να πάρουμε, θα πρέπει να έχουμε… 35 χρόνια θητείας στο Κοινοβούλιο, όπως ο δημόσιος υπάλληλος έχει 35 χρόνια στην υπηρεσία του. Αν δεν έχεις 35 χρόνια θητείας, παίρνεις ένα ποσοστό επί του ποσού αυτού». Και εξηγεί: «Αν έχεις 10 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, παίρνεις τα 10/35α των 2.000 ευρώ, ήτοι 571 ευρώ. Αν έχεις 15 χρόνια θητείας στη Βουλή, λαμβάνεις τα 15/35α των 2.000 ευρώ, ήτοι 857 ευρώ, και πάει λέγοντας. Σκεφτείτε ότι εγώ που είχα 24 χρόνια θητείας στο Κοινοβούλιο (εξελέγη το 1981 και εκλεγόταν αδιαλείπτως έως το 2004) παίρνω σχεδόν 1.500 ευρώ σύνταξη».
Με τα σημερινά δεδομένα και τις εναλλαγές βουλευτών ανά κοινοβουλευτική περίοδο, η συντριπτική πλειοψηφία θα λάβει στο τέλος σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ αφού ελάχιστοι έχουν θητεία στη Βουλή πάνω από δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Τσιπλάκο, «όταν καταρτίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, πήγαμε στον τότε Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και του είπαμε πως δεν είναι δυνατόν να θεωρείτε τους βουλευτές ίσους με τους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί αυτοί διορίζονται και μπορούν να μείνουν επί δεκαετίες στην υπηρεσία τους μέχρι να φθάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ εμείς εκλεγόμαστε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, Είναι σχεδόν ακατόρθωτο ένας πολιτικός να είναι επί 35 χρόνια βουλευτής ώστε να λάβει πλήρη σύνταξη. Τότε λοιπόν ο κ. Βούτσης κάλεσε τους εκπροσώπους των πολιτικών αρχηγών και συμφώνησαν να υπάρξει διάταξη που να εξαιρεί από τον νόμο για το ασφαλιστικό τους βουλευτές. Τότε όμως βγήκαν δημοσιογράφοι στα κανάλια και έλεγαν πως «οι βουλευτές είναι αχόρταγοι και παίρνουν 3.800 ευρώ μηνιαία σύναξη ενώ την ίδια ώρα ο λαός πεινάει, και δεν ντρέπονται». Κατόπιν αυτού, δεν υπήρξε καμία εξαίρεση στον νόμο».
«Άρα τώρα οι κοινοβουλευτικές περίοδοι δεν έχουν πλέον καμία σημασία όσον αφορά τη σύνταξη που θα πάρει στο μέλλον ένας βουλευτής;» τον ρωτάμε. «Ναι, πλέον δεν έχει καμία σημασία, δεν ισχύουν αυτά, λαμβάνουν απλώς ποσοστό επί της συντάξεως των δημοσίων υπαλλήλων» μας ξεκαθαρίζει. Λαμβάνουν μόνο το ποσοστό που αναφέραμε συν τη σύνταξη που δικαιούνται από το Ταμείο τους ως εργαζόμενοι για όλα τα υπόλοιπα χρόνια δουλειάς. Οπότε το γεγονός ότι η 19η (ΙΘ’) Κοινοβουλευτική Περίοδος που θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές που θα αναδειχθούν από τις κάλπες της Κυριακής, μπορεί να διαρκέσει μόλις τρία εικοσιτετράωρα εάν ξαναπάνε σε εκλογές, δεν έχει καμία επιρροή στα συντάξιμα χρόνια των εκπροσώπων του έθνους.
Μάλιστα υπάρχουν και πρώην βουλευτές που στις μέρες μας είναι πένητες. Όπως αναφέρει στο Newsbeast ο κ. Τσιπλάκος, «με πήρε πριν από περίπου έναν χρόνο γιατρός από την Κοζάνη και μου λέει ότι πρώην υπουργός που ζει στην περιοχή, κινδυνεύει να πεθάνει γιατί δεν μπορεί να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση για οικονομικούς λόγους. Το νοσοκομείο δεν είχε φίλτρα αιμοκάθαρσης, αυτός μένει μόνος του λαμβάνοντας μια σύνταξη των 400 ευρώ και δεν έχει λεφτά να αγοράσει τα φίλτρα που κάνουν 150 ευρώ. Κάναμε λοιπόν έρανο μεταξύ μας για να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό και τα στείλαμε».
«Μάλιστα, συνεχίζει, δεν έχουμε ούτε τις παροχές του απλού πολίτη. Γιατί υπάρχει στην Ξάνθη ένας κατάκοιτος πρώην βουλευτής που επίσης ζει μόνος του στο σπίτι, χωρίς οικογένεια. Πήραμε τον τοπικό δήμαρχο και του είπαμε, «έχετε την υπηρεσία Κατ’ Οίκον Βοήθεια, στείλτε να δείτε τί κάνει αυτός ο άνθρωπος». Και μας απάντησε ότι «οι πρώην βουλευτές είναι ξεχωριστή κατηγορία και δεν υπάγονται στην Κατ’ Οίκον Βοήθεια».
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου