Στον εισαγγελέα για να δώσει εξηγήσεις για παραβίαση απορρήτου, έστειλε εκ νέου τον πρώην προϊστάμενό της και επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Γιάννη Αγγελή, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κατέθεσε , σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μήνυση κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή με αφορμή την προσκόμιση στην προανακριτική επιτροπή από τον ίδιο μετάφρασης (και όχι του πρωτότυπου) εγγράφου με αποστολέα το FBI, στο οποίο αναφέρεται πως δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.
Το έγγραφο (μετάφραση του οποίου παρέθεσε ο κ. Αγγελής) εστάλη την 1η Αυγούστου 2017 από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην εισαγγελία Διαφθοράς και σε αυτό γίνονται αναφορές μόνο σε στοιχεία για χρηματισμούς Ελλήνων ιατρών, ενώ στο τελευταίο ερώτημα που αφορά πολιτικά πρόσωπα ξεκαθαρίζει ότι «δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσο οι ανωτέρω ή άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οιονδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».
Απόκρυψη
Η ύπαρξη του εγγράφου προκάλεσε σάλο διότι εκτιμήθηκε πως το έγγραφο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην δικογραφία που εστάλη στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 κατά των 10 πολιτικών προσώπων και μάλιστα έγινε επισήμανση ότι μετά τα νέα δεδομένα η εισαγγελία διαφθοράς θα πρέπει να απαντήσει γιατί δεν συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο έγγραφο αλλά και γιατί μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης απέκρυψαν ότι είχαν λάβει ενημέρωση από την αμερικανική πρεσβεία, όπως τουλάχιστον ανέφερε στην κατάθεση του ο κύριος Αγγελής.
Μήνυση
Αντί άλλων απαντήσεων όμως πληροφορίες αναφέρουν πως η κα Τουλουπάκη έστειλε στον εισαγγελέα την εν λόγω υπόθεση, δηλαδή την αποκάλυψη του εγγράφου, παρά το γεγονός ότι ο αντεισαγγελέας ΑΠ προσκόμισε μετάφραση και όχι το ίδιο το έγγραφο. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Αγγελής έχει κληθεί να δώσει έγγραφες εξηγήσεις και για αυτό το θέμα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παππά, ο οποίος εδώ και καιρό (χωρίς να έχει αποφανθεί μέχρι τώρα , διερευνά τις καταγγελίες της κας Τουλουπάκη, σε βάρος του κ. Αγγελή).
Τα έγγραφα του FBI
Πάντως την ύπαρξη των απορρήτων εγγράφων του FBI , τα οποία είναι άνω των 10, και αρνείται να στείλει στην Προανακριτική η κα Τουλουπάκη, είχε αποκαλύψει πρώτος ο αντεισαγγελέας Αγγελής ο οποίος μάλιστα στην δεύτερη αναφορά του τον Φεβρουάριο του 2018 ανέφερε πως «….στα πλαίσια ασκήσεως των καθηκόντων μου και εν όψει της «συνάντησης Βιέννης» (στην οποία σημειωτέον συμμετείχα μετά από προφορική παραγγελία της κας Εισαγγελέως Αρείου Πάγου) απέστειλα στην κα Τουλουπάκη την με αριθμό 13.203/26-11-2018 γραπτή παραγγελία μου και της ζητούσα ( κατά λέξη) «… όλα τα έγγραφα τα οποία έχει λάβει ή έχει αποστείλει προς τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ, στα πλαίσια της επίσημης ή ανεπίσημης συνεργασίας της, για υποθέσεις παράνομης διακίνησης φαρμάκων, στην Ελληνική ή αγγλική γλώσσα …». Την ίδια ημέρα μου προσκόμισε η ίδια μικρό αριθμό εγγράφων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται στο διαβιβαστικό, ούτε ο ακριβής αριθμός αυτών, ούτε η ταυτότητά των (κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα). Τα έγγραφα αυτά (οκτώ στον αριθμό) έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1) Δεν λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου, εισερχομένων εγγράφων από την κα Τουλουπάκη, γεγονός που δημιουργεί πλείστα όσα εύλογα ερωτηματικά,
2)είναι όλα προγενέστερα των τριών συναντήσεων στη Βιέννη, με αποτέλεσμα ευλόγως να διερωτώμαι, «τι και ποια στοιχεία, έστω και υπό μορφή πληροφοριών, πήραμε από τις συναντήσεις της Βιέννης;»,
3)δεν προέρχονται από τους Εισαγγελείς με τους οποίους έγιναν οι συναντήσεις στις ΗΠΑ ή στην Βιέννη,
4)τα έγγραφα υπογράφονται από το νόμιμο εκπρόσωπο του «legal attaché Office – US Embassy – Athens – Greece” , άτομο δηλαδή, που εκ πρώτης όψεως ουδεμία ουσιαστική ανάμειξη έχει στην όλη δικαστική συνεργασία,
5)απευθύνονται προς (κατά λέξη) «.. eleni Raikou ή Eleni Touloupaki – Hellenic Ministry of Justice- Supreme Court”
6)όλα τα έγγραφα περιέχουν «ρήτρα μη χρησιμοποιήσεως των» και ειδικότερα αναγράφουν (κατά λέξη) «… με την επιφύλαξη τυχόν (ειδικής) πρόβλεψης ή κατόπιν χορήγησης αδείας από το Αρχηγείο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, οι πληροφορίες του παρόντος εγγράφου προορίζονται μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν από την Κυβέρνησή σας σε οιεσδήποτε ποινικές διαδικασίες, ούτε να προωθηθούν σε άλλη Κυβέρνηση, πρόσωπο ή οντότητα ή να χρησιμοποιηθούν σε ανοιγείσες ποινικές διαδικασίες …», 7)Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα έγγραφα αυτά περιέχουν μόνον πληροφορίες, που σκοπό έχουν «την καθοδήγηση της έρευνας». Συγκεκριμένα αναφέρουν (κατά λέξη) «…. οι πληροφορίες του παρόντος εγγράφου προορίζονται μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς… » (Βλέπ. ενδεικτικώς το 181678043/13-12-2017 έγγραφο των ΗΠΑ),
Το Υπουργείο;
Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι αν τα συγκεκριμένα έγγραφα που αποστέλλονται μέσω του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχουν στο σχετικό φάκελο που κρατείται στη Μεσογείων. Όπως επισης και δεν προκύπτει από πουθενά το αίτημα – ερώτημα των ελληνικών αρχών προς τους Αμερικανούς, δηλαδή τι του ζητήσαμε και μας έστειλαν τα συγκεκριμένα έγγραφα. Όπως βέβαια και αν ερευνήθηκαν όσα γράφονται σε αυτά, τα οποία κατά τον κ.Αγγελή αφορούν:
«α)στον τρόπο δράσεως της εταιρείας NOVARTIS και το modus operand στη νομιμοποίηση παρανόμων εσόδων,
β)αναφέρουν ονόματα φυσικών προσώπων, που εμπλέκονται στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες,
γ)αναφέρουν ονόματα συγκεκριμένων εταιρειών, που εμπλέκονται στη νομιμοποίηση παρανόμων εσόδων,
δ)αναφέρουν τα ονόματα (18) φυσικών προσώπων, οι οποίο έχουν δώσει κατάθεση στις ΗΠΑ,
ε)αναφέρουν δεκατέσσερις (14) τραπεζικού λογαριασμούς, που χρησιμοποιούσε η NOVARTIS (έγγραφο με ημερομηνία 22-6-2017),
στ) αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο ιατροί, προωθούσαν τα προϊόντα NOVARTIS και τα ανταλλάγματα, που ελάμβαναν προς τούτο.
Στο λογικό ερώτημα- γράφει ο κ.Αγγελής- εάν έχουν ερευνηθεί οι παραπάνω πληροφορίες, ώστε αυτές να μετατραπούν σε ενδείξεις ή αποδείξεις, από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, η απάντηση είναι αρνητική».
dikastiko
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου