Από την άλλη, εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πως «Η πρόταση των ΗΠΑ για άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19 θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή», σημειώνοντας ότι οι κύριοι παράγοντες είναι η ικανότητα παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές, παρά τα πνευματικά δικαιώματα.
«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ανέφερε η εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή της.
Ωστόσο νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχε δηλώσει: «Είναι μία συζήτηση στην οποία είμαστε ανοικτοί» προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα ερώτημα που οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας».
Πιο ξεκάθαρος είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν που όπως τόνισε τάσσεται «εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».
Η κυβέρνηση της Ελβετίας εκτιμά πως η απόφαση της Ουάσινγκτον ότι στηρίζει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19 ήταν μια «σημαντική ανακοίνωση» η οποία όμως αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα.
«Πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΠΑ, όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά τις συγκεκριμένες λύσεις που μελετώνται σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SECO, η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων.
Η SECO, που είναι αρμόδια για την οικονομική πολιτική και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ότι η Ελβετία παραμένει πεπεισμένη ότι η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της πανδημίας δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τη δίκαιη, προσιτή και γρήγορη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά προϊόντα για την Covid-19.
Πρόσθεσε όμως ότι η Ελβετία θα εξετάσει αυτό το νέο αίτημα των ΗΠΑ και τις συνέπειές του τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ινδία και η Νότια Αφρική ήταν ανάμεσα στις χώρες που ηγήθηκαν του αιτήματος της άρσης της πατέντας των εμβολίων, με πολλές άλλες χώρες χαμηλού εισοδήματος να έχουν επίσης εγγραφεί, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί «δίκαιη και προσιτή πρόσβαση» σε προϊόντα για τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των φαρμάκων.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA) χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «απογοητευτική» εξηγώντας πως «μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα».
Μία από τις ανησυχίες που απασχολεί τη φαρμακευτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών που έχουν προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της διοίκησης Μπάιντεν είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να παραδώσει νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνολογία messenger RNA , στην Κίνα και τη Ρωσία.
Ωστόσο, το κύριο επιχείρημα των φαρμακευτικών είναι ότι η παραίτηση από την πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι η λύση. Οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν ήδη κάνει όλα τα απαραίτητα για να προσφέρουν δισεκατομμύρια δόσεις με πρωτοφανή ταχύτητα, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής ασυνήθιστων συνεργασιών με ανταγωνιστές για την επέκταση της παραγωγής. Η Moderna έβαλε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο διαδίκτυο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν είναι χρησιμεύουν έτσι απλά.
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου