facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Μάθιου Νίμιτς: Η διαμάχη με την Ελλάδα δεν αφορούσε τη γλώσσα αλλά το όνομα της γλώσσας, όχι την ταυτότητα

«Η μοναδικότητα της μακεδονικής γλώσσας αναγνωρίζεται και επιβεβαιώνεται παγκοσμίως στα Ηνωμένα Έθνη», λέει ο πρώην μεσολαβητής στη διαφωνία  του ονόματος με την Ελλάδα, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Νίμιτς σε συνέντευξή του στο Kanal 5, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων και ότι η ταυτότητα και η γλώσσα δεν ήταν μέρος της Συμφωνίας Πρεσπών, αλλά τέθηκε στο τραπέζι από τη Βουλγαρία, εξήγησε ότι για την ελληνική πλευρά το πρόβλημα δεν ήταν η ταυτότητα αλλά το όνομα της γλώσσας και σε αυτήν την περίπτωση είναι μια διαφορετική διαφωνία.

«Αυτές οι ερωτήσεις είναι μοναδικές, υπήρχαν καταστάσεις που ήταν σχετικές, αλλά όχι τόσο παρόμοιες. Γνωρίζετε ότι η Συμφωνία Πρεσπών αναφέρεται σε γλώσσα, δεν χρησιμοποιεί τη λέξη ταυτότητα επειδή δεν είναι νομική λέξη. Η μακεδονική γλώσσα έχει γίνει αποδεκτή εδώ και πολύ καιρό και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι υπάρχει η μακεδονική γλώσσα. Η διαφωνία με την Ελλάδα δεν αφορούσε καθόλου τη γλώσσα, αλλά το όνομα της γλώσσας. 

»Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά δεν είχε κανένα πρόβλημα να έχει μια ωραία γλώσσα, μια ειδική γλώσσα. Αλλά το πρόβλημά τους ήταν ότι αν ονομαζόταν μακεδονική, που θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι είχε σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες. Η διαφορά με τη Βουλγαρία είναι διαφορετική όσον αφορά την προέλευση των γλωσσών. Δεν είμαι ειδικός σε αυτό, δεν ήταν θέμα της Συμφωνίας Πρεσπών, αλλά είναι ένα θέμα που θέλουν να συζητήσουν, οπότε είναι θέμα συζήτησης», δήλωσε ο Νίμιτς.

Ερωτηθείς αν κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για την ταυτότητα κάποιου, που είναι μία εσωτερική αίσθηση της προσωπικότητας, ο Νίμιτς ήταν σαφής ότι η ταυτότητα δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί.

«Όχι δεν μπορούσε. Υπήρχαν εσωτερικά συναισθήματα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, και εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι άνθρωποι στη Βόρεια Μακεδονία είναι συναισθηματικοί για αυτό και οι άνθρωποι στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας εξακολουθούν να είναι συναισθηματικοί. 

»Δεν οδηγούμαστε από συναισθήματα, αλλά μπορεί κανείς να καταλήξει σε μια συμφωνία για το πώς μιλάτε γι 'αυτά, πώς το διατυπώνει, με σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις για ευαίσθητα ιστορικά ή συναισθηματικά θέματα», δήλωσε ο  Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο πρέσβης Νίμιτς πιστεύει ότι δεν απαιτείται διαμεσολάβηση για να ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας, αλλά ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιλύσουν οι ίδιοι το ζήτημα, εκτός και εάν χρειαστεί διαμεσολάβηση.

«Μια διαμεσολάβηση στη ζωή είναι αρκετή. Επίσης, η διαμεσολάβηση ή μια λύση με τη Βουλγαρία δεν πρέπει να διαρκεί 20 χρόνια, δεν πρέπει να διαρκέσει ούτε και 20 μήνες, κατά τη γνώμη μου. Αλλά οι δύο χώρες πρέπει να αποφασίσουν από μόνες τους. Είτε χρειάζονται έναν μεσολαβητή είτε όχι, εξαρτάται από αυτούς, όχι από κάποιον από έξω», δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς, πρώην διαμεσολαβητής στη διαφωνία ονόματος.

echedoros-a

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news