Η συγκεκριμένη εγκατάσταση σύμφωνα με το Al Jazeera βρίσκεται σε απόσταση περίπου 74 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας Σαν Σαλβαδόρ, περιλαμβάνει οκτώ κτίρια και έχει 32 κελιά και θα κρατούνται σε αυτή περισσότερα από 100 άτομα. Ωστόσο κάθε κελί έχει μόλις δύο νιπτήρες και μία τουαλέτα, ενώ οι φύλακες φοράνε μάσκες για να μην αναγνωρίζονται.
Η φυλακή έχει χωρητικότητα 40.000 άτομα και οι πρώτοι 2.000 κρατούμενοι που κατηγορούνται ως μέλη συμμοριών μετήχθησαν εκεί την Παρασκευή, καθώς άνοιξε τις πόρτες της.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ έκανε ένα πανηγυρικό tweet, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Τα ξημερώματα, με μια μόνο επιχείρηση, μεταγάγαμε 2.000 μέλη συμμοριών στο Κέντρο Κράτησης της Τρομοκρατίας (Centro de Confinamiento del Terrorismo, CECOT). Αυτό θα είναι το νέο σπίτι τους, όπου δεν θα μπορούν να κάνουν περαιτέρω κακό στον πληθυσμό».
Ο Μπουκέλε, δημοσίευσε και ένα βίντεο όπου διακρίνονται οι κρατούμενοι πολλοί εκ των οποίων φέρουν τατουάζ, ένδειξη πως ανήκουν στις δύο κυριότερες συμμορίες στη χώρα, τη Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και τη Μπάριο 18 να τρέχουν προς τα κελιά, έχοντας ξυρισμένα κεφάλια, φορώντας μόνο λευκά σορτς και έχοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι.
Κατόπιν, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, οδηγούνται σε λεωφορεία υπό βαριά οπλισμένη συνοδεία, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων του στρατού, ως τη φυλακή CECOT.
Σε άλλα βίντεο διακρίνονται χιλιάδες κρατούμενοι σε μία ευθεία και πεσμένοι στα γόνατα, έχοντας από πάνω τους δεσμοφύλακες.Hoy en la madrugada, en un solo operativo, trasladamos a los primeros 2,000 pandilleros al Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT).
— Nayib Bukele (@nayibbukele) February 24, 2023
Esta será su nueva casa, donde vivirán por décadas, mezclados, sin poder hacerle más daño a la población.
Seguimos…#GuerraContraPandillas pic.twitter.com/9VvsUBvoHC
Αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τον περασμένο χρόνο ο Μπουκέλε ζήτησε από τους συμμάχους του στο Κογκρέσο να περάσει κατάσταση εξαίρεσης, η οποία έκτοτε έχει παραταθεί πολλές φορές και περιορίζει κάποια συνταγματικά δικαιώματα μετά από μία δραματική αύξηση των δολοφονιών από τις συμμορίες που δρουν στη χώρα.
Έκτοτε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά του εγκλήματος και έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 64.000 συλλήψεις. Μάλιστα οι συλλήψεις γίνονται χωρίς ένταλμα, οι επικοινωνίες των κατηγορουμένων είναι προσβάσιμες από την κυβέρνηση, ενώ οι συλληφθέντες δεν έχουν δικαίωμα σε δικηγόρο.
Οι συγκεκριμένες πρακτικές έχουν δεχθεί επικρίσεις από οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο για τις συνθήκες κράτησης όσο και για αθώους που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, αλλά και για το γεγονός ότι δεκάδες έχουν πεθάνει υπό κράτηση.
Πάντως «πόλεμος» κατά του εγκλήματος χαρίζει στον 40χρονο Μπουκέλε τεράστια δημοφιλία στο Ελ Σαλβαδόρ.
aftodioikisi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου