facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Αναστασιάδης: ΟΗΕ και ΕΕ απορρίπτουν την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ικανοποίηση για την αλληλεγγύη και τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αποτυπώνεται στα υιοθετηθέντα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου και της συνάντησής του με το ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε σχέση με την συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες απέκλεισε τη λύση δύο κρατών, θεωρώντας την ως «non starter» και παραδέχθηκε πως οι Τουρκικές θέσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, σημειώνοντας πως παρά ταύτα θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για έναν ουσιαστικό διάλογο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι «όπως καλά γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άρχισε χθες τις εργασίες του στην παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια του γεύματος, είχε την ευκαιρία με εκτεταμένη παρέμβασή του, να επισημάνει μια σειρά έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, όπως τις παραβιάσεις της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα επιχειρούμενα νέα τετελεσμένα επί του εδάφους με την αλλοίωση του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τη δημιουργία αεροπορικής βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Λευκόνοικο, καθώς και την πρόθεση κατασκευής ναυτικής στρατιωτικής βάσης στο κατεχόμενο χωριό Τρίκωμο.

Πρόσθεσε ότι επισήμανε επίσης τη μεθοδευμένη ροή μεταναστών και τα προβλήματα δημογραφικής αλλοίωσης που προκαλούνται στην Κύπρο και την αξίωση της Τουρκίας αλλά και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού από Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που είναι πάντοτε σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε λύση δύο κρατών.

«Υπέδειξα» είπε «πως οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και το κοινό έδαφος που αναζητείται, περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στους όρους εντολής του ΓΓ του OHE».

Σε απάντησή τους, τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, «τόνισαν πως η επιδιωκόμενη από την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία λύση, είναι «non-starter» γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε αντίθεση με τους όρους εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και ενάντια στο Ευρωπαϊκό κεκτημένo».

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών της ΕΕ, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις, υιοθετήθηκαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία, με βάση τα οποία, θα πρέπει η Τουρκία να ανταποκριθεί στα τεθέντα προαπαιτούμενα», τόνισε.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την αλληλεγγύη και τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στα υιοθετηθέντα συμπεράσματα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θεωρώ, πρόσθεσε, «ότι εξίσου θερμές ευχαριστίες οφείλω προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, που με τις παρεμβάσεις και του ιδίου έγινε κατορθωτό να επιτύχουμε τα συγκεκριμένα συμπεράσματα».

Στη συνέχεια ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε συγκεκριμένες αναφορές στα Συμπεράσματα, οι οποίες και «και πρέπει να υπογραμμιστούν», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επαναλαμβάνεται η αμετάκλητη προσήλωση της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ρητή αναφορά στο Ψήφισμα 1251, απορρίπτοντας έτσι τη θέση της τουρκικής πλευράς, και μιλώ και της τουρκοκυπριακής βεβαίως, για τη λύση δύο κρατών».

Τονίζεται, συνέχισε, «η σημασία διατήρησης του καθεστώτος των Βαρωσίων και καλείται η Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789».

Καταγράφεται, ανέφερε, «το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ένωσης για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η αποκλιμάκωση θα πρέπει να διατηρηθεί, σύμφωνα με τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021».

Δηλαδή, διευκρίνισε, «να είναι μια σταθερή και όχι επίκαιρη χάριν σκοπιμοτήτων αποκλιμάκωση των εκνόμων ενεργειών είτε στο Αιγαίο είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου όσον αφορά τη θάλασσα, και όσον αφορά το έδαφος τις έκνομες ενέργειες σε ότι αφορά το καθεστώς της Αμμοχώστου».

Είναι, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «μια δήλωση με την οποία ρητά αναφέρεται πως σε περίπτωση που η Τουρκία προβεί εκ νέου σε κλιμάκωση μέσω παράνομων ή μονομερών ενεργειών, η Ένωση θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της -την εργαλειοθήκη δηλαδή- για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ιδίας, αλλά και των Κρατών Μελών». «Μιλούμε πάντα για το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων - που παραπέμπουν τα τωρινά - της 25ης Μαρτίου 2021», εξήγησε.

Σημειώνεται, ανέφερε, «πως, προκειμένου να υπάρξει η όποια προοπτική εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης, θα πρέπει η Τουρκία να υλοποιήσει τις απορρέουσες υποχρεώσεις έναντι του συνόλου των Κρατών Μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

«Συνεπώς, η συζήτηση για τυχόν εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης μετατίθεται για το μέλλον και υπό την πιο πάνω προϋπόθεση, ενώ πρόσθετα σημειώνεται πως απαιτείται ομοφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τα όποια περαιτέρω βήματα στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης», σημείωσε.

Σε σχέση με την συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι εξέφρασε «την απογοήτευσή μου για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, σαν αποτέλεσμα των προϋποθέσεων που έθεσε η Τουρκοκυπριακή και Τουρκική πλευρά προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

«Έθεσα, δηλαδή, τους όρους που προέβαλε η Τουρκία - την αναγνώριση κυριαρχίας από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα του υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος, είτε όπως προέβαλαν στα έξι σημεία του κ. Τατάρ, την αποδοχή λύσης δύο κρατών», ανέφερε.

«Την ίδια ώρα χαιρέτισα τις θέσεις αρχών του ΓΓ για μη αποδοχή θέσεων που εκφεύγουν των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής του, αλλά και την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας μέσω σύγκλησης εντός των επόμενων μηνών μιας άτυπης συνάντησης», είπε.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «επανέλαβα την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα αλλά και την πολιτική μου βούληση, τόσο να συμμετάσχω σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο - και πιο προτιμητέο - να εμπλακούμε σε έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Ένας διάλογος που θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός λειτουργικού και, συνεπώς, βιώσιμου κράτους, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων - Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων - χωρίς ξένες εξαρτήσεις, χωρίς τις όποιες εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα», σημείωσε

Επιπλέον, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «εξέφρασα την ετοιμότητά μου, αν ο Γενικός Γραμματέας το κρίνει ή θεωρήσει σκόπιμο να συγκαλέσει μια κοινή συνάντηση με τον κ. Τατάρ, έτσι ώστε να διακριβωθούν οι πραγματικές προθέσεις ή μέσα από την παρέμβαση του Γ.Γ. να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ενός ουσιαστικού πλέον διαλόγου».

Από πλευράς του, σημείωσε ο Πρόεδρος Ανασασιάδης, «ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ανέφερε και στο χθεσινό γεύμα κατά τη Σύνοδο του ΕΕ, απέκλεισε τη λύση δύο κρατών θεωρώντας την ως “non-starter” – δηλαδή ως μια αδυναμία εκκίνησης ή απαγορευτική εκκίνηση των διαπραγματεύσεων - ξεκαθαρίζοντας πως οι όροι εντολής του είναι σαφείς και προνοούν την εξεύρεση λύσης στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Παραδέχθηκε πως οι Τουρκικές θέσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, σημειώνοντας πως παρά ταύτα θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για έναν ουσιαστικό διάλογο», ανέφερε.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news