facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς το Κτηματολόγιο πήγε για το… 2025

Η πολύ χαμηλή έως μηδενική συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες κτηματογράφησης που προωθούνται σε πολλές περιοχές της χώρας έχει τινάξει στον αέρα τα ούτως ή άλλως αισιόδοξα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μέχρι το 2020.

Όπως υποστήριξε χθες πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η συμμετοχή στο τελευταίο πρόγραμμα «ΚΤΙΜΑ 16», που αφορά το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, είναι περιορισμένη. Ετσι, δίνονται και νέες δίμηνες παρατάσεις για τις περιοχές κτηματογράφησης όπου έχει εξαντληθεί το περιθώριο των έξι μηνών που προβλέπει η νομοθεσία. Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΕΝ υποστήριξε πως αυτές οι παρατάσεις θα είναι οι τελευταίες, αλλά τελικά όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή των πολιτών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της σύνταξης του Κτηματολογίου μέχρι το 2020, στόχος που ήταν ούτως ή άλλως ανέφικτος. Τώρα στο υπουργείο υποστηρίζουν πως «είναι δύσκολη η ολοκλήρωση ακόμα και το 2025»!

Στο ΥΠΕΝ ετοιμάζουν σχέδιο ώστε να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ενεργοποίηση των προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία. Επιπλέον, όσα ακίνητα δεν διαθέτουν τον μοναδικό αριθμό εγγραφής στο Κτηματολόγιο μπορεί να έχουν και άλλα ζητήματα, π.χ. να μην είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Το θέμα της κτηματογράφησης θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα, κατά την επίσκεψη εκπροσώπων των δανειστών. Στο ΥΠΕΝ δεν ανησυχούν μόνο για το ξεχείλωμα των χρονοδιαγραμμάτων. Αν οι συμβάσεις για το «ΚΤΙΜΑ 16» δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, τότε η χώρα μας μπορεί να χάσει και τα 84 εκατ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ώστε να αναπτυχθεί η βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.

Από τις παρεμβάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συσταθεί, θα εξαρτηθεί και η εξέλιξη του γνωστού θέματος με τις οικιστικές πυκνώσεις (δηλαδή των αυθαίρετων οικισμών), που στην ουσία μπλοκάρει την ολοκλήρωση της σύνταξης των δασικών χαρτών (αλλά και του Κτηματολογίου). Η επιτροπή θα ενσωματώσει τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το τελευταίο είχε κρίνει ως αντισυνταγματική τη σχετική υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, να αποκτήσει Χρήσεις Γης τουλάχιστον το 55% έως 70% της χώρας εντός της προσεχούς τετραετίας. Σήμερα μόνο το 20% των 1.063 δημοτικών ενοτήτων έχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης. Στο ΥΠΕΝ υποστηρίζουν πως θα ενεργοποιήσουν και τη διαδικασία μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news