facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Νοσοκομειακοί γιατροί: Να καταργηθεί η υπουργική απόφαση για την ιατρική εξειδίκευση

Απαράδεκτες και εξωφρενικές χαρακτηρίζει τις διατάξεις της πρόσφατης υπουργικής απόφασης για τις ιατρικές εξειδικεύσεις η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Πρόκειται για διατάξεις που θίγουν καίρια τόσο την περίθαλψη των ασθενών όσο και τα δικαιώματα των γιατρών σε ΤΕΠ, ΕΚΑΒ και ΜΕΘ» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, σχετικά με την υπουργική απόφαση 5/6/2019 (ΑΔΑ: ΨΨΣΨ465ΦΥΟ-Κ3Ν, ΦΕΚ: 2363 B) με τίτλο: Τροποποίηση και αντικατάσταση του άρθρου 1 της αρ. Γ5α/Γ.Π.οικ.64845/29-8-2018 Υπουργικής απόφασης "Ονομασία, περιεχόμενο και προϋποθέσεις απόκτησης τίτλου εξειδίκευσης από ιατρούς που κατέχουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας” (ΦΕΚ Β 3958)].

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, υπάρχουν σήμερα μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και που η κύρια ειδικότητά τους δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που προβλέπεται από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις ως απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του τίτλου εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. «Οι γιατροί αυτοί καταδικάζονται σε ισόβια βαθμολογική καθήλωση» υπογραμμίζεται.

Σε ισόβια βαθμολογική καθήλωση καταδικάζονται και γιατροί ΕΣΥ του ΕΚΑΒ ή των ΤΕΠ, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «οι οποίοι έχουν καταλάβει θέσεις μέσω της νόμιμης διαδικασίας (προκήρυξη, αίτηση υποψηφιότητας, κρίση από το ειδικό συμβούλιο) εφ' όσον αυτό δεν προβλεπόταν στην προκήρυξη της θέσης για την οποία είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα». Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες (μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης στις 29/08/18) έχουν προκηρυχθεί θέσεις στα ΤΕΠ για τις οποίες δεν προβλέπεται ως αναγκαίο προσόν ο τίτλος της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. Σε πολλές έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κρίσεις και αναμένονται οι διορισμοί, ενώ σε άλλες έχουν ήδη γίνει οι διορισμοί.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών τονίζει πως «είναι πραγματικά εξωφρενικό να υποχρεώνονται στην ίδια διαδικασία (6μηνη εκπαίδευση και εξετάσεις για λήψη τίτλου εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής) και οι γιατροί ΕΣΥ των ΜΕΘ οι οποίοι έχουν ήδη άλλη εξειδίκευση (Εντατική Θεραπεία) και άλλο γνωστικό - επιστημονικό - θεραπευτικό αντικείμενο, πλήρως διαχωρισμένο από το γνωστικό αντικείμενο της Επείγουσας Ιατρικής διεθνώς εδώ και 30 χρόνια».

Άλλη διάταξη «προβληματική» είναι εκείνη που καταργεί προηγούμενες διατάξεις, που προέβλεπαν τη χορήγηση του τίτλου της εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής χωρίς εξετάσεις σε κατηγορίες γιατρών με ικανή πολυετή σχετική προϋπηρεσία και εμπειρία. «Τώρα οι γιατροί αυτοί εξαναγκάζονται σε "6μηνη εκπαίδευση" για να αποκτήσουν την εξειδίκευση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, όλοι οι γιατροί ΕΣΥ των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ και των ΜΕΘ υποχρεώνονται υπό την απειλή της ισόβιας βαθμολογικής καθήλωσης να κάνουν "6μηνη εκπαίδευση” ως υπεράριθμοι σε ΤΕΠ στα "αρμόδια εκπαιδευτικά κέντρα" τα οποία όμως όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ «προβλέπεται να είναι μόνο 2 πανελλαδικά (Αττικό - Νίκαιας και ΠΑΓΝΗ - Βενιζέλειο). Δηλαδή υποχρεώνονται πολλές δεκάδες γιατροί ΕΣΥ των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ και των ΜΕΘ να φύγουν για 6 μήνες από τις μονάδες τους και να ... μετακομίσουν είτε σε Χαϊδάρι - Νίκαια ή στο Ηράκλειο» περιγράφει την επαγγελματική καθημερινότητα που θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν οι γιατροί.

Θεωρούν ακόμη πως η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει και «απαράδεκτες φωτογραφικές ρυθμίσεις». «Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση εξετάσεων για λήψη τίτλου εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής μόνο οι γιατροί των ΤΕΠ που έχουν διοριστεί σε θέση που προκηρύχθηκε στο βαθμό του διευθυντή (ή έχουν εξελιχθεί βαθμολογικά στον βαθμό του διευθυντή) και όχι οι γιατροί των ΤΕΠ που έχουν διοριστεί σε θέση που προκηρύχθηκε στον βαθμό επιμελητή Α' ή επιμελητή Β' (ή έχουν εξελιχθεί βαθμολογικά στον βαθμό του επιμελητή Α').;» θέτουν ευλόγως το ερώτημα οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών προς το υπουργείο.

«Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση υιοθετούνται συγκεκριμένες απόψεις που θεωρούν ότι η Επείγουσα Ιατρική θα έπρεπε να υπάγεται στην Εντατικολογία ενώ πρόκειται για δύο διακριτά επιστημονικά αντικείμενα, που έχουν διαχωριστεί διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Στην πραγματικότητα υπονομεύεται η εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής πριν καν ξεκινήσει αφού συγχέεται με την εξειδίκευση της Εντατικής Θεραπείας, κάτι που βρίσκει φυσικά τελείως αντίθετους και τους συναδέλφους μας γιατρούς ΕΣΥ των ΜΕΘ» καταλήγει η ΟΕΝΓΕ και ζητεί την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news