Το πανεπιστημιακό άσυλο, με αφορμή το «ντου« της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξέσπασε κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη κύρωση ΠΝΠ των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών.
Η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι προστατεύει την ανομία στα πανεπιστήμια ενώ τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της καταλόγισαν αυταρχικές λογικές.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, είπε στην πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ότι με την παρουσία της χθες στην ΑΣΟΕΕ για να συμπαρασταθεί στους καταληψίες, «ταυτίστηκε με τους μπαχαλάκηδες».
Θεανώ Φωτίου: Πήγα στην ΑΣΟΕΕ, με τη βαθιά ευθύνη που έχω ως βουλευτής και ως καθηγήτρια πανεπιστημίων επί 20 χρόνια
«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι σύμφυτο με την κουλτούρα και αντίληψη του ελληνικού λαού και κατοχυρώθηκε μετά τη πτώση της χούντας. Δεν έχεις πιθανότητες να το καταργήσεις με (...) Πήγα στην ΑΣΟΕΕ, με τη βαθιά ευθύνη που έχω ως βουλευτής και ως καθηγήτρια πανεπιστημίων επί 20 χρόνια.
Ο φαύλος κύκλος της αστυνομοκρατίας και η ένταση δεν οδηγούν πουθενά. Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πανεπιστημίων και των φοιτητών για να μην πάθει κανείς τίποτα», αντέτεινε η κυρία Φωτίου.
Και πρόσθεσε: «Με ένταση και αυταρχισμό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα έχουμε προβλήματα. Και αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διχάσει το λαό με καλά και κακά πανεπιστήμια, με καλούς και κακούς φοιτητές, με καλές και κακές συγκλήτους (...)
Είναι το μεγαλύτερο λάθος που πάτε να κάνετε. Τα όνειρα, οι φιλοδοξίες και οι ανησυχίες των νέων που είναι μεγάλες δεν αντιμετωπίζονται με ένα κύκλο καταστολής γιατί είναι αδιέξοδος και φέρνει εντάσεις.
Τα πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και οι επεμβάσεις καταστολής προκαλούν μεγάλη ανησυχία ενόψει και της γιορτής του Πολυτεχνείου», κατέληξε η κ. Φωτίου.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού: «Είναι σαφές ότι επιχειρούμε με την πολιτική μας να στηρίξουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια, να τα βοηθήσουμε να λειτουργήσουν και είμαστε σαφώς υπέρ του ασύλου για τη διακίνηση ιδεών και γνώσης», υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ορισμένα ερωτήματα που τίθενται από τη στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία - όπως είπε - πρέπει να απαντήσει η ηγεσία του.
«Εμείς είμαστε υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου για τη διακίνηση ιδεών και απόψεων. Εσείς μήπως θέλετε το πανεπιστημιακό άσυλο για τα όπλα, τις γιάφκες και τις μολότοφ;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.
Και συνέχισε: «Είστε ευχαριστημένοι με αυτήν την εικόνα και τη πρακτική λειτουργία τους που αφήσατε πίσω σας; Θέλετε ή όχι να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια, να είναι ανοικτά και να μπορούν οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι να κάνουν τη δουλειά τους ή να... καλωσορίζουν τους μπαχαλάκηδες και να τραβάνε πίσω τη χώρα;»
«Εμείς θέτουμε αυτά τα ερωτήματα με την ευχή να είναι στην δική μας κατεύθυνση και όχι στην αναρχία», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Είναι άλλο η πάταξη της ανομίας και άλλο η δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων»
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, επιτέθηκε και στα δύο κόμματα κατηγορώντας τα ότι αυτό που επιδιώκουν είναι να διχάσουν και να πολώσουν τον ελληνικό λαό.
«Είναι άλλο η πάταξη της ανομίας και άλλο η δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Δεν τους βολεύει όμως αυτή η λογική και θέλουν να διχάσουν και να πολώσουν για να πάρει η κάθε μία πολιτική δύναμη αυτό που θέλει», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.
Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατήγγειλε ότι συνελήφθησαν από την αστυνομία πέντε άτομα επειδή περπατούσαν και είχαν στις τσάντες τους πανό, και δήλωσε ότι σήμερα θα πάει στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται για συμπαράσταση.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «υπηρετεί τη λογική, νόμος και τάξη» και ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με το πανεπιστημιακό άσυλο από την αποτυχία της σε μείζονα ζητήματα όπως τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανέφερε ότι «αλλαγές πρέπει να γίνουν στα πανεπιστήμια», όμως, όπως είπε, «καμία σχέση δεν πρέπει να έχουν με το άσυλο» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αν χτυπήσει αυτό το ευαίσθητο σημείο της νεολαίας μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για κύρωση ΠΝΠ
Ολοκληρώθηκε και σε 2η ανάγνωση, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου των υπουργείων, Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, προστασία πρώτης κατοικίας, ενίσχυση των πληγέντων από την κατάρρευση της εταιρίας «Thomas Cook», την κατάργηση ΝΟΜΕ καθώς και ρυθμίσεις για το Ελληνικό.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Από την πλευρά τους, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Πάντως όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης διευκρίνισαν ότι θα υπερψηφίσουν ευεργετικές διατάξεις και μέτρα στήριξης όσων έχουν ανάγκη.
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου