Στη σύσταση νομοαπρασκευαστικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας πιθανόν θα είναι – σε μεγάλο βαθμό- τα ίδια με την προηγούμενη που ολοκλήρωσε το τεράστιο έργο των νέων Ποινικών Κωδίκων , προχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις στοχευμένες αλλαγές σε επιμέρους άρθρα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «προβληματικά».
Ο νέος Υπουργός Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Δημ. Κράνης, αποφάσισαν μετά από μακρά και επίπονη επεξεργασία, να προχωρήσουν θεσμικά σε ένα θέμα που απασχολεί έντονα τόσο την κοινή γνώμη όσο και τον νομικό κόσμο της χώρας , καθώς αλλάζει όλο τον ποινικό χάρτη της Ελλάδος.
Όπως φαίνεται η επιλογή γίνεται αφενός γιατί (όπως είπε δημόσια ο κ. Τσιάρας) δεν ακυρώνεται ολόκληρο ένα τεράστιο έργο αναμόρφωσης των κωδίκων, και αφετέρου γιατί τα παραγόμενα νομικά αποτέλεσμα είναι δεδομένα με την εσπευσμένη ισχύ του κώδικα από την 1η Ιουλίου. Συνεπώς οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, όπως κρίθηκε, θεσμικά και έγκυρα από νομοπαρασκυαστική επιτροπή και κατόπιν διαλόγου με όλες τις πλευρές.
Η σύσταση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης λοιπόν προχωρεί σε σύσταση νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προκειμένου να αλλάξει συγκεκριμένες διατάξεις που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές (π.χ έκτιση υπολοίπου ποινής πολυισοβιτών στο σπίτι τους κλπ) αντί να πάει σε μια διαδικασία εξπρές η οποία απλά θα μπάλωνε τα όποια προβλήματα. Η λύση και επιστημονική είναι και κυρίως θεσμική αφού δίνει χρόνο να γίνει κε νέου συζήτηση με τις δικαστικές ενώσεις και τους δικηγορικούς συλλόγους.
Όχι αναστολή άρθρων
Παράλληλα , μετά από επεξεργασία όλων των προτάσεων αποφασίστηκε να μην υπάρξει αναστολή εφαρμογής των δυο επιμέρους διατάξεων ( κοινωφελής εργασία και ποινική διαπραγμάτευση) αφού θα δημιουργούσε τεχνικά ζητήματα. Η επιτροπή, που θα συσταθεί θα εχει πάντως αυστηρό χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου της ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν άμεσα.
Ποιες αλλάζουν
Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν:
- -Στη διαδικασία της με όρους απόλυσης από τις φυλακές, κυρίως των πολυισοβιτών αφού θα καταργηθεί η δυνατότητα που δίνει ο νέος Ποινικός να υποβάλλουν με την έκτιση 16 ετών αίτηση να εκτίσουν το υπόλοιπο στο σπίτι τους. Η αντίδραση ήρθε όταν έγινε αντιληπτό πως αφορά και πολυισοβίτες της 17Ν.
- -Τον χαρακτηρισμό ως πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας εκ μέρους ιδιωτών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ΟΟΣΑ όσο και της GRECO
- -Την πλημμεληματική μορφή της κατοχής μολότοφ
- -Το γεγονός ότι είχε καταργηθεί η αυτεπάγγελτη δίωξης κλοπών και διαρρήξεων (άλλαξε μερικώς πάντως το εν λόγω άρθρο)
Οι άδειες
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αυστηροποίηση (όπως είπε ο κ. Τσιάρας) των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας σε κρατούμενους (βαρυποινίτες) αλλά δεν αποκλείεται να πάει σε πλήρη κατάργηση για συγκεκριμένες κατηγορίες (π.χ τρομοκρατία). Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει μέσα από την επαναφορά των φυλακών Τύπου Γ, οι οποίες στη μορφή που είχαν το 2014, προέβλεπαν πως φιλοξενούσαν τους ισοβίτες και βαρυποινίτες στους οποίους δεν δίνονταν άδειες
dikastiko
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου