facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Γερμανικός Τύπος: Στη φυλακή οι Έλληνες νεοναζί

Η φυλάκιση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, αλλά και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στην Ανατολική Μεσόγειο απασχολούν και σήμερα, για μία ακόμη φορά, τον γερμανόφωνο Τύπο.

«Στη φυλακή οι Έλληνες νεοναζί» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Berliner Zeitung, το οποίο υπενθυμίζει ότι «το δικαστήριο είχε συζητήσει το ενδεχόμενο αναστολής που είχε ζητήσει η εισαγγελία με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και το κόμμα έχει ήδη διαλυθεί- επιπλέον η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί σε επόμενο βαθμό. Ωστόσο το δικαστήριο έλαβε διαφορετική απόφαση. Μετά την απόφαση οδηγούνται στη φυλακή συνολικά 38 από τους 50 καταδικασθέντες- ηγετικά στελέχη, πρώην βουλευτές, αλλά και απλά μέλη. Μερικοί από αυτούς, όπως ο ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος Νικόλαος Μιχαλολιάκος, είχαν ήδη τεθεί σε κράτηση κατ΄οίκον πριν καταδικαστούν, προ δύο εβδομάδων, σε ποινή φυλάκισης 13 ετών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης».

«Πίσω από τα κάγκελα η ηγεσία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής» επιγράφεται δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, που σημειώνει ότι «για πολλά χρόνια η Χρυσή Αυγή είχε παρουσία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Στη διάρκεια της οξείας οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα ήταν μάλιστα η τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ωστόσο, στις εκλογές του 2019 δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 3% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος».

Οι «φίλοι» τηςΕλλάδας

Στιγμιότυπο από την τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
Στιγμιότυπο από την τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
«Η Ελλάδα επιστρατεύει τους φίλους της» επιγράφεται δημοσίευμα στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) για τη διπλωματική εκστρατεία στην οποία επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται αναλυτικά στις επιστολές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αποδέκτες ομολόγους του σε Μαδρίτη, Ρώμη και Βερολίνο, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέι. Παράλληλα, σημειώνει ότι «η σύγκρουση με την Τουρκία καθορίζει τη διπλωματική ατζέντα της Αθήνας και εκτός ΕΕ. Στην όγδοη σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που έγινε την Τετάρτη στη Λευκωσία και οι τρεις ηγέτες επεσήμαναν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή. Παρόμοια εκτίμηση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Ιράκ και Αρμενία».

Για τον αρθρογράφο «είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι πολυάριθμες αντιπαραθέσεις με συμμετοχή της Τουρκίας προκαλούν μία επικίνδυνη δυναμική για την Άγκυρα. Έτσι η Ρωσία, η οποία όλο και πιο έντονα δυσφορεί για την τουρκική παρουσία στον Νότιο Καύκασο, το τελευταίο χρονικό διάστημα στήριξε επανειλημμένα την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε μία υπόδειξη με νόημα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε την Τρίτη, μέσω Twitter, τη ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Η επικράτηση των Ρώσων, των Βρετανών και των Γάλλων επί του οθωμανικού πολεμικού ναυτικού την εποχή εκείνη άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπ.Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα τη Δευτέρα, θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Αρχή ενόςνέου μεταναστευτικού κύματος

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στον Λίβανο
Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στον Λίβανο
Η εφημερίδα Die Welt κάνει λόγο για ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, αυτή τη φορά από τον Λίβανο, με ενδιάμεσο προορισμό την Κύπρο. Λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «πολλοί Λιβανέζοι θέλουν να φύγουν, στην ανάγκη μέσω της θαλάσσιας οδού. ‘Παλαιότερα ήταν κυρίως οι Σύροι πρόσφυγες που έφευγαν για Κύπρο, αλλά στο μεταξύ επιβιβάζονται στις βάρκες όλο και περισσότεροι Λιβανέζοι' λέει η συνεργάτης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗE για τους πρόσφυγες (UNHCR) Λίζα Αλμπού Καλέντ. Μόνο τον περασμένο μήνα τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταγράψει 18 δρομολόγια, ενώ 17 είχαν καταγραφεί συνολικά σε όλο το 2019».

Κατά τον αρθρογράφο «δεν είναι μόνο οι φτωχότεροι των φτωχών που γυρνούν την πλάτη στον Λίβανο. Η μεσαία τάξη που βλέπει την κρίση να εξολοθρεύει τις δουλειές και της αποταμιεύσεις της, θέλει επίσης να φύγει. Όποιος διαθέτει δεύτερο διαβατήριο ή μπορεί να εξασφαλίσει βίζα, εγκαταλείπει τη χώρα. Στην πρωτεύουσα Βηρυττό γίνεται κάθε μέρα ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι. Κάποτε η πόλη είχε γίνει διάσημη με τη δημιουργικότητά της, με τη θέλησή της για ζωή. Σήμερα φαντάζει σκοτεινή και άδεια…»

 dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news