Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας απαίτησε την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τι του απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Τον διάλογο που είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Βερολίνο, αποκάλυψε σήμερα (05.09.2020) ο ΣΚΑΪ. Η αποκάλυψη έρχεται δύο ημέρες μετά την αναστάτωση που προκάλεσε το tweet του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και Τουρκία “συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο”.
Άμεση και ηχηρή ήταν η διάψευση της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
“Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”, σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Ακολουθεί ο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος – Στόλτενμπεργκ:
Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.
Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;
Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
Στόλτενμπεργκ: Και το Oruc Reis;
Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Να σημειωθεί ότι μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας, ο Στόλτενμπεργκ ανασκεύασε για όσα είπε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου