facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

New York Times: Πώς ξέφυγε εκτός ελέγχου η χρήση του Predator – Τι έγινε στην Ελλάδα

Σε εκτενές δημοσίευμά τους, υπογεγραμμένο από τρεις δημοσιογράφους, οι New York Times υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι έδωσε άδεια στην Intellexa να πουλήσει το Predator στην Μαδαγασκάρη.

Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται πως: «Μετά από ερωτήσεις από τους New York Times, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες για να πουλήσει το Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταστολής, τη Μαδαγασκάρη. Οι Times έλαβαν επίσης μια επιχειρηματική πρόταση που έκανε η Intellexa για να πουλήσει τα προϊόντα της στην Ουκρανία, η οποία απέρριψε την προσφορά πωλήσεων».

Η αγορά του εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας Predator— που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισβάλουν σε κινητά τηλέφωνα και να συλλέγουν δεδομένα — ανθεί. Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το χρησιμοποιεί.

Οι New York Times  σε άρθρο τους, αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε δημόσια θέση πέρυσι κατά της κατάχρησης του spyware με στόχο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους: Έθεσε τον πιο διαβόητο κατασκευαστή των εργαλείων hacking, την ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών αναπτύσσει κρυφά spyware από διαφορετική ισραηλινή εταιρεία, σύμφωνα με πέντε άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις λειτουργίες της υπηρεσίας, στην πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση εμπορικού spyware από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

«Ταυτόχρονα, η χρήση spyware συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται σε όλο τον κόσμο, με νέες εταιρείες – οι οποίες απασχολούν πρώην ισραηλινούς βετεράνους της κυβερνοκατασκοπείας, ορισμένοι από τους οποίους εργάζονταν για την NSO – μπαίνουν για να καλύψουν το κενό που άφησε η μαύρη λίστα. Με αυτήν την επόμενη γενιά εταιρειών, η τεχνολογία που κάποτε βρισκόταν στα χέρια ενός μικρού αριθμού εθνών είναι τώρα πανταχού παρούσα — μεταμορφώνοντας το τοπίο της κυβερνητικής κατασκοπείας.

«Το Predator βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες δώδεκα χώρες από το 2021, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων και την έλλειψη ισχυρών διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης τέτοιων εργαλείων.

Η έρευνα των Times βασίζεται σε εξέταση χιλιάδων σελίδων εγγράφων — συμπεριλαμβανομένων σφραγισμένων δικαστικών εγγράφων στην Κύπρο, απόρρητων κοινοβουλευτικών μαρτυριών στην Ελλάδα και μυστικής έρευνας της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας — καθώς και σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες κυβερνητικούς και δικαστικούς αξιωματούχους, νόμους φορείς επιβολής του νόμου, στελέχη επιχειρήσεων και θύματα hacking σε πέντε χώρες».

«Τα πιο εξελιγμένα εργαλεία spyware – όπως το Pegasus της NSO – διαθέτουν τεχνολογία «μηδενικού κλικ», που σημαίνει ότι μπορούν να εξαγάγουν κρυφά και εξ αποστάσεως τα πάντα από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει καν κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο για να δώσει στον Pegasus απομακρυσμένη πρόσβαση. Μπορούν επίσης να μετατρέψουν το κινητό τηλέφωνο σε συσκευή παρακολούθησης και μυστικής καταγραφής, επιτρέποντας στο τηλέφωνο να κατασκοπεύει τον ιδιοκτήτη του».

«Το ελληνικό δράμα»

«Το ελληνικό δράμα», αναφέρουν οι NYT, «ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν η ελληνική εφημερίδα Inside Story ανέφερε ότι το Predator είχε χρησιμοποιηθεί για να μολύνει το τηλέφωνο ενός τοπικού ρεπόρτερ. Το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο βρήκε τη μόλυνση με το λογισμικό. Δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν σύντομα ότι και αυτοί είχαν στοχοποιηθεί, ο καθένας με στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς.

Και οι τρεις υποπτεύονται ότι το ελληνικό κράτος διέταξε την παρακολούθηση τους και έχουν καταθέσει μηνύσεις. Ο Θανάσης Κουκάκης, ερευνητής ρεπόρτερ, μήνυσε τον κ. Ντίλιαν και τους συνεργάτες του στην Intellexa.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι διέταξε παρακολούθηση μέσω Predator και υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέχει το λογισμικό.

Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της με έδρα την Αθήνα.

Τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι κάποιος εκτελεί μυστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας το Predator στην Ελλάδα — απλώς δεν ξέρει ποιος.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, ποτέ δεν ισχυρίστηκα – και ποτέ δεν ισχυρίστηκε η κυβέρνηση – ότι δεν υπήρχαν hacks και δυνάμεις που χρησιμοποιούσαν το λογισμικό Predator», είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχει παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware σε όλη την Ευρώπη».

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news