facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Αποστάσεις Τσίπρα-Γεροβασίλη για τη «χούντα» του Ραγκούση και τη «φρουρά» του Πολάκη

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την οποία εκφράζει τη διαφωνία του για την απόφαση της προανακριτικής για τη Novartis να εξαιρέσει τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη και ζητά παρέμβαση του προέδρου για την «αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει στην επιστολή του να χρησιμοποιήσει τους ακραίους χαρακτηρισμούς των βουλευτών του περί «χουντο-επιτροπής» και «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» αλλά μιλά για «βάναυση στέρηση των κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων».

Περάν αυτού, η μερική αλλαγή διάθεσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και η αναζήτηση διεξόδου από το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει προκύπτει και από την γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη η οποία σε συνομιλία της με κοινοβουλευτικούς συντάκτες πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Πολάκη και εκτίμησε ότι μια «μέση λύση» θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο για τη συνέχιση της λειτουργίας της προανακριτικής.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν οι δηλώσεις του κ. Πολάκη ότι θα αποχωρήσει μόνο με τη συνδρομή της φρουράς από την προανακριτική αποτελούν και επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι είναι «προσωπική του άποψη» και πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται θεσμικά. Στο πλαίσιο των θεσμικών ενεργειών απεστάλη η επιστολή Τσίπρα και το κόμμα περιμένει την απάντηση του κ. Τασούλα για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Επίσης, στην ερώτηση αν το αδιέξοδο αίρεται μόνο με την ακύρωση της χθεσινής απόφασης για την εξαίρεση των δύο βουλευτών απάντησε «δεν είναι μόνο αυτή η λύση. Θα μπορούσε να είναι μια ενδιάμεση» σημειώνοντας ότι μια νέα γνωμοδότηση από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες. 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του επισημαίνει ότι «Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19 ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός» και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι «Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την "εξαίρεση" μελών της είναι ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής».

Παράλληλα αναφέρει ότι «Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής. Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησής της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση "εξαίρεσης"» ενώ επισημαίνει ότι η απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών δημιουργεί «ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας».

Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Σχήμα λόγου» και «νεολογισμός» τα περί «χουντοεπιτροπής»

«Σχήμα λόγου» και «νεολογισμό» χαρακτήρισε στον ΘΕΜΑ 104,6 την έκφραση «χουντοεπιτροπή» που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Ραγκούσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής Θεόφιλος Ξανθόπουλος. 


Ο κ. Ξανθόπουλος διευκρίνισε πως ο Γιάννης Ραγκούσης χρησιμοποίησε την έκφραση χουντο–επιτροπή, επιμένοντας, όπως είπε, στον τρόπο που αγνοείται προκλητικά το περιεχόμενο της απόφασης, οι απόψεις των μελών της πλειοψηφίας και κυρίως ο νόμος και ο κανονισμός της βουλής «δηλαδή επειδή έχουμε τη πλειοψηφία, αποφασίζουμε και διατάσουμε κατά το κοινώς γνωστό; Δεν υπάρχουν πλαίσια; Δεν υπάρχουν θεσμοί; Δεν υπάρχουν κανόνες;» διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος αποφασίσουν να παρευρεθούν και δεν βγουν από την Επιτροπή, ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε πως: «Αυτό καταρχάς θα πρέπει να το σκεφτούν αυτοί οι οποίοι άνοιξαν την ολισθηρή οδό. Είναι ένα πολιτικό ζήτημα το οποίο με πολιτικούς τρόπους πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το λύσουμε. Η πρόθεσή μας, η πρόθεσή τους είναι να είναι -άλλωστε για να μην προκαταλαμβάνω κανέναν, να σας πω λίγο το θεσμικό κομμάτι, ότι θα πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Μπούγας να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής και αυτός να απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, και να του πει ότι "ξέρεις; Στείλε άλλους δύο στη θέση αυτών"- αυτό το πράγμα, από 'κει και μετά θα υπάρξει μία θεσμική αντίδραση καταγεγραμμένη για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. 


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news