Κλιμακώνει η Άγκυρα τις αντιδράσεις της για την Ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και τις πολυμερείς συνεργασίες της Αθήνας στην Αν. Μεσόγειο. Έντονη είναι η διπλωματική κινητικότητα σε Αθήνα και Λευκωσία.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αθήνα. Οι δυο υπουργοί εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους θα συντονίσουν τα βήματα Αθήνας και Λευκωσίας για το επόμενο κρίσιμο διάστημα ενώ θα κάνουν και αποτίμηση των όσων έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου εκεί πολλά διημείφθησαν για την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.
Στις 14 του μήνα, ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίοι όροι και να υπογραφεί η ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών.
Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλούν δημοσιεύματα στον Κυπριακό Τύπο και δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, πως υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις της Λευκωσίας με το Τελ Αβιβ για την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος IRON DOME, ενός αμυντικού όπλου που έχει αναπτυχθεί στο Ισραήλ και φάνηκε η αξία του πριν λίγους μήνες κατά τη διάρκεια επιθέσεων που δέχονταν το Ισραήλ από την Χαμάς.
Σε προκλητικό τόνο, το τουρκικό υπουργείο άμυνας επανέλαβε τις θέσεις του περί δύο κρατών στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, δήλωσε την ενόχληση της Άγκυρα για την διεξαγωγή του Παρμενίωνα στη νησιωτική Ελλάδα και στοχοποίησε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας Ταγματάρχη Πινάρ Καρά ” Πρόσφατα παρατηρείται αύξηση των εξοπλιστικών δραστηριοτήτων της Ελλάδας. Οι απαραίτητες πρωτοβουλίες συνεχίζονται μέσω διπλωματικών διαύλων ενάντια στην παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας και η απαραίτητη απάντηση δίνεται στο πεδίο εντός του πεδίου της αμοιβαιότητας.”
Η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα και στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς με νέα navtex αναγγέλλει ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε περιοχή που επικαλύπτει εκείνη της θαλάσσιας περιοχής ερευνών του «Νautical Geo». Το ερευνητικό είχε παρενοχληθεί από τουρκική φρεγάτα ανάμεσα από Κρήτη και Κάσο.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και της απλής λογικής (…) Έδειξα στους ομολόγους μου στον χάρτη το σημείο της παρενόχλησης του «Nautical Geo». Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας, αυτοί που δείχνουν ανοχή στις τουρκικές ενέργειες, έμειναν άφωνοι. Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε κατ’ ελάχιστο που να δικαιολογεί παρόμοια συμπεριφορά».
Την Πέμπτη εισάγεται προς κύρωση στην ολομέλεια της Βουλής η αμυντική συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το σώμα.
Πέραν της προμήθειας των 24 αεροσκαφών Rafaleπου που προσδίδουν αεροπορική υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου αλλά και της Μεσογείου, στρατηγικής σημασίας είναι η προσθήκη στον στόλο των φρεγατών Belh@ra, την ώρα που σε στάδιο διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το θέμα των κορβετών Gowind από τη Γαλλία.
Ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων
-24 μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale F3R
-3+1 ψηφιακές φρεγάτες Belh@ra
-Διαπραγμάτευση για 3+1 κορβέτες Gowind)
Η αμυντική διπλωματία ωστόσο φέρνει ισχυρό αποτύπωμα καθώς ο ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας προβλέπει στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους.
Στρατιωτική συνδρομή
-Θωράκιση της Ελλάδας με Γαλλική ασπίδα
-Συνδρομή της Ελλάδας αν απειληθεί η Γαλλία
-Συνδρομή ακόμη κι αν η επιτιθέμενη χώρα είναι εντός σύμμαχων κρατών
Τροποποιήσεις σε δύο άρθρα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει τη συμφωνία.
«Είμαστε παραδοσιακοί εταίροι με την Γαλλία αλλά πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις ο κος Μητσοτάκης στην Βουλή για ορισμένα σημεία της συμφωνίας.» επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Στα 31 άρθρα της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη της βιομηχανικής εταιρικής σχέσης ανάμεσα σε Ελληνικές και Γαλλικές αμυντικές εταιρείες ενώ στο προοίμιο υπάρχει η ρητή αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου