Σχεδόν 200 ειδικές ταφές, βάσει των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, έχουν γίνει μέχρι σήμερα συνολικά, στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη και στα κοιμητήρια του Ευόσμου, στην πλευρά της πόλης, ενώ υπάρχει μέριμνα για άλλες τουλάχιστον 180 θέσεις σε ειδικούς χώρους των δύο κοιμητηρίων, που όλοι εύχονται να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους.
Στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη, που διαχειρίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είχαν κηδευτεί μέχρι την Παρασκευή σχεδόν 120 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού. Οι ταφές έγιναν σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στη βόρεια πλευρά των κοιμητηρίων, με τις ειδικές διαδικασίες που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Όπως διευκρινίζει μιλώντας στο Iatronet ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής του κεντρικού Δήμου, Γιώργος Αβαρλής, τα θύματα δεν ήταν στο σύνολό τους δημότες Θεσσαλονίκης, αλλά κι από πολλούς άλλους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και από γειτονικούς και μη νομούς της Μακεδονίας, που δεν έχουν εξασφαλίσει ως τώρα ειδικούς χώρους ταφής, όπως Χαλκιδική, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα κ.ά.
Κατά μέσο όρο το Νοέμβριο γίνονται 6 ως 8 ταφές αυτού του τύπου καθημερινά στον απομονωμένο χώρο των κοιμητηρίων, ενώ υπάρχουν μέρες που έχουν ξεπεράσει και τις δέκα.
«Από τον Μάρτιο, με εντολή του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, υπήρξε μέριμνα για το άνοιγμα 150 ταφείων ειδικού σκοπού σε ειδικό χώρο, για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», επεσήμανε ο κ.Αβαρλής.
Το ζήτημα τέθηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας ζωής στις 30 Μαρτίου, για την αναγκαία τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων, η οποία στη συνέχεια ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό τροποποιημένο άρθρο του Κανονισμού Λειτουργίας, «θανόντες για τους οποίους στη ληξιαρχική πράξη ή στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ως αιτία θανάτου μεταξύ άλλων η ύπαρξη κορωνοϊού Covid-19 ή άλλων λοιμωδών νοσημάτων που υπάγονται στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, ενταφιάζονται αποκλειστικά στους τάφους 1=54 των ταφώνων 2,3,4,5,6,7, (μεταταφων) που θα ονομάζονται ‘ταφώνες ειδικού σκοπού’ του Κοιμητηρίου Αναστάσεως του Κυρίου. Η ανακομιδή των οστών των θανόντων ενεργείται μετά την πάροδο του χρόνου της υποχρεωτικής ταφής, η οποία για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ορίζεται δεκαετής. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, το φέρετρο δεν ανοίγεται. Τα γραφεία κηδειών υποχρεούνται να δηλώσουν το νόσημα στην υπηρεσία πριν την ταφή».
«Φροντίζουμε να έχουμε σε μόνιμη βάση 30 έτοιμους διαθέσιμους χώρους», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόσθεσε: «Το συνολικό σχέδιο σε πλήρη ανάπτυξη προβλέπει συνολικά 300 τάφους, αλλά ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό τον αριθμό».
Ο κ.Αβαρλής κάνει τη δυσάρεστη πρόβλεψη πως ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης της Θεσσαλονίκης και του μεγάλου αριθμού ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της πόλης. Ο ίδιος βλέπει αποκλιμάκωση εντός του Δεκεμβρίου.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου