Όπως φέρεται να είπε, η πυρκαγιά υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα, δεν ήταν δυνατό να ανακοπεί, παρά μόνο αν υπήρχε άμεσα και ακαριαία πυροσβεστική επέμβαση από αέρος, με στοχευμένες ρίψεις από αεροπλάνα ή ελικόπτερα, οι οποίες θα καθιστούσαν εφικτή την επιβράδυνση, τον περιορισμό ή την εξασθένηση της κατά τα πρώτα λεπτά μετά την εκδήλωση της.
Όμως ούτε τα πτητικά μέσα επιχείρησαν εγκαίρως ούτε δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική .Στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν τα στελέχη του Δήμου με τους αξιωματούχους του Σώματος, όπως φέρεται να υποστήριξε επανειλλημένως ο κ.Ψινάκης, ουδέποτε υπήρξε, επίσημα ή ανεπίσημα, τέτοιο σήμα περί οργανωμένης απομάκρυνσης των κατοίκων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία άλλωστε είναι και η μόνη αρμόδια να εισηγηθεί την έναρξη αυτής της διαδικασίας στην οποία εμπλέκεται ο Δήμος που πλήττεται. Όταν δε η καταστροφή αφορά σε περισσότερους του ενός Δήμους τότε η ευθύνη βαρύνει την Περιφέρεια που ούτε και από εκεί, όπως λέει, δόθηκε τέτοια εντολή.
Κι όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών εκ μέρους των αρμόδιων Αξιωματούχων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά, κατά τα λεγόμενά του, υπήρξε εντός των κόλπων της τελευταίας και μια εντελώς ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά, τις περιοχές που έπληττε αλλά και αυτές που απειλούσε. Εν ολίγοις, κατά τον κ.Ψινάκη, ο Δήμος μόνο υποστηρικτικές δράσεις μπορούσε να αναλάβει, όχι αυτοβούλως, αλλά πάντα κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, την οποία σαφώς «έδειξε» ως υπεύθυνη του αλαλούμ που επικράτησε εκείνη την ημέρα το οποίο είχε ως συνέπεια την καταστροφή.
Οι «υπεράνθρωπες» προσπάθειες για να επιστρέψει
Ο
κ.Ψινάκης απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και σχετικά με την
απουσία του τις πρώτες κρίσιμες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς, γεγονός
για το οποίο επικρίθηκε σφόδρα.
Όπως υποστήριξε, έφυγε για λίγες
μέρες εκείνο το χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι είχε επιλέξει να είναι
παρών στο Δήμο τον Αύγουστο, που αποτελεί τον κατ’ εξοχήν επικίνδυνο
μήνα για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Για την αναπλήρωσή του
τηρήθηκε στο ακέραιο η νόμιμη διαδικασία αφού είχε οριστεί αντιδήμαρχος
που εκτελούσε χρέη δημάρχου ενώ και ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για το
πράσινο και την καθαριότητα και την Πολιτική προστασία που τον
αναπλήρωνε σε περίπτωση εκδήλωσης καταστροφικού γεγονότος ως προς την
διαχείριση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου στην πολιτική προστασία,
ήταν παρών συνεχώς.
Όταν δε έλαβε γνώση για το καταστρεπτικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή, υποστηρίζει ότι κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να επιστρέψει εγκαίρως πίσω. Και συγκεκριμένα, αναζήτησε οποιοδήποτε πτητικό μέσο υπήρχε, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες κατέστησαν απαγορευτικό να συμβεί κάτι τέτοιο λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιά. Εν τέλει επέστρεψε με φουσκωτό σκάφος, παρά το γεγονός ότι έπνεαν άνεμοι της εντάσεως των 9 μποφόρ και παρά το ότι ο χειριστής του σκάφους εξαναγκάστηκε λόγω της θαλασσοταραχής να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα. Από εκεί έφυγε στις 04.30 π.μ. της 24ης Ιουλίου με προορισμό το λιμάνι του Λαυρίου, όπου έφτασε στις 06.30 π.μ. Έκτοτε, όπως φέρεται να υποστήριξε, κατέβαλλε και αυτός κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των ολέθριων συνεπειών αυτού του φονικού φαινομένου ενώ και πριν παρέμενε πλήρως ενημερωμένος, επικοινωνώντας δυσχερώς λόγω της καταστροφής του τηλεφώνου του, και της περιορισμένης κάλυψης σήματος της θαλάσσιας περιοχής, με την Γραμματέα του Δήμου.
Αναφορικά με τις προπαρασκευαστικές δράσεις του Δήμου, για τις οποίες ο κ.Ψινάκης εγκαλείται ότι δεν είχε πραγματοποιήσει, ο πρώην Δήμαρχος υποστήριξε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα στο ακέραιο, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που είχε στη διάθεσή του από την Πολιτεία.
Realnews/dikastiko
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου