facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Προειδοποίηση FDA για τα rapid test. Κίνδυνος για ψευδώς θετικά αποτελέσματα

Προειδοποίηση ότι τα γρήγορα τεστ (rapid test) που χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύεται ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να έχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα, εξέδωσε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), εξέδωσε την προειδοποίηση έπειτα από αναφορές για ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε rapid test που έγιναν σε γηροκομεία.

Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να βγουν όταν δεν ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης των τεστ, εξήγησε η FDA.

Τα rapid test είναι ουσιαστικά τεστ αντιγόνων. Ανιχνεύουν ορισμένες πρωτεΐνες (αντιγόνα) στην εξωτερική επιφάνεια του νέου κορωνοϊού. Διενεργούνται με λήψη επιχρίσματος από τη μύτη ή τον λαιμό. Αποκαλούνται «γρήγορα» επειδή δείχνουν πολύ ταχύτερα από τα μοριακά τεστ αν ο κορωνοϊός έχει μολύνει ένα άτομο ή όχι.

Τα μοριακά τεστ ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του κορωνοϊού και έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια από τα rapid test. Ωστόσο τα αποτελέσματά τους μπορεί να βγουν και μετά από 24 ώρες, ενώ τα rapid τεστ δίνουν αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά.

Τα πλεονεκτήματά τους

Οι χώρες που προσπαθούν να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, χρησιμοποιούν μαζικά τα rapid test. Και αυτό διότι:

  • Είναι πιο γρήγορα
  • Κοστίζουν λιγότερο
  • Αποτρέπουν τις καθυστερήσεις
  • Δεν υπάρχουν ελλείψεις
  • Αναγνωρίζουν άμεσα τα άτομα που έχει μολύνει ο κορωνοϊός

Τα πρώτα γρήγορα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού είχαν εγκριθεί από την FDA τον περασμένο Μάιο.

Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό, δεν είναι αθώα. Και αυτό διότι μπορεί κατά λάθος να τοποθετηθούν υγιείς άνθρωποι σε καραντίνα μαζί με ασθενείς, με ολέθριες συνέπειες. Επιπλέον, μπορεί να προσδώσουν ψευδή αίσθηση ότι κάποιος αποκτά ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού. Τέλος, μπορεί να οδηγήσουν σε αχρείαστη αγωνία και καραντίνα ανθρώπους που δεν έχουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

iatropedia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news