facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Γιώργος Πατούλης: Δωρεάν εξέταση με βιντεοκλήση στο doctornextome – 800 γιατροί στο σπίτι μας

Πρέπει να ανησυχούμε για τον κορονοϊό ή στην Ελλάδα το έχουμε ελέγξει; Αρκεί η απομόνωση αν νιώθουμε κρούσμα ή πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ; Πρέπει να έρθουν τα quicktest στα φαρμακεία; Γιατί η Γερμανία έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας; Κινδυνεύουμε αν έχουμε τον ιό με κάποια συμπτώματα και μένουμε σπίτι; Τα πράγματα που φέρνουμε από το σουπερμάρκετ είναι μολυσμένα; Να φτιάξουμε μάσκες από ύφασμα; Πόσο ασφαλείς είναι οι νοσηλευτές μας;
Ο κ. Γιώργος Πατούλης ως γιατρός, ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ως Περιφερειάρχης Αττικής, έχει και τη γνώση και την ευθύνη να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω θέματα που συνήθως γίνονται αφορμή για διαφωνίες και αντίθετες γνώμες…
Μιλώντας αποκλειστικά στο portraitsgr μας αποκαλύπτει ότι η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ετοιμάζει την πλατφόρμα doctornextome.gr, που εντελώς δωρεάν δίνει τη δυνατότητα μέσω βιντεοκλήσης, στους πολίτες από το σπίτι τους να απευθύνονται και να εξετάζονται από έναν από τους 800 γιατρούς που συνεργάζονται με την πλατφόρμα.
Γιατρέ, και κ. Περιφερειάρχη πρέπει να ανησυχούμε ή τα δείγματα της εξάπλωσης στης επιδημίας στην Ελλάδα τα κρίνετε θετικά;
Η κυβέρνησή μας πήρε γρήγορα, και σωστά έπραξε, τα μέγιστα μέτρα, για να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της μεταδοτικότητας του ιού. Κλείσανε τα σχολεία, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, τα ΚΑΠΗ ώστε το υγειονομικό μας σύστημα να έχει επάρκεια στη αντιμετώπιση των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσοκομείο ή ΜΕΘ.
Είναι ζωτικής σημασίας το υγειονομικό σύστημα να μπορεί να αντεπεξέλθει γιατί αν καταρρεύσει όπως έγινε στην Ιταλία, θα έχουμε γεωμετρική αύξηση των θανάτων, ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν ζήσει αν δεν είχε γονατίσει το υγειονομικό σύστημα.
Επίσης θα πρέπει να έχει γίνει καταγραφή όλων των μονάδων των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των ΜΕΘ, των κλινών με αναπνευστήρες που είναι σε ιδιωτικά και στα στρατιωτικά νοσοκομεία ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν. Πρέπει να ξέρουμε επίσης πόσοι έχουν ειδικευτεί στη χρήση του εξοπλισμού της ΜΕΘ, να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τις κλίνες ΜΕΘ και να μπορούμε να έχουμε ένα μηχανισμό να αυξήσουμε και τους νοσηλευτές που απαιτούνται.
Γίνεται μια τέτοια σημαντική προσπάθεια σήμερα, και μπορούμε δίπλα από τις υπάρχουσες μονάδες με μια διαδικασία να αυξηθούν οι κλίνες στην εντατική κατά 50%.
Υπάρχουν πολλές δωρεές από παντού, χρημάτων για την αγορά αναπνευστήρων, αλλά μαζί και μια δυσκολία να βρεθούν καθώς είναι αυξημένη η ζήτηση από όλο τον κόσμο. Ο αναπνευστήρας είναι η ζωή. Για κάποιους ανθρώπους που είναι σε κρίσιμο στάδιο, μόνο με τον αναπνευστήρα μπορούν να αναπνεύσουν και είναι εκείνο που θα κρατήσει στη ζωή τον άνθρωπο. Στη Γερμανία, παρά τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων έχει πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας γιατί έχει τεράστιο αριθμό αναπνευστήρων και τεράστιο αριθμό κρεβατιών.
Εμείς μακάρι, όπως σωστά κινηθήκαμε για την πρόληψη, να κινηθούμε γρήγορα, να μπορούμε να κρατάμε με οξυγόνο τους ασθενείς μας και να μη χρειαστεί οι γιατροί μας να διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, για να διαθέσουν τον αναπνευστήρα στον επόμενο.
Και να τονίσουμε εδώ ότι ένας αναπνευστήρας δεν είναι κλίνη ΜΕΘ, ούτε πρέπει να σπρώξουμε διπλάσια κρεβάτια στις εντατικές για να αυξήσουμε τις κλίνες. Πρέπει να τηρούνται τα πρωτόκολλα και οι προδιαγραφές ώστε να μην κινδυνεύουν οι ασθενείς μας. Όσο πιο γρήγορα βάλουμε τον ασθενή στον αναπνευστήρα, πάντα ανάλογα το περιστατικό τις χρόνιες παθήσεις και την ηλικία, τόσο πιο πιθανό είναι να αναρρώσει.
Βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι περιορισμένος. Όμως, γίνονται αρκετά τεστ; Έχουμε σωστή εικόνα για το που βρισκόμαστε; Πρέπει να γίνονται περισσότερα; Είστε υπέρ των quick τεστ;
Από τη μια υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη υπάρχει η άποψη του Γενικού Γραμματέα του ΠΟΥ, που λέει με μεγάλη σαφήνεια, ότι για να αντιμετωπίσεις μια φωτιά πρέπει να μην έχεις δεμένα τα μάτια σου.
Πρέπει να ξέρουμε αν είναι κρούσμα το μέγιστο βαθμό του πληθυσμού και όχι μόνο αυτούς που έχουν τη συμπτωματολογία σε σοβαρή μορφή. Πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές για να μπορούν να πιστοποιηθούν οι έλεγχοι σε περισσότερα σημεία και μόνο σε τρία κέντρα. Υπάρχουν quicktest αλλά εμείς ζητάμε από τον ΕΟΦ, είτε να τα απαγορεύσει είτε να τα πιστοποιήσει. Είχαμε ήδη καταγγελίες για τα kit που παίρνεις μόνος σου το ρινικό επίχρισμα και το στέλνεις για έλεγχο.
Η άποψή μου για όλα αυτά είναι, ναι χρειαζόμαστε περισσότερα τεστ αλλά να είναι πιστοποιημένα και να μετρώνται. Αν δεν είναι πιστοποιημένα, καλύτερα να μη γίνονται.  Τα τεστ πρέπει να γίνονται οργανωμένα, να είναι πιστοποιημένα, και να καταμετρώνται, ώστε να αυξάνονται τα δεδομένα μας για να βγάζουμε τα επιδημιολογικά μας συμπεράσματα στη χώρα μας. Να το κάνει ο καθένας μόνος του χωρίς να ξέρουμε αν είναι σωστό και να μην το δηλώνει δεν έχει νόημα. Αυτό που κάνουμε μέχρι σήμερα, είναι αυτό που μπορούμε μέχρι σήμερα ως χώρα.
Πιστεύετε ότι είναι σωστό, αν κάποιος έχει συμπτώματα, να μην κάνει τεστ, και όπως λέει ο ΕΟΔΥ  απλά να μένει σπίτι σε καραντίνα;  Και τι γίνεται αν μένει μόνος του και η κατάστασή του σοβαρέψει; Κινδυνεύει; Μπορεί τελικά να καταλήξει  στο σπίτι του… και να μην καταγραφεί ούτε σαν συμβάν.
Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση, μα σε καμιά περίπτωση, να δημιουργηθεί οποιαδήποτε  εικόνα, ότι η εντολή μείνε σπίτι, όταν έχεις συμπτώματα, σημαίνει να εφησυχάζει ένας άνθρωπος και να μην τον εξετάζει κανένας. Το πρόβλημα αυτό λύνεται με τον εξής τρόπο: Στηρίζοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία χρειάζεται στη χώρα μας, ειδικά τώρα γιατί μπορεί να δημιουργήσει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτών των περιστατικών. Και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί αν δεν έχουν που να απευθυνθούν, τα ελαφρά περιστατικά, θα πηγαίνουν και αυτά στα νοσοκομεία και θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία που τα θέλουμε ετοιμοπόλεμα. Τα ΠΕΔΥ και οι γιατροί πρέπει να καταγράφουν και να παρακολουθούν την εξέλιξή τους.
Πρέπει να στηρίξουμε τις πρωτοβάθμιες δομές της γειτονιάς.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε μια πλατφόρμα που θα συνδέει ασθενείς στο σπίτι και γιατρούς. Έχουμε συγκεντρώσει 600 γιατρούς και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συγκεντρώσει 800 γιατρούς που θεωρούμε ότι είναι το κρίσιμο μέγεθος για να λειτουργήσει. Δεν έχουμε ανοίξει ακόμη την πλατφόρμα, αλλά σύντομα θα είμαστε έτοιμοι.
Μέσω της πλατφόρμας, που θα λέγεται www.doctornextome.gr, με βιντεοκλήση, χωρίς να μετακινηθεί ο ασθενής από το σπίτι του, θα μπορεί να καλέσει το γιατρό εντελώς δωρεάν και να του πει για τα συμπτώματά του. Και την ίδια στιγμή ο γιατρός θα έχει κλινική εικόνα του ασθενούς αφού θα τον βλέπει  μέσω της βιντεοκλήσης και θα μπορεί να τον συμβουλέψει σωστά. Οι γιατροί χωρίς αμοιβή δέχθηκαν να συμμετέχουν, γιατί βάζουν πλάτη στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Πράγματι πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού;
Από την πρώτη μέρα, που έκλεισαν τα σχολεία, η Περιφέρεια Αττικής, συνεργάστηκε με μια πλατφόρμα εκπαίδευσης και συνδέθηκαν πάνω από 35.000 παιδιά από τις τρεις τάξεις του γυμνασίου και τις δύο τελευταίες του δημοτικού. Επίσης έχουμε μοιράσει απολυμαντικά και μάσκες  σε αστυνομία και  γηροκομεία  και περιμένουμε αρκετές χιλιάδες μάσκες την επόμενη εβδομάδα που θα στείλουμε στους 66 Δήμους της Περιφέρειας. Το 1110 παράλληλα που δίνει πληροφορίες από γιατρούς στους πολίτες ενώ και ψυχίατροι και ψυχολόγοι κάνουν υποστήριξη σε όποιον χρειάζεται.
Επίσης ετοιμάζουμε μια δράση, να μοιράζουμε ζεστό φαγητό σε συνεργασία με όλους τους Δήμους στους μοναχικούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Και να σας ρωτήσω και κάποιες απορίες μας για την καθημερινότητά μας. Βλέπουμε έξω άλλοι φοράνε μάσκα, άλλοι όχι. Τη μάσκα και τα γάντια πρέπει να τα φοράμε και πότε;
Τη μάσκα τη φοράμε, όταν βγούμε από το σπίτι και πρόκειται να συναντήσουμε κάποιους στο σουπερμάρκετ, ή οπουδήποτε.Ο τρόπος που φοράμε και βγάζουμε τη μάσκα και τα γάντια έχουν πολύ μεγάλη σημασία για να πετύχουμε τη μη μετάδοση το ιού.
Οι υφασμάτινες μάσκες που δεν είναι πιστοποιημένες, εξαρτάται από το πόσες στρώσεις ύφασμα έχουν, από το ύφασμα, το συχνό πλύσιμο και το σιδέρωμα. Και πρέπει να τις έχουμε για μία χρήση.
Αν δεν έχουμε καθόλου μάσκα, σίγουρα είναι καλύτερο να έχουμε υφασμάτινες, αλλά να προσέχουμε τη χρήση τους.
Τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ είναι πιθανό να είναι μολυσμένα; Τι πρέπει να κάνουμε;
Το κάθε προϊόν το πιάνει ο ταμίας με το γάντι του, όταν με το ίδιο γάντι έχει πιάσει τα προϊόντα που έχουν πιάσει όλοι οι προηγούμενοι πελάτες. Θα έπρεπε κανονικά, ο ταμίας να αλλάζει γάντια σε κάθε πελάτη. Επειδή όμως αυτό δεν το κάνει, δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις εξωτερικές επιφάνειες των προϊόντων.
Αν δεν θέλουμε να τα απολυμαίνουμε όλα μετά, μπορούμε να τα αφήνουμε τουλάχιστον 9 ώρες έξω από το σπίτι στο μπαλκόνι και να τα χρησιμοποιούμε μετά.
Και μια ανησυχία μας για όλους όσοι αυτή την εποχή εργάζονται περισσότερο από όλους. Είναι ασφαλείς οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό; Προφυλάσσονται σωστά;
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Αν δεν έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι νοσηλευτές να είναι στη μάχη σωστά εξοπλισμένοι, θα τους χάσουμε σε αυτή τη δύσκολη μάχη και θα τους βάζουμε καραντίνα, μειώνοντας το δυναμικό μας. Υπάρχουν πρωτόκολλα και πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. Αν δεν γίνεται κακώς δεν γίνεται.
portraits

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news