Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,6 Ρίχτερ του περασμένου Σαββάτου στο Κάστρο της Κιάφας, στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλίου.
Οι ζημίες είναι εξαιρετικά σοβαρές, με κατάρρευση μεγάλων τμημάτων της τοιχοποιίας του, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, σε πάρα πολλά σημεία της περιμέτρου, αλλά και των προμαχώνων του. Καταστροφές διαπιστώθηκαν και στα κατάλοιπα των κτηρίων που διασώζονται στο εσωτερικό του, κυρίως αυτά που βρίσκονται στην περιοχή των δεξαμενών και των υπόγειων χώρων του δυτικού περιβόλου.
Ο σεισμός προκάλεσε και ρηγματώσεις, που βαίνουν παράλληλα με την πορεία των τειχών, εσωτερικά στο έδαφος, κυρίως σε περιοχές επιχώσεων και γύρω από τα ίχνη θεμελιώσεων των κτισμάτων. Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για τη συνέχιση των ζημιών και ενδεχομένως την κατάρρευση των τοιχοποιιών σε περίπτωση μετασεισμών ή ακόμη και καταρρακτώδους βροχόπτωσης.
Οι ζημιές που υπέστη το κάστρο καταγράφηκαν από κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ύστερα από εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Κρίνοντας ότι η λήψη άμεσων σωστικών μέτρων είναι αναγκαία, η κυρία Μενδώνη επικοινώνησε αμέσως με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, προκειμένου τεχνικό κλιμάκιο της Περιφέρειας να συνδράμει αμέσως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Παράλληλα, έδωσε εντολή για άμεση διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων από τους εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ.
Θυμίζουμε ότι, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε συζητηθεί το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, σε σύσκεψη υπό την κυρία Μενδώνη και τον κ. Καχριμάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα Ιωάννινα. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΠΟ, όπου ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για τα έργα που απαιτούνται, ώστε να αναδειχθεί ο ιστορικός χώρος του Σουλίου, ενώ συστάθηκε και ομάδα ειδικών επιστημόνων, για να μελετήσει και να προτείνει σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του χώρου και των μνημείων του.
Ήδη έτσι, ομάδα μελετητών του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισκέφθηκε το Κάστρο. Έτσι, σήμερα υπάρχει η πρόσφατη φωτογραφική τεκμηρίωση του μνημείου, όπως και παλαιότερες φωτογραφίες, καθώς και αποτυπώσεις στο αρχείο της ΕΦΑ Θεσπρωτίας, που συνεισφέρουν στην ανάγνωση των φθορών, αλλά και στην αποκατάστασή τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου