facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Ευέλικτη ηλικία συνταξιοδότησης με το νέο Επικουρικό

Τη λήψη της επικουρικής σύνταξης από την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους και το αργότερο έως τα 70, θα προβλέπει το σχέδιο για το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο αφορά τους νέους εργαζόμενους που από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα ενταχθούν στο νέο κλάδο του ΕΤΕΑΕΠ.

Αν και η αρμόδια επιτροπή “Σοφών” που έχει συσταθεί προκειμένου να μελετήσει κάθε πιθανή λεπτομέρεια του νέου συστήματος, έχει ακόμη πολλά ανοικτά θέματα να εξετάσει, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως έχει καταλήξει στις βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο σύστημα κεφαλαιοποίησης των εισφορών.

Μεταξύ αυτών των αρχών είναι, για παράδειγμα, η αποσύνδεση της υποχρέωσης λήψης πρώτα της κύριας σύνταξης, ώστε στη συνέχεια να λάβει κάποιος ασφαλισμένος την επικουρική. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, η λήψη της νέας επικουρικής, θα μπορεί να γίνει μεταξύ της ηλικίας των 60 – 70 ετών. Μάλιστα, ο ασφαλισμένος του νέου ΕΤΕΑΕΠ θα λαμβάνει το 25% του ποσού που θα περιέχει ο ατομικός του “κουμπαράς” ως εφάπαξ παροχή, και το υπόλοιπο 75% ως σύνταξη.

Ο ίδιος ο κ. Μηταράκης έχει περιγράψει στην 13μελή επιτροπή “Σοφών”, που αναμένεται να συνεδριάσει για τρίτη φορά, σήμερα – μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, καθώς έχει δεσμευτεί να υποβάλλει πόρισμα έως τις 4 Οκτωβρίου – τις βασικές αρχές της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

Έτσι, για παράδειγμα το σημερινό σύστημα της επικουρικής σύνταξης του ΕΤΕΑΕΠ θα παραμείνει ανοικτό έως τις 31/12/2020 με όσους είναι ήδη στην αγορά εργασίας. Και αυτό, γιατί, οι νέοι εργαζόμενοι από το 2021 και μετά, θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η επιτροπή δεν έχει αποφασίσει για το αν θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό και οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μέχρι σήμερα δεν έχουν επικουρική ασφάλιση, κατά κύριο λόγο, δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Προφανώς η απόφαση αυτή είναι πολιτική, καθώς ενδεχομένως να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μερίδα μη μισθωτών.

Το ΕΤΕΑΕΠ, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μηταράκης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την διαδικασία ορισμού του Ευάγγελου Κωνσταντίνου στη θέση του διοικητή, είναι ο διαχειριστής του συστήματος και ο κύριος πάροχος της νέας επικουρικής. Στην πράξη, ο ασφαλισμένος εφόσον δεν αιτηθεί το αντίθετο, θα επιλέγει οι εισφορές του να παραμένουν στο ΕΤΕΑΕΠ στον ατομικό του λογαριασμό. Ο οποίος θα ελέγχεται από την εταιρεία διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων που θα προκύψει από την ενοποίηση της ΕΔΕΚΤ και της ΑΕΔΑΚ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Με μια αίτηση βέβαια, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει κάποιον άλλον πάροχο, πιστοποιημένο και εγκεκριμένο από τις ελεγκτικές αρχές, όπως για παράδειγμα ασφαλιστικές εταιρείας ή επαγγελματικά ταμεία.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα επενδύσεων (κανόνες, διαχειριστής και εποπτεία) με αιχμή τη νέα Κοινοτική Οδηγία 2016/2341 (συνηθέστερα καλούμενη IORPII) που αφορά στις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, το θέμα επιλογής εναλλακτικών παρόχων και πως αυτοί θα προχωρούν για παράδειγμα στη δημιουργία προϊόντων ειδικού σκοπού που θα απευθύνονται στους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς και η τύχη των υφιστάμενων ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, όχι μόνο προαιρετικού χαρακτήρα, αλλά και των τεσσάρων επαγγελματικών ταμείων υποχρεωτικής ασφάλιση. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν το νέο κεφαλαιοποιητικό ΕΤΕΑΕΠ και η περιουσία αυτού, θα ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ή όχι.

Προβληματισμός επικρατεί και για το θέμα των Ταμείων εφάπαξ, με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμπεριληφθεί κάποια διάταξη στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου για την επικούριση. Το θέμα, πιθανότατα να ξανανοίξει μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.

Σε κάποια από τις επόμενες συναντήσεις των ειδικών, θα συζητηθεί και το επίσης δύσκολο θέμα της μετάβασης με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή να μελετά ήδη το κόστος για την επόμενη 30ετία.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news