Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης γύρισε την πλάτη στην πολιτική ανοιχτών θυρών και τώρα ο κυβερνητικός συνασπισμός επιρρίπτει την ευθύνη στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει η εκπομπή «Tagesschau» του γερμανικού δικτύου ARD, ο υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας, Μόργκαν Γιόχανσον, από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από το θέμα.
«Οι αποφάσεις σχετικά με την αποδοχή των προσφύγων από τη Μόρια δεν λαμβάνονται από την κυβέρνηση, αλλά από τις αρχές μετανάστευσης», δήλωσε. Στο τέλος, ωστόσο, το μπαλάκι το έριξε στις Βρυξέλλες.
«Εφόσον δεν υπάρχει αίτημα από τις Βρυξέλλες για να υποδεχτούμε πρόσφυγες, τίποτα δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο να στείλουμε κουβέρτες και φορητές τουαλέτες στην Ελλάδα», πρόσθεσε .
Διαμαρτυρία από επιστήμονες
Το 2015, 163.000 πρόσφυγες εισήλθαν στη σκανδιναβική χώρα και ως εκ τούτου, νομοθεσία περί μετανάστευσης έγινε πιο αυστηρή.
«Όταν ανέλαβε την εξουσία ο «κοκκινοπράσινος» συνασπισμός -Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι- το 2014, η Σουηδία έλαβε το 12% όλων των αιτούντων άσυλο που ήρθαν στην Ευρώπη. Σήμερα είναι 3% . Φυσικά η Σουηδία πρέπει να αναλάβει το μερίδιό της στην ΕΕ, αλλά όχι περισσότερο», ξεκαθάρισε.
Αν και η κοινή γνώμη συμφωνεί με την επίσημη θέση της σουηδικής κυβέρνησης, 150 επιστήμονες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε σχετική επιστολή.
«Θέλουμε η Σουηδία να ανταποκριθεί στην ευθύνη της σε αυτήν την δραματική κατάσταση στη Λέσβο. Το θέμα δεν είναι η Μόργκαν Γιόχανσον
να αποφασίζει ποιοι άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν άσυλο, αλλά για να
φέρουμε τους ανθρώπους σε ασφαλή μέρη όπου μπορούν να υποβάλουν τις
αιτήσεις τους», δήλωσε ο επιστήμονας στο ραδιοφωνικό δίκτυο «Radio SR».
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία. ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ
δέχτηκε χθες δριμύτατη στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) από τους
βουλευτές του ευρωσκεπικσιτικου λόμματος Eναλλακτιή για τη Γερμανία
«AfD», όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt , οι
βουλευτές του AfD διατυμπάνιζαν ότι σε ότι αφορά τη Μόρια, «τα παλιά κόμματα της Γερμανίας έθεσαν το λάθος μήνυμα για τους μετανάστες και τους λαθρέμπορους!».
Πάντως όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild», όλα τα γερμανικά κόμματα εκτός από τους ευρωσκεπτικιστές τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του Βερολίνου να λάβει πρόσφυγες από τη Μόρια.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου