facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Ε.Ε.: Ορόσημο η 11η Νοεμβρίου για κυρώσεις κατά Τουρκίας

Ορόσημο για τη δρομολόγηση των κυρώσεων, κατά νομικών και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρείται σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να καταστεί η 11η Νοεμβρίου, εν μέσω των απειλών Ερντογάν ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα (βλέπε άλλη στήλη).

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι Βρυξέλλες και η Λευκωσία εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου, εάν είναι δυνατόν, στις 11 Νοεμβρίου να υιοθετηθεί η «λευκή λίστα» (empty annex), από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κάτι που θα αποτελέσει την αφετηρία της διαδικασίας για την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά νομικών και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι καταγράφηκε σημαντική πρόοδος επί της έγκρισης των δύο νομικών πράξεων στην ομάδα εργασίας Relex, με τη Λευκωσία να διασφαλίζει ένα σημαντικό πολιτικό κέρδος.

Κατόπιν αυστηρών οδηγιών του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, η Λευκωσία ζήτησε και εξασφάλισε ότι το κείμενο των νομικών πράξεων θα αντανακλά τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, όπως πληροφορούμαστε και μετά από παρέμβαση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, οι υπό συζήτηση και έγκριση νομικές πράξεις, αναμένεται να καθιστούν σαφές ότι τα νομικά και φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται σε γεωτρητικές δραστηριότητες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, σε όλο το εύρος τους. Μια τέτοια εξέλιξη, θα ανατρέψει οριστικά την προσπάθεια γκριζαρίσματος της κυπριακής ΑΟΖ, στην οποία επιδόθηκε τους τελευταίους μήνες η Βρετανία. 

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι διαφορές επί των κειμένων των νομικών πράξεων που συζητούνται από τους «28» στην ομάδα εργασίας Relex, έχουν μεν σμικρυνθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία διαφωνιών, επί των οποίων θα επιδιωχθεί συμφωνία τις προσεχείς μέρες, τόσο στην εν λόγω ομάδα εργασίας, όσο και στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper). 

Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η «λευκή λίστα» να εγκριθεί εντός Νοεμβρίου, με το επίκεντρο να βρίσκεται στην 11η του τρέχοντος μηνός, προκειμένου η επιδιωκόμενη συμφωνία να εξασφαλίσει και τυπική πολιτική υιοθέτηση από το Συμβούλιο, ως σημείο Α, δηλαδή χωρίς συζήτηση. 

Σε πρακτικό επίπεδο, εάν υλοποιηθεί ο στόχος αυτός, τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει στα χέρια του τη «λευκή λίστα» και θα είναι πλέον σε θέση να υποβάλει συγκεκριμένα ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων, τα οποία συμμετέχουν, εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν όλα τα κράτη-μέλη. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να συνοδεύονται από εξαιρετικά λεπτομερή τεκμηρίωση, καθώς η περίληψή τους στη λευκή λίστα, θα συνεπάγεται την επιβολή ευρωπαϊκών περιοριστικών μέτρων εις βάρος τους. Σημειώνεται ότι και κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της λευκής λίστας με ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων, θα ακολουθεί ανάλογη διαδικασία συζήτησης και εξασφάλισης συμφωνίας στην ομάδα εργασίας Relex, έγκρισης από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper και υιοθέτησης με τυπική διαδικασία σε πολιτικό επίπεδο από οποιοδήποτε Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
  • Για νομικά πρόσωπα: Αναμένεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν εντός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Για φυσικά πρόσωπα: Εφόσον πρόκειται για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα επιβληθεί επίσης πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Εάν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών, τότε θα τους επιβληθεί απαγόρευση εισόδου εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, ενώ θα τεθεί και θέμα παγώματος περιουσιακών στοιχείων, εάν και εφόσον βεβαίως αυτά βρίσκονται εντός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Σημειώνεται ότι επί του παρόντος, η ομάδα εργασίας Relex, η οποία παρακολουθεί νομικά θέματα και επεξεργάζεται τη σύνταξη νομικών πράξεων, συζητά επί δύο προσχεδίων νομικών πράξεων που έχουν τεθεί ενώπιόν της. Αφενός, συζητείται προσχέδιο που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ της οποίας προΐσταται η Φεντερίκα Μογκερίνι) αναφορικά με τη σύσταση νέου καθεστώτος αυτόνομων περιοριστικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και αφετέρου συζητείται ένα προσχέδιο εφαρμοστικού Κανονισμού, το οποίο υπέβαλε η Κομισιόν και αναπαράγει το πλαίσιο καθεστώτος αυτόνομων περιοριστικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νομικές υπηρεσίες των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων, προσβλέπουν στη διασφάλιση ότι τα υπό συζήτηση δύο προσχέδια νομικών πράξεων, δεν θα αφήνουν περιθώριο για ενδεχόμενες νομικές επιπλοκές, καθώς το ζήτημα θεωρείται sui generis, μοναδικής φύσεως. Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η «στόχευση» του όλου εγχειρήματος, ενώ μια από τις ιδιαιτερότητες του ζητήματος, η οποία οδηγεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι εξαιρετικά προσεκτικές, αφορά στο γεγονός ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα τοποθετηθούν στη λίστα «οριζόντια», ανεξαρτήτως δηλαδή της υπηκοότητάς τους ή της τοποθεσίας στην οποία ευρίσκονται. 

Ερντογάν: Κανένα όνομα στη λίστα

Η Άγκυρα τεντώνει ολόενα και περισσότερο το σχοινί των σχέσεων με την Ε.Ε. και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», απειλεί ότι θα προχωρήσει σε «αντίποινα», εάν και εφόσον τα κράτη-μέλη της Κοινότητας τοποθετήσουν ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων στη «λευκή λίστα» (empty annex), αναφορικά με τις έκνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Άγκυρα ζήτησε από δύο τουλάχιστον κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι η λίστα κυρώσεων θα παραμείνει λευκή και ότι δεν θα τοποθετηθεί κανένα όνομα νομικού ή φυσικού προσώπου στον κατάλογο επιβολής αυτόνομων περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. Πηγές στην έδρα της Ε.Ε. ανέφεραν στον «Φ» ότι η Κυβέρνηση της Άγκυρας εξακολουθεί να αποφεύγει να διευκρινίσει το «υποκείμενο» των ενδεχόμενων «αντιποίνων» που διαμηνύει ότι θα επιστρατεύσει ως απάντηση στη δρομολογούμενη έγκριση της λευκής λίστας και στην έναρξη της διαδικασίας για συμπλήρωσή της με νομικά και φυσικά πρόσωπα. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα επανεξετάσει όλο το φάσμα των σχέσεών της με την Ε.Ε., αφήνοντας εμφανώς να αιωρείται η απειλή αποστολής εκατομμυρίων μεταναστών στην Ευρώπη.

Προς νέα αναβολή;

Από την 1η Νοεμβρίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ήταν Πρόεδρος της Κομισιόν. Ωστόσο, τα αλλεπάλληλα ραπίσματα από την Ευρωβουλή που οδήγησαν σε απόρριψη τριών προτεινομένων Επιτρόπων (Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία), καθώς και οι πρωτοφανείς ατυχείς χειρισμοί από τη Γερμανίδα αξιωματούχο, οδήγησαν σε αναβολή. Μετέθεσαν την έγκριση του Κολεγίου Επιτρόπων από την Ευρωβουλή στις 27 Νοεμβρίου, καθώς και την έναρξη εργασιών του νέου σχήματος στις 2 Δεκεμβρίου, κάτι πάντως που μόνο σίγουρο δεν είναι. Κοινοτικοί κύκλοι που μίλησαν στον «Φ» δεν αποκλείουν και νέα καθυστέρηση, παραπέμποντας «ενδεχομένως στον Ιανουάριο». Αφενός, γιατί η Ρουμανία, στην οποία εκκρεμούν εσωτερικές διαδικασίες, δεν έχει ακόμη ορίσει νέο προτεινόμενο Επίτροπο. Και αφετέρου, διότι απαιτούνται τρεις τουλάχιστον διαδικασίες ακροάσεων για τους νέους προτεινομένους Επιτρόπους από τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία (ενδεχομένως και περισσότερες εάν η κ. φον ντερ Λάιεν προβεί σε ανακατανομή χαρτοφυλακίων, κάτι που φαίνεται να μην αποκλείει σε σχέση με τη διεύρυνση), πριν την έγκριση του συνόλου του Κολεγίου από την Ευρωβουλή.

Εύκολα λοιπόν κάποιος θα μπορούσε να χρεώσει την καθυστέρηση στη Ρουμανία ή να τη μοιράσει εξίσου και στην Ουγγαρία και τη Γαλλία. Ωστόσο, όπως λένε άριστα ενημερωμένες κοινοτικές πηγές -και μάλλον έχουν δίκαιο- η βασική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, ανήκει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κι αυτό, γιατί η εκλεγμένη Πρόεδρος της Κομισιόν θα μπορούσε να ζητήσει -νοουμένου ότι θα είχε το απαραίτητο πολιτικό θάρρος- την αντικατάσταση των προτεινομένων Επιτρόπων από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, καθώς οι Βρυξέλλες βοούσαν και όλοι γνώριζαν ότι σε κάποια φάση της διαδικασίας θα απορρίπτονταν, καθώς τους είχαν διασυνδέσει με οικονομικά σκάνδαλα. Ομοίως και στην περίπτωση της Συλβί Γκουλάρ, την οποία όπως αποκάλυψε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είχε συμβουλέψει την κ. φον ντερ Λάιεν να μην την προκρίνει -λόγω επίσης προηγούμενου οικονομικού σκανδάλου- και να επιλέξει κάποιον άλλο από τα τρία συνολικά ονόματα που έθεσε ενώπιόν της. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ωστόσο ισχυριστεί -σύμφωνα με τον Μακρόν- ότι είχε εξασφαλίσει το πράσινο φως από τις τρεις μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ευρωβουλής, κάτι που πάντως διέψευσαν η Ομάδα του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

philenews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news