facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει:

"Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας".

Η απόφαση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών δεν συνδέεται με κάποιο ορόσημο στις εσωτερικές ή διεθνείς εξελίξεις ως προς τη Βενεζουέλα, αλλά με την εκπεφρασμένη επιθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ένα από τα πρώτα διπλωματικά δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προχωρήσει περισσότερες από 50 χώρες, ενώ η υπό τον Γκουαϊδό Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας έχει ορίσει πρεσβευτές σε 34 κράτη (Ανδόρρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γουατεμάλα, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Ελβετία, ΗΠΑ, Ισπανία, Καναδά, Κολομβία, Κοστα Ρίκα, Λουξεμβούργο, Μάλτα Μαρόκο, Ολλανδία, Ονδούρα, Ουγγαρία, Παναμά, Παραγουάη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχία, Χιλή) και 3 διεθνή σώματα (Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, Διαμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Ομάδα της Λίμα).

Οι τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις ως προς τις πολιτικές διαθέσεις στη Βενεζουέλα είναι της Hercon Consultores (διεξήχθη στις 8-17 Μαΐου), όπου 70,3% των ερωτηθέντων αναγνώριζαν τον Γουαϊδό ως πρόεδρο και 12,1% τον Νικολάς Μαδούρο, καθώς και της Datincorp (διεξήχθη στις 2 Ιουνίου), στην οποία το 36% αναγνώριζε τον Γκουαϊδό, το 41% τον Μαδούρο, το 2% αμφοτέρους, το 18% κανέναν και το 4% δεν απάντησε.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα το τριήμερο 19-21 Ιουνίου και συναντήθηκε με τον Μαδούρο στο προεδρικό μέγαρο και με τον Γκουαϊδό στην έδρα της Εθνοσυνέλευσης. Η έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου, κάνει λόγο για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πάντως οι πολιτικές συνομιλίες μεταξύ βενεζολάνικης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οι οποίες εγκαινιάσθηκαν με νορβηγική διαμεσολάβηση στο Όσλο. Χθες Πέμπτη, στα Μπαρμπέιντος ολοκληρώθηκε άλλος ένας γύρος επαφών, με τη συμφωνία αυτές να συνεχισθούν σε τακτική βάση. Σημάδια εκτόνωσης της κρίσης αποτελούν αφενός η υποχώρηση των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και αφετέρου η απόφαση του Μαδούρο για επιστροφή των "μπολιβαριανών” βουλευτών στις έδρες τους στην ελεγχόμενη από τους αντιπάλους του Εθνοσυνέλευση.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news