Ωστόσο πιο καθαρή είναι η δήλωση του αναπληρωτή Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ και πρώην υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος ανέφερε πως το κόμμα τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα, περιλαμβανομένης της αποστολής εξοπλισμού από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Κράτη που περιλαμβάνουν την Ελλάδα και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την αναφορά στην Ελλάδα ο κ. Γεωργιάδης, αφήνει να νοηθεί πως θα μπορούσαν να διατεθούν οι S300 και τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 που έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Κατά τον κ. Γεωργιάδη «είναι αυτή η βοήθεια που επιτρέπει στην Ουκρανία να συνεχίσει την αντίστασή της απέναντι στη ρωσική επιδρομή. Κατανοούμε βέβαια, ότι η αποστολή εξοπλισμού εκ μέρους της Κύπρου δεν είναι εφικτή χωρίς την αντικατάστασή του. Εάν υπάρχουν όμως επιλογές για αντικατάσταση μέρους έστω του εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες, δεν θα προκαλεί δυσβάστακτο οικονομικό κόστος και θα συμβαδίζει με τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας, αυτές θα πρέπει υπεύθυνα να διερευνηθούν».
Εν τω μεταξύ μετά από αίτημα της Ουκρανικής πρεσβείας στη Κύπρο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι θα προσφωνήσει και την Κυπριακή Βουλή μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν υπήρξε αντίρρηση από κανένα κόμμα της Κύπρου. Η ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου