facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Πτωχευτικό χωρίς παραθυράκια θέλουν οι θεσμοί

Με την παρέλευση του νόμου Κατσέλη στο τέλος Απριλίου, οι δανειστές και οι θεσμοί θέλουν να εφαρμοστεί ο πτωχευτικός νόμος σε φυσικά πρόσωπα, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους.

Αυτό μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, που κάνουν λόγο για ισχυρές πιέσεις περί τούτου από την ΕΚΤ και ιδιαίτερα από τη «νέα φιλοσοφία Λαγκάρντ».

Ήδη από την Παρασκευή, σε σχετικό ρεπορτάζ της Α. Παπαϊωάννου σκιαγραφήθηκε το πλαίσιο και οι άξονες που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον πτωχευτικό κώδικα. Πηγές των θεσμών αναφέρουν ότι ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν την ίδια κατεύθυνση, που θέλει τον κώδικα χωρίς ελαφρυντικά, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις:

1. Στους ισολογισμούς των τραπεζών

2. Στην είσπραξη εσόδων από το κράτος

3. Στη βιωσιμότητα των ΔΕΚΟ

Για αυτούς τους λόγους, αναμένεται το πρώτο μπρα-ντε-φερ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η μη αποδοχή των όποιων ελαφρυντικών θα φέρει την ελληνική πλευρά σε πολιτικά δύσκολη θέση. Και αυτό γιατί από τον Ιανουάριο μπήκαμε πλέον στο εξάμηνο στο οποίο θα κριθούν τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης «απαλλαγμένα» από το παρελθόν, και τις κινήσεις της προηγούμενης.

Η θέση της Κομισιόν βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς θεωρείται ότι πολλές από τις κυβερνητικές εξαγγελίες μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εάν «βγουν» τα νούμερα και μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το πώς θα διανεμηθούν, είτε μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα είτε το όποιο όφελος προκύπτει από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ένα παράδειγμα που αναφέρουν πηγές της Κομισιόν είναι η διαρροή πριν από ένα μήνα από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ότι τα κέρδη από τα ANFAs και SNPs θα προσθέσουν έως και μισή μονάδα στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα αποδεχθούν οι δανειστές σημαντικό μέρος των κερδών να πάει σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, όπως θέλει η κυβέρνηση, και η σχετική απορρόφηση θα προχωρήσει γρήγορα. Υπάρχουν δηλαδή πολλά «αν», την ώρα που οι θεσμοί έχουν ήδη εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για τον συνδυασμό χρηματοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Η συνεννόηση με τους θεσμούς, σε επίπεδο Euro working Group αλλά και Eurogroup, αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη για την Αθήνα από τον Μάρτιο και μετά. Ιδιαίτερα τον Ιούνιο, οπότε θα κριθεί και η πορεία του προϋπολογισμού, προκειμένου να αποδεσμευθούν τα επόμενα κονδύλια από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα. Και αυτό γιατί φαίνεται πως η Αθήνα δεν έχει «ακούσει» τις παροτρύνσεις να κατεβάσει λίγο τον πήχη των προσδοκιών τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τους επενδυτικούς ρυθμούς της οικονομίας.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, έχουν ήδη μεταφέρει τις ανησυχίες τους, θέτοντας δύο αγκάθια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού και εννέα προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.

Επιπλέον ο διχασμός που υπήρχε στο Eurogroup για τις ελληνικές αξιώσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα φαίνεται πως οδηγεί και πάλι προς την προσφιλή «τάση» της ομοφωνίας και του ενιαίου μετώπου κατά της αλλαγής των όρων. Προσεκτικά μεν αλλά σαφώς, την πρόγευση ότι η Γαλλία συντάσσεται πλέον με τη Γερμανία και τις άλλες σκληροπυρηνικές χώρες στο θέμα των αξιώσεων έδωσε πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Λε Μερ, τις μέρες μάλιστα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Αυτού του είδους η αντιμετώπιση θυμίζει τη γερμανική πολιτική «μαστίγιο και καρότο» και καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί από το Μαξίμου με μεγάλη προσοχή. Διότι είναι τουλάχιστον άκομψο, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός «βλέπει» επενδυτές στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών να δίνει το «σήμα» ότι η ευρωζώνη δεν φαίνεται να μετακινείται και ότι τα πράγματα επί της ουσίας παραμένουν ρευστά. Τέτοιες τοποθετήσεις, άλλωστε, κρατούν μακριά τους ξένους επενδυτές.

Και επειδή το «κόλπο» έχει ξαναπαιχτεί πολλάκις στις πλάτες της χώρας μας, καλό είναι να διασφαλιστεί εκ μέρους της Ελλάδας ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε «πάρε-δώσε» και ανταλλαγές, όπως γινόταν στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, να μην τεθεί θέμα υποχώρησης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, για να μπορέσουμε να εισπράξουμε κάτι σε οικονομικό-δημοσιονομικό επίπεδο, που επί της ουσίας θα δικαιούμαστε εάν οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ επαληθευτούν.

Προς το παρόν πάντως, η Κομισιόν ανησυχεί ότι η ρητορική για την υψηλή ανάπτυξη και για το άνοιγμα των επενδύσεων που προς το παρόν δεν υλοποιείται, ενδέχεται να φέρουν κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, τη στιγμή που οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι και οι φοροελαφρύνσεις φέτος δεν θα είναι αξιοσημείωτες, όταν θα έρθει η ώρα της εφορίας.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news