facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Κηδεία Φιλίππου : Η Βρετανία αποχαιρέτησε τον πρίγκιπα – Τα δάκρυα και η μοναξιά της Ελισάβετ

Το Ηνωμένο Βασίλειο τήρησε ενός λεπτού σιγή την ώρα που η βασιλική οικογένεια προσερχόταν ενωμένη στην τελετή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος επί περισσότερες από επτά δεκαετίες υποστήριξε αδιαλείπτως την βασίλισσα Ελισάβετ και υπηρέτησε το στέμμα.

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 95 της χρόνια, η βασίλισσα αποχαιρέτησε εκείνον που υπήρξε -σύμφωνα με τα δικά της λόγια- η «δύναμη» και το «στήριγμά» της. 

Με ελληνικό στοιχείο το φέρετρο

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, αποτελούμενη από την ελληνική σημαία, τις μαύρες και άσπρες ρίγες της οικογένειας Μάουντμπάτεν, το κάστρο του Εδιμβούργου και τον θυρεό του Οίκου της Δανίας. Ηταν στολισμένο με το μπουκέτο από λευκά τριαντάφυλλα, κρίνα και γιασεμί που τοποθέτησε η βασίλισσα.

Μαζί και το ναυτικό του πηλήκιο και το σπαθί του. Τοποθετήθηκε στην πράσινη στρατιωτική Land Rover και συνοδεύθηκε από το κάστρο του Γουίνδσορ μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από την πομπή μελών της οικογένειάς του με επικεφαλής τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Αννα. Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε το φέρετρο με την βασιλική Bentley.

 

Η πομπή συνοδεύτηκε από τους ήχους της μπάντας των Γρεναδιέρων Φρουρών, των οποίων ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε επί 42 χρόνια συνταγματάρχης, προς τιμήν του στρατιωτικού του παρελθόντιος για το οποίο ήταν πολύ υπερήφανος.

Ο δούκας του Εδιμβούργου πολέμησε με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Η τελετή

Η τελετή της κηδείας ξεκίνησε με τον Πρωθιερέα του Ουίνδσορ να αποτίει φόρο τιμής στην «ακλόνητη πίστη» του πρίγκιπα Φίλιππου προς την βασίλισσα, το θάρρος και το ψυχικό του σθένος, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έδωσε τις ευλογίες του κατά την ολοκλήρωση της λιτής τελετής.

Στη συνέχεια, το φέρετρο κατέβηκε στην Βασιλική Κρύπτη, υπό τους θρηνητικούς ήχους της γκάιντας του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας.

Αν και είχαν προηγηθεί εκκλήσεις για να μην συγκεντρωθεί πλήθος κατά την διάρκεια της τελετής εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, πολλοί ήταν οι πολίτες που προσήλθαν με λουλούδια στα χέρια.

 

Τα δάκρυα της Ελισάβετ

Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά τον θάνατο του Φιλίππου.

Η βασίλισσα κατέφθασε στο χώρο με το αυτοκίνητο της, που είναι γνωστό ως State Bentley, και συνοδεύτηκε στο εσωτερικού του ναού προκειμένου να καθίσει στη θέση της.

Η Ελισάβετ ήταν εμφανώς συγκινημένη, ενώ σύμφωνα με το dailymail, στη διαδρομή προς τον ναό η ίδια δάκρυσε και σκούπισε αμέσως το δάκρυ από το μάγουλό της.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, παρόλο που οι κάμερες διατηρούσαν σεβαστή απόσταση από την Ελισάβετ, η βασίλισσα φαινόταν τόσο μόνη και αρκετά σκεπτική. «Νομίζω ότι ήταν πολύ θλιβερό να την βλέπω να κάθεται μόνη της. Ήταν μια πολύ σκοτεινή εικόνα και νομίζω ότι όλοι θα προβληματιστούν σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Βούρκωσε ο πρίγκιπας Κάρολος

Πρώτα στην πομπή που μετέφερε το φέρετρο ήταν τα μεγαλύτερα παιδιά του Δούκα, ο Κάρολος και η Άννα, ακολουθούμενοι από τον Έντουαρντ και τον Άντριου. Πίσω τους στέκονταν τα εγγόνια Γουίλιαμ και Χάρι, ενώ ανάμεσά τους βρισκόταν ο ξάδερφός τους, Πέτερ Φίλιπς.

Χαρακτηριστικές φιγούρες της τελετής, ο ιδιαίτερα συγκινημένος γιός του, πρίγκιπας Κάρολος.

 

Η ελληνική σημαία

Πάνω στο φέρετρο υπήρχε η προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, η οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη ζωή του, από την ελληνική του κληρονομιά έως τους βρετανικούς τίτλους του.

Στο φέρετρο τοποθετήθηκε, επίσης, ένα στεφάνι με λουλούδια.

Όταν ο δούκας αρραβωνιάστηκε με την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1946, παραιτήθηκε από τον ελληνικό τίτλο του και έγινε βρετανός πολίτης, παίρνοντας το αγγλικό όνομα της μητέρας του, Μαουντμπάτεν.

Η οικογένεια Μαουντμπάτεν εκπροσωπείται στη σημαία, όπως και η Ελλάδα, για την οποία αντιστοιχεί ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο. Υπάρχει, επίσης, το κάστρο της πόλης του Εδιμβούργου, δούκας της οποίας έγινε με τον γάμο του με την βασίλισσα. 

Χάρι και Ουίλιαμ συνομίλησαν

Την ίδια στιγμή, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο Χάρι έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση σήμερα, μετά από διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς οι απομακρυσμένοι αδελφοί επανενώθηκαν στην κηδεία του παππού τους.

Οι πρίγκιπες δεν στάθηκαν δίπλα-δίπλα πίσω από το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου, καθώς περπατούσαν από το κάστρο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, καθώς παρεμβαλλόταν ο ξάδερφός τους, Peter Phillips.

Κι ενώ θεωρείτο πως ανάμεσα στα δύο αδέρφια το κλίμα ήταν ψυχρό, μετά τη λήξη της τελετής ήρθαν κοντά.

Όπως φάνηκε από τα πλάνα που μεταδόθηκαν σε ζωντανή μετάδοση, οι δυο τους συνομιλούσαν καθώς περπατούσαν πίσω από το φέρετρο του παππού τους. 

in 

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news