facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας και καταδίκη της Τουρκίας από Γαλλία και Ιταλία

Στην ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, προχώρησαν με τον πλέον επίσημο τρόπο σήμερα Γαλλία και Ιταλία, δια του Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, αντίστοιχα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τον σεβασμό τον κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στο θαλάσσιο χώρο τους, καταδικάζοντας μαζί με τους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας, τις παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας. Επίσης, καταδικάζουμε τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία μου σε σχέση με τις παραβιάσεις της Τουρκίας και τις δράσεις της, που αντιτίθενται πλήρως, όπως είπε, στις δεσμεύσεις του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξή του στο Βερολίνο. «Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε, ότι τουρκικά πλοία με μισθοφόρους φθάνουν στις ακτές της Λιβύης και αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Λιβύης» υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Επίσης, μίλησε για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, με τη δημιουργία έως το τέλος Ιουνίου μιας εταιρικής στρατηγικής σχέσης για την ασφάλεια, που θα πάρει συγκεκριμένη μορφή, όπως είπε, μετά την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου. «Αυτό προϋποθέτει τακτικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και μια ενισχυμένη παρουσία του Γαλλικού Ναυτικού στην περιοχή και κοινές θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες θα πρέπει να προετοιμάσουμε» τόνισε.

Ντι Μάιο: Απαράδεκτη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, επαναλάμβανε μετά τη συνάντησή του στην Ρώμη με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του προς την Κύπρο, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης, σε σχέση με την ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης της απόφασης της ΕΕ, οριστικοποιώντας τον κατάλογο σχετικά με το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων, εναντίον όσων είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ανακαλώντας τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2019, η Ιταλία εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που αγνοούν πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», τονίζεται στο ανακοινωθέν του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί, χαιρετίζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση της Κύπρου στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις το περασμένο καλοκαίρι, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
Σε σχέση με το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν η κυβέρνηση της Τρίπολης και η Τουρκία, σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν, ότι πρόκειται για απαράδεκτη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. «Μόνο μέσω μιας γνήσιας συνεργασίας με καλή πίστη, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα ωφελήσουν όλους τους λαούς που διαβιούν στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.
news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news