Με κλειστές πόρτες απαντά το Κίνημα Αλλαγής στα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου. Μιλώντας στο «Kontra» η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δε θεωρεί το κυβερνών κόμμα μέρος του προδευτικού χώρου.
Μίλησε για κοροϊδία και εξέφρασε την αισιοδοξία της για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra»:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη
Επιμένω ότι θα πρέπει να ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που να μπορεί να ενώνει τον ελληνικό λαό τον οποίο δίχασε δυστυχώς ξανά μετά από πάρα πολλά χρόνια ο κ. Τσίπρας με τους χειρισμούς του, ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα και είδα μέσα από την ψηφοφορία, από τ’ αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι έδρασε πάλι η καραμανλική συνιστώσα, η οποία όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά ισχυρή μέσα στην κυβέρνηση. Είναι φανερό, αποτυπώνεται στις ψήφους που πήρε το συγκεκριμένο άρθρο. Εμείς είχαμε δώσει μια κατεύθυνση, επιμέναμε ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να περάσει με 180, διότι θα πρέπει η επόμενη Βουλή, η οποία θα έχει και πάρα πολύ νωπή λαϊκή εντολή, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα με συνεννόηση, με συναίνεση, με ευρύτατη πλειοψηφία πια και με νωπή τη λαϊκή εντολή, να διαμορφώσει το περιεχόμενο των διατάξεων και να ολοκληρώσει την αναθεώρηση. Εδώ φαίνεται ότι τώρα που μπορούν, η καραμανλική συνιστώσα επεδίωξε να βάλει τη σφραγίδα της. Είναι ισχυρότατη, οδήγησε και βοήθησε να φτάσει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία και τον κρατά στην εξουσία και τώρα ακόμα. Τη δεδηλωμένη ξέρετε ότι εξακολουθεί και την έχει ο κ. Τσίπρας, ακριβώς χάρις σε ακροδεξιούς, δεξιούς και κάποιους γυρολόγους.
Δεν ανέχεται ο ελληνικός λαός την προσπάθεια κοροϊδίας.
Πιστεύω ότι όλες αυτές τις διεργασίες και όλα αυτά τα σχέδια, θα μείνουν σχέδια γιατί θα τους τα χαλάσει ο ελληνικός λαός. Δεν ανέχεται ο ελληνικός λαός την προσπάθεια κοροϊδίας. Και είναι προφανές εδώ, το τί γίνεται και το τί επιχειρούν. Με το πρόσωπο των δήθεν αριστερών, το προσωπείο της Κεντροαριστεράς και τη στήριξη της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, οι συντηρητικές πολιτικές και οι περικοπές και τα αντιλαϊκά μέτρα πολύ καλά κρατούν. Δεν τα σηκώνει αυτά ο ελληνικός λαός, θα πάρουν απάντηση και θα τους τα χαλάσουν όλα τα σχέδια, εγώ είμαι εξαιρετικά αισιόδοξη.
Η Νέα Δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό κατάφερε να φτιάξει ο κ. Τσίπρας με τη διακυβέρνησή του. Διότι τώρα πια, κρίνεται και θα κριθεί στις εκλογές που έρχονται για τα έργα και τις ημέρες του. Και τα έργα και οι ημέρες χαρακτηρίζονται από άκρως συντηρητικές πολιτικές. Πολύ εύκολα θα μπορούσε να τις έχει εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος νομίζω ότι τρίβει τα χέρια του και περιμένει να τον δει να τις ολοκληρώνει όλες. Και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την οικονομία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τα εθνικά θέματα, για να έρθει στη συνέχεια, έτσι ελπίζει, να καθίσει στην καρέκλα να συνεχίσει να διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Δεν περνάει η πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό που θα αλλοίωνε το πολίτευμα.
Η δική μας πρόταση δε μπορούσε να μπει σε ψηφοφορία, δεν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό. Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε πάρει μια ξεκάθαρη θέση, ότι θα έπρεπε ν’ αποδεσμευτεί το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.
Αυτή η διάταξη λοιπόν, αυτή η λογική περνάει και προχωράει, δεν προχωράει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό που πραγματικά αλλοιώνει το πολίτευμα και οδηγεί τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προεκλογική καμπάνια, όπως αυτές που γνωρίζουμε. Και από κει που θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα ενώνει, θα είναι στην πραγματικότητα ένα πρόσωπο που θα διχάζει βαθιά και που τελικά θα οδηγεί σε εκλογές. Διότι όπως αντιλαμβάνεστε, εάν περνούσε αυτή η διάταξη και αν κάποια στιγμή υπήρχε μια τέτοια εκλογή από το λαό και εκλεγόταν ο Πρόεδρος που προτείνει η αντιπολίτευση, καμιά κυβέρνηση δε θα μπορούσε να σταθεί.
Δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στον προοδευτικό χώρο.
Δεν ανήκει στον προοδευτικό χώρο διότι καμία από τις πολιτικές του δε μπορεί να χαρακτηριστεί μία προοδευτική πολιτική που ευνοεί τα συμφέροντα των πιο αδύναμων, που στηρίζει τη μεσαία τάξη. Δεν έχω δει πουθενά να υπάρχουν πατριωτικά χαρακτηριστικά, δεν έχω δει την κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη, με τους έμμεσους φόρους να πληρώνουν οι πιο αδύναμοι. Με την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα χτυπιούνται ακριβώς οι ασθενέστεροι. Στο εσωτερικό λέει άλλα ψέματα, ισχυρίζεται ότι θα έρθει αλλά με καθυστέρηση. Τα έσοδα είναι οριακά γιατί ο κόσμος δε μπορεί να πληρώσει άλλους φόρους, δεν αντέχει να πληρώσει άλλο αυτή τη φοβερή υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει…
Προοδευτική πολιτική είναι να έχεις ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος που στέκεται στο πλάι των πιο αδύναμων και τους δίνει και τις ευκαιρίες να σταθούν στα πόδια τους και να πάψουν να είναι στο περιθώριο. Δεν είναι προοδευτική πολιτική η φιλευσπλαχνία που ζούσαμε παλαιότερα από συντηρητικές δεξιές κυβερνήσεις. Και αυτό κάνει στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας. Βάζει την υπερφορολόγηση, παίρνει 10 από τους πολίτες κι έρχεται και επιστρέφει κάποια στιγμή ένα από τα 10 που τους έχει πάρει και παριστάνει και τον φιλεύσπλαχνο.
Αυτό δεν είναι κοινωνική πολιτική, αυτό είναι μια βαθιά συντηρητική πολιτική που κρατάει ομήρους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τους πιο αδύναμους και διατηρεί τις πελατειακές σχέσεις και την πελατειακή λογική που είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να χτυπήσουμε επιτέλους για να έχουμε ένα σωστό κράτος.
Περί της δήθεν φιλικής στάσης Τσίπρα απέναντι στο ΚΙΝΑΛ.
Μόνο φιλική δεν είναι η στάση απέναντι στο χώρο μας. Όλα όσα κάνει δείχνουν απλώς ότι βρίσκεται σε πανικό. Βλέπει ότι χάνει, ξέρει ότι οι εκλογές πλησιάζουν και έρχεται η ήττα του και προσπαθεί να κρατήσει όσο περισσότερες δυνάμεις μπορεί, ψάχνει να βρει πώς θα επιβιώσει την επόμενη μέρα των εκλογών. Ψάχνει λοιπόν ένα προσωπείο. Και αυτή τη φορά επέλεξε το προσωπείο της Κεντροαριστεράς. Θα κάνει λέει αντισυγκέντρωση ….
Για την καθυστέρηση στη Δίκη της Χ.Α
Εμείς έχουμε την άλλη εβδομάδα εκδήλωση για την Ακροδεξιά στο Κερατσίνι, που έχει πάρα πολύ ισχυρούς συμβολισμούς. Πείτε μου, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου, κάποιος που έχει ομολογήσει το φόνο, βρίσκεται εκτός φυλακής. Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η δίκη της Χρυσής Αυγής; Γιατί καθυστέρησε επί 4 χρόνια τόσο πολύ; Δεν έβρισκαν αίθουσα, δε μπορούσαν να ξεκινήσουν, χίλια εμπόδια που δε μπόρεσε η κυβέρνηση να βοηθήσει να ξεπεραστούν. Πού ήταν η βούληση να προχωρήσουν και να τιμωρηθεί ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ομολογήσει το φόνο του και είναι εκτός φυλακής;
Δεν έγινε ποτέ πρόταση από τον κ. Τσίπρα προς εμάς το 2015
Όχι, δε μας έκανε ποτέ την πρόταση να κυβερνήσουμε μαζί, αλλά απ’ ό,τι έμαθα εκ των υστέρων, διέδιδε και στους δημοσιογράφους αλλά και στους εταίρους μας, ότι μου πρότεινε αλλά αρνήθηκα εγώ. Έμεινα πραγματικά άφωνη όταν το άκουσα αυτό, διότι δεν έγινε ποτέ, το διαψεύδω κατηγορηματικά. Είναι απόλυτο ψέμα, δεν έγινε ποτέ και μάλιστα αν θέλετε να μιλήσουμε για τα πραγματικά περιστατικά εκείνης της εποχής, πρέπει να σας πω ότι βρεθήκαμε ένα βήμα πριν από το Grexit, βρεθήκαμε ένα βήμα πριν από την άτακτη χρεοκοπία. Βυθίστηκε η οικονομία μας από την τυχοδιωκτική πολιτική του α’ εξαμήνου του ’15 και τότε μας κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς και μας μετέφερε το μήνυμα των εταίρων. Που ήταν ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία με την ελληνική πολιτεία αλλά επειδή η κυβέρνηση είναι εντελώς αναξιόπιστη, θέλουν και τη σύμφωνη γνώμη των αρχηγών των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, για να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Καταλαβαίνετε την τεράστια ευθύνη στην πλάτη όλων μας. Κανένας από μας δεν ήταν εύκολο να πει ότι δεν αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη και τότε του είπαμε ότι «πρέπει ν’ αξιοποιήσεις αυτή τη στήριξη».Πέντε κόμματα και 250 περίπου Βουλευτές στήριζαν την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για να μη βρεθεί η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία ή στο Grexit και στα δύο μαζί μάλλον. Του ζήτησα να μην προχωρήσει σ’ εκλογές και αμέσως να σχηματίσει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση όλων πια ημών με τους εταίρους. Για ν’ αλλάξουμε τους πολύ δύσκολους όρους αυτής της συμφωνίας που είχε φέρει ο κ. Τσίπρας, έτσι όπως τα είχε κάνει μαντάρα, το καλοκαίρι του ’15.
Με διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά θα τα σκεφτεί, ότι δε θα αιφνιδιάσει κανέναν. Φύγαμε για λίγες μέρες για διακοπές και μόλις φτάσαμε στο νησί, πληροφορήθηκα ότι προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε.
Όταν αργότερα ρώτησα γιατί έγινε όλο αυτό, γιατί πήγε σ’ εκλογές, αφού ούτως ή άλλως ξανακυβέρνησε με τον κ. Καμένο, δηλαδή δεν έγινε τίποτα, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, γιατί μπήκαμε σ’ αυτή την περιπέτεια των εκλογών ξανά, με μια χώρα που βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο χάρις στους χειρισμούς του, η απάντηση ήταν ότι δε μπορούσε να προχωρήσει διότι είχε το κόμμα του εναντίον του.
Έτσι λοιπόν, πέταξε έξω από το κόμμα τους συντρόφους του που τον έκαναν Πρωθυπουργό, συνέχισε να κυβερνά με τον κ. Καμένο και την ακροδεξιά απόφυσή τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι βέβαια εξακολουθούν και τον κρατούν στη ζωή με το δικό τους τρόπο.
Σχετικά με το κέρδος για τη χώρα από τη συνταγματική αναθεώρηση.
Δυστυχώς, θα μπορούσε να κερδίσει πάρα πολλά αν η συζήτηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν υπήρχε η συνεννόηση πράγματι γύρω από τις διατάξεις, αν γινόταν ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος γύρω από τα θέματα αυτά, αλλά το αρνήθηκαν.
Σας θυμίζω ότι ένα χρόνο πριν είχα στείλει επιστολή στους αρχηγούς και είχα ζητήσει να προχωρήσουμε, έστω σε μια μίνιμουμ αναθεώρηση στα άρθρα που θα μπορούσαμε να βρούμε μια συμφωνία και να προχωρήσουμε τουλάχιστον σε αυτά, σ’ ένα άλλο κλίμα. Να δώσουμε κι ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό, ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μπορούν επιτέλους να συνεννοηθούν, τουλάχιστον σε ζητήματα που αφορούν τη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και την ανάκτηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στους πολιτικούς.
Τότε μου γύρισαν την πλάτη, το αρνήθηκαν όλοι και το αρνήθηκαν γιατί κανένας δεν ήθελε ουσιαστικό διάλογο για τόσο καιρό για το Σύνταγμα. Όλοι βλέπουν το Σύνταγμα με μικροκομματική διάθεση, ως ένα μέσο, κάτι να κερδίσουν. Όλοι έχουν μια υστεροβουλία, δυστυχώς. Πώς θ’ αλλάξω την ατζέντα, τι θα κερδίσω από αυτό, τι θα κερδίσω την επόμενη μέρα, τι θα κερδίσω σήμερα.
Για το άρθρο 16 που αφορά στην Παιδεία
Είναι πλέον ώριμα τα πράγματα στην Ελλάδα για μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά Πανεπιστήμια. Είναι λάθος που δεν προχωράει τώρα. Θα μπορούσαμε να φέρουμε πίσω πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν φύγει αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα, θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους που φεύγουν από δω και πηγαίνουν είτε στην Κύπρο είτε οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε πάρα πολλά παιδιά από την ευρύτερη περιοχή και αυτό που κάνει σήμερα η Κύπρος να το κάνουμε εμείς. Δεδομένων και των αλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαμε να έχουμε μια εξαιρετική προοπτική τα επόμενα χρόνια και δυστυχώς, χάνεται αυτή η τόσο σημαντική ευκαιρία από απίστευτες ιδεοληψίες.
Δεν είναι τα μη κρατικά Πανεπιστήμια εναντίον του δημόσιου Πανεπιστημίου. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα βελτιωνόταν, εμείς πιστεύουμε σ’ ένα ισχυρό δημόσιο Πανεπιστήμιο με ισχυρό πτυχίο, με αντίκρισμα και θα έπρεπε και τα δύο να προχωρήσουν. Να είναι πολύ υψηλού επιπέδου και να φτιάξουμε ένα όνομα στο χώρο της Ανώτατης εκπαίδευσης, που μπορούμε γιατί έχουμε επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
Η ανάπτυξη αυτή τη στιγμή είναι το κλειδί
Για να σταματήσουμε να ψάχνουμε ποια κοινωνική ομάδα θα πληρώσει το μάρμαρο και πού αλλού θα γίνουν περικοπές. Αυτό είναι που δεν κατάφερε ή δε θέλησε να κάνει ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας πήγε και συμφώνησε σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και επέλεξε να πετύχει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα από την υπερφορολόγηση. Γι’ αυτό έχει γονατίσει κάθε νοικοκυριό και κάθε ελληνική επιχείρηση αυτή τη στιγμή.
Έχουν ανέβει περισσότερο από ποτέ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο, είναι περισσότερα από ποτέ. όλα αυτά δείχνουν ότι είναι σε δύσκολη η κατάσταση η οικονομία αυτή τη στιγμή, δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Η επιτροπεία είναι εδώ και είναι ακόμα πιο ισχυρή και δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο, δε μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο έτσι. Πρέπει ν’ αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% να κατέβουμε στο 2% για να μπορέσουμε ν’ ασκήσουμε και πραγματική κοινωνική πολιτική.
Για το δημογραφικό.
Είχα στείλει επιστολή στον κ. Βούτση, το θεωρώ ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα. Είναι απειλή για την εθνική μας προοπτική, για την επιρροή μας στην ευρύτερη περιοχή, για την ανάπτυξη, για το Ασφαλιστικό, είναι μια βόμβα πραγματικά το δημογραφικό. Και είδαμε να έρχονται η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν παζάρι στα επιδόματα. Μα δεν είναι το θέμα το επίδομα, χρειάζεται πολιτική που να έχει βάθος. Εμείς τί είπαμε: Εμείς είπαμε εντάξει, ναι, 1.000 το επίδομα τοκετού, λέει ο κ. Μητσοτάκης 2.000. Μα εμείς δε μένουμε στα 1.000 ευρώ. Δεν είναι εφάπαξ και τελείωσε. Το παιδί θέλει φροντίδα και για τα επόμενα χρόνια. Εμείς λέμε 200 ευρώ κάθε μήνα για κάθε νέο παιδί για 3 χρόνια.
Λέμε οι τρίτεκνοι να έχουν τα δικαιώματα των πολυτέκνων. Λέμε να κατέβει ο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη στο χαμηλότερο επίπεδο γιατί κοστίζουν πάρα πολύ για τα νέα ζευγάρια, όλα αυτά τα πράγματα τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τα μωρά. Λέμε στεγαστική συνδρομή στα νέα ζευγάρια. Λέμε κοινωνική επιταγή για να μπορεί κάθε παιδί να είναι στο βρεφονηπιακό σταθμό. Κι έρχονται οι άλλοι και λένε «εγώ θα δώσω τόσο επίδομα, όχι εγώ θα δώσω παραπάνω».
Εύχομαι να ενωθούν κι άλλοι μαζί μας, να δυναμώσουμε αυτή τη φωνή διότι έχουμε τεράστια υστέρηση πια στις γεννήσεις έναντι των θανάτων σε ετήσια βάση και δυστυχώς σε αυτή την εικόνα προστίθεται και το γεγονός ότι φεύγουν συνέχεια νέοι άνθρωποι και νέα ζευγάρια και εγκαθίστανται στο εξωτερικό.
Για τις βόμβες Μολότωφ
Αναφέρθηκα και από το βήμα της Βουλής σήμερα στο θέμα, γιατί αυτός ο κυνισμός μας προκαλεί όλους. Προκαλεί όλη την ελληνική κοινωνία και δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται αυτός ο κυνισμός από στελέχη αυτής της Κυβέρνησης.
Είναι αδιανόητο να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν νεκροί, ότι υπάρχουν θύματα, ότι υπάρχουν οικογένειες που θρηνούν τους ανθρώπους τους και να δικαιολογούν, να ψάχνουν να βρουν τρόπους να δικαιολογήσουν τη βία και την τρομοκρατία. Είναι απαράδεκτο, αχαρακτήριστο. Εμείς καταδικάζουμε την τρομοκρατία και τη βία με όποια έκφρασή της.
Για το Μάτι
Αυτό τον κυνισμό δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης. Θέλω να σας θυμίσω τον απίστευτο κυνισμό το βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι, όταν συγκεντρώθηκε η μισή Κυβέρνηση μαζί με τον Πρωθυπουργό και ενώ γνώριζαν ήδη ότι υπήρχαν νεκροί, δεν υπήρχε καμία αναφορά, δεν ρωτήθηκαν καν όλοι αυτοί οι ανευθυνοϋπεύθυνοι που ήταν παρόντες, δεν ρωτήθηκαν από τον Πρωθυπουργό αν υπάρχουν τραυματίες, αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, αν κινδύνεψαν άνθρωποι και γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί. Είναι απίστευτη η πρόκληση στον ελληνικό λαό.
Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει να αναλαμβάνουν οι άνθρωποι τις ευθύνες τους και να τις αναλαμβάνουν εγκαίρως. Αλλά σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος αρνείται την ανάληψη της ευθύνης, αναλαμβάνει ο ελληνικός λαός και τους βάζει όλους στη θέση τους, κ. Κουρή. Είμαι σίγουρη ότι θα συμβεί αυτό.
Για την ανεργία
Για να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργήσεις ανάπτυξη. Πρέπει να προσελκύσεις επενδύσεις, πρέπει να δώσεις κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να προσλάβουν ανέργους και είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία επιθυμία να κάνει τίποτε απ' όλα αυτά. Σας είπα ότι η επιλογή τους είναι η υπερφορολόγηση ακριβώς γιατί είναι ιδεοληπτική, σε σχέση με τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις ξένες μεγάλες επενδύσεις. Έχουν μπλοκάρει τα πάντα, ακόμη και επιχειρήσεις που είχαν έρθει και είχαν επενδύσει, δεν μπορούν να προχωρήσουν, δεν παίρνουν αδειοδοτήσεις, οι μικρομεσαίοι πραγματικά στενάζουν, έχουν γονατίσει. Είναι στο στόχαστρο αυτής της Κυβέρνησης.
Εμείς τις λέμε; Εμείς λέμε για να δώσουμε κίνητρα στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις ανέργων που τις χρειάζονται κι εκείνοι και χρειάζονται και ευκαιρίες οι άνεργοι, για κάθε 100 € που θα πληρώνει μια επιχείρηση για ένα νεοπροσλαμβανόμενο πρώην άνεργο υπάλληλο, να απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150.
Θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κίνητρο, δίνει οξυγόνο στις επιχειρήσεις γιατί χρειάζονται να αυξήσουν την παραγωγή και δίνει και ευκαιρίες να προσληφθούν άνθρωποι που αυτή τη στιγμή ζουν την ανεργία.
Θέλω να πω ότι ακόμη και αυτοί που εργάζονται, εργάζονται με μερική απασχόληση, με αμοιβές της τάξης των 300 €. Είδατε τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες και με φαινόμενα σε ένα συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ όπου έλεγαν «πρέπει να είστε και ευχαριστημένοι γιατί τα 300 € είναι περισσότερα από το 0 που παίρνει ο άνεργος». Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα.
Αυτή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του. Γι' αυτό είπα ότι έχει φτιάξει τη νέα Δεξιά, γιατί από αυτά κρίνεται και από αυτά θα κριθεί. Λάβετε υπόψη σας στα ποσοστά της ανεργίας και πόσοι είναι οι νέοι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα …
Για τις επενδύσεις
Ποια επιχείρηση μπορεί να είναι ανταγωνιστική, ποια επιχείρηση μπορεί να σταθεί; Ποιος θα έρθει να επενδύσει στη χώρα μας με αυτή τη φορολογία και ποιος θα έρθει να επενδύσει στη χώρα όταν υπάρχει αυτό το τοξικό κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου, όταν επιλέγουν τον διχασμό και την πόλωση ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία για μικροκομματικά οφέλη.
Ποιος άνθρωπος θα έρθει σε μια χώρα που βλέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, που βλέπει ότι ακόμη και αυτοί που έχουν φέρει εδώ και έχουν κάνει επενδύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν τις δουλειές τους, δεν παίρνουν τις απαραίτητες άδειες. Είμαστε αποκρουστικοί για τους επενδυτές, δεν είμαστε ελκυστικοί.
. Σχετικά με το νόμο Κατσέλη
Η κα Κατσέλη σήμερα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να περάσει ένα νόμο που θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον είναι τεράστιο το πρόβλημα και μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε πραγματικά την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προστασία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, ελπίζουμε στο τέλος να υπάρξει ένας νόμος…
Εμείς εδώ και δυο χρόνια καταθέσαμε προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια. Διότι πρέπει και να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών που πραγματικά χτυπήθηκαν από την κρίση και δεν μπορούν να πληρώσουν και θα πρέπει να μπορέσουν οι Τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Διότι ένα από τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν δάνεια από τις Τράπεζες.
Κανένας δεν ασχολήθηκε επί δυο χρόνια, καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας εγώ θεωρώ ότι είναι απάνθρωπο να χάνει μια οικογένεια το σπίτι της και μάλιστα άνθρωποι που πραγματικά δεν μπορούν και που χτυπήθηκαν από την κρίση και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Πρέπει να υπάρξει πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πρέπει να υπάρξει πάγωμα στις υποχρεώσεις των ευπαθών ομάδων. Μπορεί να υπάρξει ακόμη και μείωση του δανείου σε περιπτώσεις που υπάρχει ρύθμιση και που είναι ενήμερο το δάνειο και βεβαίως για τα επιχειρηματικά δάνεια είχαμε πει ότι πρέπει να υπάρξει ένας Οργανισμός ας τον ονομάσουμε «Bad bank» που πρέπει να είναι μέσα και το δημόσιο και οι Τράπεζες και οι ιδιώτες, για να μπορέσει να γίνει μια ανασυγκρότηση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και να μπορέσουν να προχωρήσουν όσες άντεξαν μέσα στην κρίση. Τίποτε δεν προχώρησε απ' όλα αυτά.
Μας είπαν ότι είμαστε λαϊκιστές. Αυτή η συζήτηση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι συζητήσεις που γίνονται και πρέπει πια πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι να λυθούν τα ζητήματα για να προστατευτούν και οι μικρομεσαίοι και η πρώτη κατοικία, αλλά να μπορέσουν να πάρουν και δάνεια για να μπορέσει να υπάρξει πραγματικά ανάπτυξη στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Όταν αναγκάζεσαι να κάνεις αντισυγκέντρωση, σημαίνει ότι ξέρεις πολύ καλά που είναι η συγκέντρωση, που είναι το κεντρικό μήνυμα.
Και άρα είσαι σε πανικό και ψάχνεις να δεις πως θα προκαλέσεις ζημιά για να πάρεις κάτι κι εσύ. Αυτό τα λέει όλα από μόνο του, δεν έχω να σχολιάσω τίποτε άλλο.
Πρώτα θα υπάρξει η ετυμηγορία και μετά θα φανεί πως θα κυβερνηθεί ο τόπος.
Αυτό εκεί και πέρα το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη μέρα, θα το πει Κανείς δεν μπορεί να πει ποια θα είναι η Κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ερήμην του ελληνικού λαού. Πρώτα θα υπάρξει η ετυμηγορία και μετά θα φανεί πως θα κυβερνηθεί ο τόπος.
Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζεται πολιτική ανατροπή, δηλαδή να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να αλλάξουν τα ποσοστά των Κομμάτων. Διότι έτσι οδηγούμαστε μόνο σε νέα αδιέξοδα. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αυτό που προτείνουν στον ελληνικό λαό είναι πόλωση και διχασμός. Αυτό που κάνουν από την αρχή της κρίσης, που και ακρίβυνε το κόστος της προσπάθειας για τους Έλληνες και καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση.
Άρα το δίλημμα των εκλογών είναι ένα: ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες; Και ο ελληνικός λαός πρέπει να το λάβει αυτό πολύ σοβαρά υπόψη του.
Για να κάνει αντιδεξιό μέτωπο η Κυβέρνηση, ας ξεκινήσει από την ίδια
Ας διώξει τους Δεξιούς από την Κυβέρνηση, ας ανοίξει το μέτωπο στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και να έρθει μετά να κουβεντιάσει. Μας είπε τώρα ότι πρέπει να κάνουμε -λέει- μέτωπο εναντίον της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Πρώτον λαϊκιστές είναι οι ίδιοι. Δεύτερον οι Ακροδεξιοί εξακολουθούν να είναι στην Κυβέρνησή τους και τρίτον το μέτωπο εναντίον της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη υπάρχει και εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο εμείς ανήκουμε. Επικεφαλής των εκλογών αυτών είναι ο Φρανς Τίμερμανς, ο κ. Τσίπρας και το Κόμμα του και η Κυβέρνησή του δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όλα αυτά.
Δεν μας χωρίζει τίποτε με τους πραγματικούς Αριστερούς, με τους αγωνιστές της Αριστεράς.
Δεν μας χωρίζει τίποτε με τους ανθρώπους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί πίστευαν τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορεί να είναι μια προοδευτική λύση. Και όταν θα τελειώσουμε με τον κ. Τσίπρα και την παρέα του, γιατί τελειώνει αυτή η ιστορία, εμείς είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε με τους πραγματικά Αριστερούς σε αυτό το Κόμμα, αυτούς που έχουν αγώνες στην πλάτη τους. είμαστε εδώ να συζητήσουμε κάτω από άλλες προϋποθέσεις μετά τις εκλογές.
Για τις αλλαγές Γαβρόγλου στο Λύκειο.
Κατ' αρχήν δεν έχουμε το επίσημο σχέδιο νόμου αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα σχέδιο που έχει δοθεί για διάλογο με την ΟΛΜΕ. Άρα πρέπει να περιμένουμε το σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή.
Από αυτά που είδαμε όμως στον Τύπο, αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι πλέον πάει να διαλύσει εντελώς το Λύκειο και να απαξιώσει το απολυτήριο του Λυκείου και αυτό χτυπάει ακριβώς εκείνα τα παιδιά, που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, ούτε να φύγουν για πρώτο πτυχίο στο εξωτερικό, που έχουν ανάγκη να μείνουν εδώ και να μπορέσουν να πάρουν ένα πτυχίο με αξία.
Δυστυχώς ισοπέδωση και στη δημόσια εκπαίδευση, αυτή είναι η αντίληψή τους σε όλα τα θέματα, ισοπέδωση προς τα κάτω και αυτό χτυπάει τους πιο αδύναμους. Ούτε αυτό είναι προοδευτική πολιτική.
Για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Είναι προφανές ότι το σύστημα ενώ έχει αντικειμενικότητα και την αντικειμενικότητα αυτή πρέπει να την κρατήσουμε και να τη διασφαλίσουμε γιατί νιώθει κανείς ασφαλής ότι το παιδί του εάν γράψει καλά δεν θα αδικηθεί, αλλά να διορθώσουμε τα στοιχεία εκείνα που εξαντλούν πραγματικά τους μαθητές. Γιατί εξαντλούνται. Εγώ είμαι μητέρα, το βλέπω το ζω, το έζησα με τη μεγάλη μου την κόρη, το βλέπω τώρα με τους φίλους των παιδιών μου, το βλέπω καθημερινά στο σχολείο. Απίστευτη ύλη, αποστήθιση, αυτά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουμε, να τα βελτιώσουμε και είναι πολύ απλά.
Αυτή η κοροϊδία Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή καταργούνται οι εξετάσεις, Τρίτη Πέμπτη Σάββατο κάνουμε κάτι άλλο παραπλήσιο μας έχουν όλους ζαλίσει. Δεν έχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς θέλει να κάνει ο κ. Γαβρόγλου, από αυτά που διαβάζουμε φαίνεται ότι δυστυχώς ισοπεδώνονται ακόμη περισσότερο τα πράγματα και διαλύεται και το Λύκειο.
Για τις αλλαγές στις σχέσεις εκκλησίας μετα τις τεράστιες αντιδράσεις.
Θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με 10.000 κληρικούς και τις οικογένειές τους. Δεν είναι αυτό διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας γιατί τα χρήματα βγαίνουν από τον κρατικό κορβανά και δίνονται στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, άρα γίνεται ακόμη πιο προσωποκεντρικό το θέμα της Εκκλησίας και οι απλοί ιερείς θα είναι πλέον όμηροι στον εκάστοτε μητροπολίτη και Αρχιεπίσκοπο. Ούτε κι αυτό το βρίσκω προοδευτικό κ. Κουρή.
Γνωρίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μεγάλες αντιδράσεις στους ιερείς οι οποίοι αισθάνονται ότι είναι ξεκρέμαστοι. Μετά από πάρα πολλά χρόνια εργασίας κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και να είναι όμηροι πραγματικά.
Οι ευρωεκλογές είναι μπροστά, είναι κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ευρώπης.
Διότι δεν πρέπει να κερδίσουν έδαφος οι εθνικιστές και οι Ακροδεξιοί στην Ευρώπη, γι' αυτό ακριβώς και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κατεβαίνουν με μια ριζοσπαστική ατζέντα, με προτεραιότητα στο κοινωνικό κράτος, με πολιτικές που έχουν να κάνουν με την αύξηση του κατώτερου μισθού. Αυτά που λέμε κι εμείς στην Ελλάδα, ότι ο κατώτερος μισθός πρέπει να αποφασίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και θα πρέπει να αυξηθεί μέσα από τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Ότι θα πρέπει η κατώτερη σύνταξη να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση, γι' αυτό εμείς μιλάμε για κατώτερη σύνταξη 500 € και ότι θα πρέπει να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας από κοινοτικούς πόρους. Είναι μια πρόταση που το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει και στο εσωτερικό της χώρας.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ότι δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντά τους ότι έχει μειωθεί όπως το είπατε το βιοτικό τους επίπεδο έχει κατέβει πάρα πολύ, αισθάνονται ότι απειλούνται, ότι δεν προστατεύτηκαν από την παγκοσμιοποίηση, δεν νιώθουν ασφάλεια μέσα σε αυτό το σπίτι και αυτά πρέπει να αλλάξουν.
Και αυτά όλα είναι αποτελέσματα συντηρητικών πολιτικών, είναι αποτελέσματα ακραία συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη που δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες φάνηκαν να υποχωρούν και να ακολουθούν αυτές τις οικονομικές πολιτικές που επέβαλλαν με τη διαρκή λιτότητα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι εκφραστές του. Και γι' αυτό τιμωρήθηκαν και σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες. Γιατί από αυτούς περίμεναν οι Ευρωπαίοι πολίτες την στήριξη των δικαιωμάτων τους.
Αυτό όμως φαίνεται ότι πια έχει γίνει αντιληπτό στο Κόμμα μας, έχουν γίνει αλλαγές, έχουν υπάρξει ριζοσπαστικές προτάσεις και το γεγονός ότι βάζουμε μπροστά το κοινωνικό κράτος με απτές συγκεκριμένες προτάσεις δείχνει ήδη τη μεγάλη διαφορά που έχουμε.
Σχετικά με την αποτύπωση στην κοινή γνώμη και στις εκλογές της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ήδη αποτυπώνεται. Εγώ το ζω στην Ελλάδα γυρίζω πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα, ταξιδεύω παντού, το βλέπω είναι ορατό. Ήταν ένα λάθος η Συμφωνία για τις Πρέσπες, δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν έκλεισε παλιά προβλήματα και πληγές, αντίθετα ανοίγει νέους λογαριασμούς και νέα προβλήματα και αυτό φαίνεται καθημερινά.
Αυτό που θέλω να πω γιατί ελπίζω να τελειώσει εδώ το λάθος και το πρόβλημα, ακούω συζητήσεις σε σχέση με το Αιγαίο, άκουσα τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι «δεν είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο», ακόμη δεν γνωρίζουμε …
Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι συζήτησαν επί 2,5 ώρες ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ερντογάν αν και ρωτήσαμε να μάθουμε, δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το τι συζητήθηκε και αυτό που θέλω να πω είναι ότι τώρα στο τέλος της θητείας τους δεν έχουν κανένα δικαίωμα να δεσμεύσουν τη χώρα για εθνικά ζητήματα. Δεν τους εμπιστευόμαστε να διαπραγματευτούν εθνικά θέματα ούτε εμείς, ούτε ο ελληνικός λαός. Κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, δυστυχώς προστίθενται νέα βάρη στην πλάτη του ελληνικού λαού και στα εθνικά ζητήματα δεν χωρούν παιχνίδια. Ως εδώ.
Το θέμα δεν είναι πότε βλέπουμε τις εκλογές, το θέμα είναι ότι χρειάζονταν χτες.
Δεν υπάρχει χρόνος. Έπρεπε να έχουν γίνει οι εθνικές εκλογές όσο συντομότερα γίνουν, τόσο καλύτερα για τον τόπο. Ο κ. Τσίπρας έχει γαντζωθεί από την καρέκλα του και προσπαθεί να μείνει όσο περισσότερο μπορεί αλλά φεύγει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο και αυτό που θέλω να τονίσω εδώ είναι ότι τώρα που φεύγει ο κ. Τσίπρας, δεν πρέπει άλλο το τιμόνι της χώρας να πάει δεξιά. Αυτό είναι το δικό μου το μήνυμα στον ελληνικό λαό και ελπίζω ότι αυτό θ’ αποτυπωθεί στ’ αποτελέσματα των εκλογών.
Θέλουμε ένα προοδευτικό ρεύμα ισχυρό, που θα μπορέσει να βοηθήσει σε νέες κοινωνικές κατακτήσεις. Το προοδευτικό ρεύμα εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής που κάθε μέρα είναι και πιο δυνατό.
Χρειάζεται προοδευτικό ρεύμα ισχυρό για να υπάρξει πραγματική ελπίδα. Και εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, ξέρει ο κόσμος που μας βλέπει και μας ακούει, ότι δε θα την προδώσουμε αυτή την ελπίδα όπως έκανε ο κ. Τσίπρας.
protothema
Μίλησε για κοροϊδία και εξέφρασε την αισιοδοξία της για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra»:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη
Επιμένω ότι θα πρέπει να ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που να μπορεί να ενώνει τον ελληνικό λαό τον οποίο δίχασε δυστυχώς ξανά μετά από πάρα πολλά χρόνια ο κ. Τσίπρας με τους χειρισμούς του, ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα και είδα μέσα από την ψηφοφορία, από τ’ αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι έδρασε πάλι η καραμανλική συνιστώσα, η οποία όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά ισχυρή μέσα στην κυβέρνηση. Είναι φανερό, αποτυπώνεται στις ψήφους που πήρε το συγκεκριμένο άρθρο. Εμείς είχαμε δώσει μια κατεύθυνση, επιμέναμε ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να περάσει με 180, διότι θα πρέπει η επόμενη Βουλή, η οποία θα έχει και πάρα πολύ νωπή λαϊκή εντολή, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα με συνεννόηση, με συναίνεση, με ευρύτατη πλειοψηφία πια και με νωπή τη λαϊκή εντολή, να διαμορφώσει το περιεχόμενο των διατάξεων και να ολοκληρώσει την αναθεώρηση. Εδώ φαίνεται ότι τώρα που μπορούν, η καραμανλική συνιστώσα επεδίωξε να βάλει τη σφραγίδα της. Είναι ισχυρότατη, οδήγησε και βοήθησε να φτάσει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία και τον κρατά στην εξουσία και τώρα ακόμα. Τη δεδηλωμένη ξέρετε ότι εξακολουθεί και την έχει ο κ. Τσίπρας, ακριβώς χάρις σε ακροδεξιούς, δεξιούς και κάποιους γυρολόγους.
Δεν ανέχεται ο ελληνικός λαός την προσπάθεια κοροϊδίας.
Πιστεύω ότι όλες αυτές τις διεργασίες και όλα αυτά τα σχέδια, θα μείνουν σχέδια γιατί θα τους τα χαλάσει ο ελληνικός λαός. Δεν ανέχεται ο ελληνικός λαός την προσπάθεια κοροϊδίας. Και είναι προφανές εδώ, το τί γίνεται και το τί επιχειρούν. Με το πρόσωπο των δήθεν αριστερών, το προσωπείο της Κεντροαριστεράς και τη στήριξη της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, οι συντηρητικές πολιτικές και οι περικοπές και τα αντιλαϊκά μέτρα πολύ καλά κρατούν. Δεν τα σηκώνει αυτά ο ελληνικός λαός, θα πάρουν απάντηση και θα τους τα χαλάσουν όλα τα σχέδια, εγώ είμαι εξαιρετικά αισιόδοξη.
Η Νέα Δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό κατάφερε να φτιάξει ο κ. Τσίπρας με τη διακυβέρνησή του. Διότι τώρα πια, κρίνεται και θα κριθεί στις εκλογές που έρχονται για τα έργα και τις ημέρες του. Και τα έργα και οι ημέρες χαρακτηρίζονται από άκρως συντηρητικές πολιτικές. Πολύ εύκολα θα μπορούσε να τις έχει εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος νομίζω ότι τρίβει τα χέρια του και περιμένει να τον δει να τις ολοκληρώνει όλες. Και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την οικονομία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τα εθνικά θέματα, για να έρθει στη συνέχεια, έτσι ελπίζει, να καθίσει στην καρέκλα να συνεχίσει να διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Δεν περνάει η πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό που θα αλλοίωνε το πολίτευμα.
Η δική μας πρόταση δε μπορούσε να μπει σε ψηφοφορία, δεν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό. Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε πάρει μια ξεκάθαρη θέση, ότι θα έπρεπε ν’ αποδεσμευτεί το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.
Αυτή η διάταξη λοιπόν, αυτή η λογική περνάει και προχωράει, δεν προχωράει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό που πραγματικά αλλοιώνει το πολίτευμα και οδηγεί τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προεκλογική καμπάνια, όπως αυτές που γνωρίζουμε. Και από κει που θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα ενώνει, θα είναι στην πραγματικότητα ένα πρόσωπο που θα διχάζει βαθιά και που τελικά θα οδηγεί σε εκλογές. Διότι όπως αντιλαμβάνεστε, εάν περνούσε αυτή η διάταξη και αν κάποια στιγμή υπήρχε μια τέτοια εκλογή από το λαό και εκλεγόταν ο Πρόεδρος που προτείνει η αντιπολίτευση, καμιά κυβέρνηση δε θα μπορούσε να σταθεί.
Δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στον προοδευτικό χώρο.
Δεν ανήκει στον προοδευτικό χώρο διότι καμία από τις πολιτικές του δε μπορεί να χαρακτηριστεί μία προοδευτική πολιτική που ευνοεί τα συμφέροντα των πιο αδύναμων, που στηρίζει τη μεσαία τάξη. Δεν έχω δει πουθενά να υπάρχουν πατριωτικά χαρακτηριστικά, δεν έχω δει την κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη, με τους έμμεσους φόρους να πληρώνουν οι πιο αδύναμοι. Με την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα χτυπιούνται ακριβώς οι ασθενέστεροι. Στο εσωτερικό λέει άλλα ψέματα, ισχυρίζεται ότι θα έρθει αλλά με καθυστέρηση. Τα έσοδα είναι οριακά γιατί ο κόσμος δε μπορεί να πληρώσει άλλους φόρους, δεν αντέχει να πληρώσει άλλο αυτή τη φοβερή υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει…
Προοδευτική πολιτική είναι να έχεις ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος που στέκεται στο πλάι των πιο αδύναμων και τους δίνει και τις ευκαιρίες να σταθούν στα πόδια τους και να πάψουν να είναι στο περιθώριο. Δεν είναι προοδευτική πολιτική η φιλευσπλαχνία που ζούσαμε παλαιότερα από συντηρητικές δεξιές κυβερνήσεις. Και αυτό κάνει στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας. Βάζει την υπερφορολόγηση, παίρνει 10 από τους πολίτες κι έρχεται και επιστρέφει κάποια στιγμή ένα από τα 10 που τους έχει πάρει και παριστάνει και τον φιλεύσπλαχνο.
Αυτό δεν είναι κοινωνική πολιτική, αυτό είναι μια βαθιά συντηρητική πολιτική που κρατάει ομήρους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τους πιο αδύναμους και διατηρεί τις πελατειακές σχέσεις και την πελατειακή λογική που είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να χτυπήσουμε επιτέλους για να έχουμε ένα σωστό κράτος.
Περί της δήθεν φιλικής στάσης Τσίπρα απέναντι στο ΚΙΝΑΛ.
Μόνο φιλική δεν είναι η στάση απέναντι στο χώρο μας. Όλα όσα κάνει δείχνουν απλώς ότι βρίσκεται σε πανικό. Βλέπει ότι χάνει, ξέρει ότι οι εκλογές πλησιάζουν και έρχεται η ήττα του και προσπαθεί να κρατήσει όσο περισσότερες δυνάμεις μπορεί, ψάχνει να βρει πώς θα επιβιώσει την επόμενη μέρα των εκλογών. Ψάχνει λοιπόν ένα προσωπείο. Και αυτή τη φορά επέλεξε το προσωπείο της Κεντροαριστεράς. Θα κάνει λέει αντισυγκέντρωση ….
Για την καθυστέρηση στη Δίκη της Χ.Α
Εμείς έχουμε την άλλη εβδομάδα εκδήλωση για την Ακροδεξιά στο Κερατσίνι, που έχει πάρα πολύ ισχυρούς συμβολισμούς. Πείτε μου, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου, κάποιος που έχει ομολογήσει το φόνο, βρίσκεται εκτός φυλακής. Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η δίκη της Χρυσής Αυγής; Γιατί καθυστέρησε επί 4 χρόνια τόσο πολύ; Δεν έβρισκαν αίθουσα, δε μπορούσαν να ξεκινήσουν, χίλια εμπόδια που δε μπόρεσε η κυβέρνηση να βοηθήσει να ξεπεραστούν. Πού ήταν η βούληση να προχωρήσουν και να τιμωρηθεί ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ομολογήσει το φόνο του και είναι εκτός φυλακής;
Δεν έγινε ποτέ πρόταση από τον κ. Τσίπρα προς εμάς το 2015
Όχι, δε μας έκανε ποτέ την πρόταση να κυβερνήσουμε μαζί, αλλά απ’ ό,τι έμαθα εκ των υστέρων, διέδιδε και στους δημοσιογράφους αλλά και στους εταίρους μας, ότι μου πρότεινε αλλά αρνήθηκα εγώ. Έμεινα πραγματικά άφωνη όταν το άκουσα αυτό, διότι δεν έγινε ποτέ, το διαψεύδω κατηγορηματικά. Είναι απόλυτο ψέμα, δεν έγινε ποτέ και μάλιστα αν θέλετε να μιλήσουμε για τα πραγματικά περιστατικά εκείνης της εποχής, πρέπει να σας πω ότι βρεθήκαμε ένα βήμα πριν από το Grexit, βρεθήκαμε ένα βήμα πριν από την άτακτη χρεοκοπία. Βυθίστηκε η οικονομία μας από την τυχοδιωκτική πολιτική του α’ εξαμήνου του ’15 και τότε μας κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς και μας μετέφερε το μήνυμα των εταίρων. Που ήταν ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία με την ελληνική πολιτεία αλλά επειδή η κυβέρνηση είναι εντελώς αναξιόπιστη, θέλουν και τη σύμφωνη γνώμη των αρχηγών των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, για να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Καταλαβαίνετε την τεράστια ευθύνη στην πλάτη όλων μας. Κανένας από μας δεν ήταν εύκολο να πει ότι δεν αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη και τότε του είπαμε ότι «πρέπει ν’ αξιοποιήσεις αυτή τη στήριξη».Πέντε κόμματα και 250 περίπου Βουλευτές στήριζαν την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για να μη βρεθεί η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία ή στο Grexit και στα δύο μαζί μάλλον. Του ζήτησα να μην προχωρήσει σ’ εκλογές και αμέσως να σχηματίσει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση όλων πια ημών με τους εταίρους. Για ν’ αλλάξουμε τους πολύ δύσκολους όρους αυτής της συμφωνίας που είχε φέρει ο κ. Τσίπρας, έτσι όπως τα είχε κάνει μαντάρα, το καλοκαίρι του ’15.
Με διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά θα τα σκεφτεί, ότι δε θα αιφνιδιάσει κανέναν. Φύγαμε για λίγες μέρες για διακοπές και μόλις φτάσαμε στο νησί, πληροφορήθηκα ότι προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε.
Όταν αργότερα ρώτησα γιατί έγινε όλο αυτό, γιατί πήγε σ’ εκλογές, αφού ούτως ή άλλως ξανακυβέρνησε με τον κ. Καμένο, δηλαδή δεν έγινε τίποτα, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, γιατί μπήκαμε σ’ αυτή την περιπέτεια των εκλογών ξανά, με μια χώρα που βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο χάρις στους χειρισμούς του, η απάντηση ήταν ότι δε μπορούσε να προχωρήσει διότι είχε το κόμμα του εναντίον του.
Έτσι λοιπόν, πέταξε έξω από το κόμμα τους συντρόφους του που τον έκαναν Πρωθυπουργό, συνέχισε να κυβερνά με τον κ. Καμένο και την ακροδεξιά απόφυσή τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι βέβαια εξακολουθούν και τον κρατούν στη ζωή με το δικό τους τρόπο.
Σχετικά με το κέρδος για τη χώρα από τη συνταγματική αναθεώρηση.
Δυστυχώς, θα μπορούσε να κερδίσει πάρα πολλά αν η συζήτηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν υπήρχε η συνεννόηση πράγματι γύρω από τις διατάξεις, αν γινόταν ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος γύρω από τα θέματα αυτά, αλλά το αρνήθηκαν.
Σας θυμίζω ότι ένα χρόνο πριν είχα στείλει επιστολή στους αρχηγούς και είχα ζητήσει να προχωρήσουμε, έστω σε μια μίνιμουμ αναθεώρηση στα άρθρα που θα μπορούσαμε να βρούμε μια συμφωνία και να προχωρήσουμε τουλάχιστον σε αυτά, σ’ ένα άλλο κλίμα. Να δώσουμε κι ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό, ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μπορούν επιτέλους να συνεννοηθούν, τουλάχιστον σε ζητήματα που αφορούν τη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και την ανάκτηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στους πολιτικούς.
Τότε μου γύρισαν την πλάτη, το αρνήθηκαν όλοι και το αρνήθηκαν γιατί κανένας δεν ήθελε ουσιαστικό διάλογο για τόσο καιρό για το Σύνταγμα. Όλοι βλέπουν το Σύνταγμα με μικροκομματική διάθεση, ως ένα μέσο, κάτι να κερδίσουν. Όλοι έχουν μια υστεροβουλία, δυστυχώς. Πώς θ’ αλλάξω την ατζέντα, τι θα κερδίσω από αυτό, τι θα κερδίσω την επόμενη μέρα, τι θα κερδίσω σήμερα.
Για το άρθρο 16 που αφορά στην Παιδεία
Είναι πλέον ώριμα τα πράγματα στην Ελλάδα για μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά Πανεπιστήμια. Είναι λάθος που δεν προχωράει τώρα. Θα μπορούσαμε να φέρουμε πίσω πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν φύγει αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα, θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους που φεύγουν από δω και πηγαίνουν είτε στην Κύπρο είτε οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε πάρα πολλά παιδιά από την ευρύτερη περιοχή και αυτό που κάνει σήμερα η Κύπρος να το κάνουμε εμείς. Δεδομένων και των αλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαμε να έχουμε μια εξαιρετική προοπτική τα επόμενα χρόνια και δυστυχώς, χάνεται αυτή η τόσο σημαντική ευκαιρία από απίστευτες ιδεοληψίες.
Δεν είναι τα μη κρατικά Πανεπιστήμια εναντίον του δημόσιου Πανεπιστημίου. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα βελτιωνόταν, εμείς πιστεύουμε σ’ ένα ισχυρό δημόσιο Πανεπιστήμιο με ισχυρό πτυχίο, με αντίκρισμα και θα έπρεπε και τα δύο να προχωρήσουν. Να είναι πολύ υψηλού επιπέδου και να φτιάξουμε ένα όνομα στο χώρο της Ανώτατης εκπαίδευσης, που μπορούμε γιατί έχουμε επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
Η ανάπτυξη αυτή τη στιγμή είναι το κλειδί
Για να σταματήσουμε να ψάχνουμε ποια κοινωνική ομάδα θα πληρώσει το μάρμαρο και πού αλλού θα γίνουν περικοπές. Αυτό είναι που δεν κατάφερε ή δε θέλησε να κάνει ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας πήγε και συμφώνησε σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και επέλεξε να πετύχει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα από την υπερφορολόγηση. Γι’ αυτό έχει γονατίσει κάθε νοικοκυριό και κάθε ελληνική επιχείρηση αυτή τη στιγμή.
Έχουν ανέβει περισσότερο από ποτέ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο, είναι περισσότερα από ποτέ. όλα αυτά δείχνουν ότι είναι σε δύσκολη η κατάσταση η οικονομία αυτή τη στιγμή, δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Η επιτροπεία είναι εδώ και είναι ακόμα πιο ισχυρή και δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο, δε μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο έτσι. Πρέπει ν’ αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% να κατέβουμε στο 2% για να μπορέσουμε ν’ ασκήσουμε και πραγματική κοινωνική πολιτική.
Για το δημογραφικό.
Είχα στείλει επιστολή στον κ. Βούτση, το θεωρώ ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα. Είναι απειλή για την εθνική μας προοπτική, για την επιρροή μας στην ευρύτερη περιοχή, για την ανάπτυξη, για το Ασφαλιστικό, είναι μια βόμβα πραγματικά το δημογραφικό. Και είδαμε να έρχονται η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν παζάρι στα επιδόματα. Μα δεν είναι το θέμα το επίδομα, χρειάζεται πολιτική που να έχει βάθος. Εμείς τί είπαμε: Εμείς είπαμε εντάξει, ναι, 1.000 το επίδομα τοκετού, λέει ο κ. Μητσοτάκης 2.000. Μα εμείς δε μένουμε στα 1.000 ευρώ. Δεν είναι εφάπαξ και τελείωσε. Το παιδί θέλει φροντίδα και για τα επόμενα χρόνια. Εμείς λέμε 200 ευρώ κάθε μήνα για κάθε νέο παιδί για 3 χρόνια.
Λέμε οι τρίτεκνοι να έχουν τα δικαιώματα των πολυτέκνων. Λέμε να κατέβει ο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη στο χαμηλότερο επίπεδο γιατί κοστίζουν πάρα πολύ για τα νέα ζευγάρια, όλα αυτά τα πράγματα τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τα μωρά. Λέμε στεγαστική συνδρομή στα νέα ζευγάρια. Λέμε κοινωνική επιταγή για να μπορεί κάθε παιδί να είναι στο βρεφονηπιακό σταθμό. Κι έρχονται οι άλλοι και λένε «εγώ θα δώσω τόσο επίδομα, όχι εγώ θα δώσω παραπάνω».
Εύχομαι να ενωθούν κι άλλοι μαζί μας, να δυναμώσουμε αυτή τη φωνή διότι έχουμε τεράστια υστέρηση πια στις γεννήσεις έναντι των θανάτων σε ετήσια βάση και δυστυχώς σε αυτή την εικόνα προστίθεται και το γεγονός ότι φεύγουν συνέχεια νέοι άνθρωποι και νέα ζευγάρια και εγκαθίστανται στο εξωτερικό.
Για τις βόμβες Μολότωφ
Αναφέρθηκα και από το βήμα της Βουλής σήμερα στο θέμα, γιατί αυτός ο κυνισμός μας προκαλεί όλους. Προκαλεί όλη την ελληνική κοινωνία και δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται αυτός ο κυνισμός από στελέχη αυτής της Κυβέρνησης.
Είναι αδιανόητο να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν νεκροί, ότι υπάρχουν θύματα, ότι υπάρχουν οικογένειες που θρηνούν τους ανθρώπους τους και να δικαιολογούν, να ψάχνουν να βρουν τρόπους να δικαιολογήσουν τη βία και την τρομοκρατία. Είναι απαράδεκτο, αχαρακτήριστο. Εμείς καταδικάζουμε την τρομοκρατία και τη βία με όποια έκφρασή της.
Για το Μάτι
Αυτό τον κυνισμό δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης. Θέλω να σας θυμίσω τον απίστευτο κυνισμό το βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι, όταν συγκεντρώθηκε η μισή Κυβέρνηση μαζί με τον Πρωθυπουργό και ενώ γνώριζαν ήδη ότι υπήρχαν νεκροί, δεν υπήρχε καμία αναφορά, δεν ρωτήθηκαν καν όλοι αυτοί οι ανευθυνοϋπεύθυνοι που ήταν παρόντες, δεν ρωτήθηκαν από τον Πρωθυπουργό αν υπάρχουν τραυματίες, αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, αν κινδύνεψαν άνθρωποι και γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί. Είναι απίστευτη η πρόκληση στον ελληνικό λαό.
Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει να αναλαμβάνουν οι άνθρωποι τις ευθύνες τους και να τις αναλαμβάνουν εγκαίρως. Αλλά σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος αρνείται την ανάληψη της ευθύνης, αναλαμβάνει ο ελληνικός λαός και τους βάζει όλους στη θέση τους, κ. Κουρή. Είμαι σίγουρη ότι θα συμβεί αυτό.
Για την ανεργία
Για να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργήσεις ανάπτυξη. Πρέπει να προσελκύσεις επενδύσεις, πρέπει να δώσεις κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να προσλάβουν ανέργους και είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία επιθυμία να κάνει τίποτε απ' όλα αυτά. Σας είπα ότι η επιλογή τους είναι η υπερφορολόγηση ακριβώς γιατί είναι ιδεοληπτική, σε σχέση με τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις ξένες μεγάλες επενδύσεις. Έχουν μπλοκάρει τα πάντα, ακόμη και επιχειρήσεις που είχαν έρθει και είχαν επενδύσει, δεν μπορούν να προχωρήσουν, δεν παίρνουν αδειοδοτήσεις, οι μικρομεσαίοι πραγματικά στενάζουν, έχουν γονατίσει. Είναι στο στόχαστρο αυτής της Κυβέρνησης.
Εμείς τις λέμε; Εμείς λέμε για να δώσουμε κίνητρα στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις ανέργων που τις χρειάζονται κι εκείνοι και χρειάζονται και ευκαιρίες οι άνεργοι, για κάθε 100 € που θα πληρώνει μια επιχείρηση για ένα νεοπροσλαμβανόμενο πρώην άνεργο υπάλληλο, να απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150.
Θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κίνητρο, δίνει οξυγόνο στις επιχειρήσεις γιατί χρειάζονται να αυξήσουν την παραγωγή και δίνει και ευκαιρίες να προσληφθούν άνθρωποι που αυτή τη στιγμή ζουν την ανεργία.
Θέλω να πω ότι ακόμη και αυτοί που εργάζονται, εργάζονται με μερική απασχόληση, με αμοιβές της τάξης των 300 €. Είδατε τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες και με φαινόμενα σε ένα συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ όπου έλεγαν «πρέπει να είστε και ευχαριστημένοι γιατί τα 300 € είναι περισσότερα από το 0 που παίρνει ο άνεργος». Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα.
Αυτή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του. Γι' αυτό είπα ότι έχει φτιάξει τη νέα Δεξιά, γιατί από αυτά κρίνεται και από αυτά θα κριθεί. Λάβετε υπόψη σας στα ποσοστά της ανεργίας και πόσοι είναι οι νέοι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα …
Για τις επενδύσεις
Ποια επιχείρηση μπορεί να είναι ανταγωνιστική, ποια επιχείρηση μπορεί να σταθεί; Ποιος θα έρθει να επενδύσει στη χώρα μας με αυτή τη φορολογία και ποιος θα έρθει να επενδύσει στη χώρα όταν υπάρχει αυτό το τοξικό κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου, όταν επιλέγουν τον διχασμό και την πόλωση ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία για μικροκομματικά οφέλη.
Ποιος άνθρωπος θα έρθει σε μια χώρα που βλέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, που βλέπει ότι ακόμη και αυτοί που έχουν φέρει εδώ και έχουν κάνει επενδύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν τις δουλειές τους, δεν παίρνουν τις απαραίτητες άδειες. Είμαστε αποκρουστικοί για τους επενδυτές, δεν είμαστε ελκυστικοί.
. Σχετικά με το νόμο Κατσέλη
Η κα Κατσέλη σήμερα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να περάσει ένα νόμο που θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον είναι τεράστιο το πρόβλημα και μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε πραγματικά την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προστασία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, ελπίζουμε στο τέλος να υπάρξει ένας νόμος…
Εμείς εδώ και δυο χρόνια καταθέσαμε προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια. Διότι πρέπει και να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών που πραγματικά χτυπήθηκαν από την κρίση και δεν μπορούν να πληρώσουν και θα πρέπει να μπορέσουν οι Τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Διότι ένα από τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν δάνεια από τις Τράπεζες.
Κανένας δεν ασχολήθηκε επί δυο χρόνια, καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας εγώ θεωρώ ότι είναι απάνθρωπο να χάνει μια οικογένεια το σπίτι της και μάλιστα άνθρωποι που πραγματικά δεν μπορούν και που χτυπήθηκαν από την κρίση και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Πρέπει να υπάρξει πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πρέπει να υπάρξει πάγωμα στις υποχρεώσεις των ευπαθών ομάδων. Μπορεί να υπάρξει ακόμη και μείωση του δανείου σε περιπτώσεις που υπάρχει ρύθμιση και που είναι ενήμερο το δάνειο και βεβαίως για τα επιχειρηματικά δάνεια είχαμε πει ότι πρέπει να υπάρξει ένας Οργανισμός ας τον ονομάσουμε «Bad bank» που πρέπει να είναι μέσα και το δημόσιο και οι Τράπεζες και οι ιδιώτες, για να μπορέσει να γίνει μια ανασυγκρότηση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και να μπορέσουν να προχωρήσουν όσες άντεξαν μέσα στην κρίση. Τίποτε δεν προχώρησε απ' όλα αυτά.
Μας είπαν ότι είμαστε λαϊκιστές. Αυτή η συζήτηση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι συζητήσεις που γίνονται και πρέπει πια πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι να λυθούν τα ζητήματα για να προστατευτούν και οι μικρομεσαίοι και η πρώτη κατοικία, αλλά να μπορέσουν να πάρουν και δάνεια για να μπορέσει να υπάρξει πραγματικά ανάπτυξη στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Όταν αναγκάζεσαι να κάνεις αντισυγκέντρωση, σημαίνει ότι ξέρεις πολύ καλά που είναι η συγκέντρωση, που είναι το κεντρικό μήνυμα.
Και άρα είσαι σε πανικό και ψάχνεις να δεις πως θα προκαλέσεις ζημιά για να πάρεις κάτι κι εσύ. Αυτό τα λέει όλα από μόνο του, δεν έχω να σχολιάσω τίποτε άλλο.
Πρώτα θα υπάρξει η ετυμηγορία και μετά θα φανεί πως θα κυβερνηθεί ο τόπος.
Αυτό εκεί και πέρα το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη μέρα, θα το πει Κανείς δεν μπορεί να πει ποια θα είναι η Κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ερήμην του ελληνικού λαού. Πρώτα θα υπάρξει η ετυμηγορία και μετά θα φανεί πως θα κυβερνηθεί ο τόπος.
Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζεται πολιτική ανατροπή, δηλαδή να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να αλλάξουν τα ποσοστά των Κομμάτων. Διότι έτσι οδηγούμαστε μόνο σε νέα αδιέξοδα. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αυτό που προτείνουν στον ελληνικό λαό είναι πόλωση και διχασμός. Αυτό που κάνουν από την αρχή της κρίσης, που και ακρίβυνε το κόστος της προσπάθειας για τους Έλληνες και καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση.
Άρα το δίλημμα των εκλογών είναι ένα: ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες; Και ο ελληνικός λαός πρέπει να το λάβει αυτό πολύ σοβαρά υπόψη του.
Για να κάνει αντιδεξιό μέτωπο η Κυβέρνηση, ας ξεκινήσει από την ίδια
Ας διώξει τους Δεξιούς από την Κυβέρνηση, ας ανοίξει το μέτωπο στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και να έρθει μετά να κουβεντιάσει. Μας είπε τώρα ότι πρέπει να κάνουμε -λέει- μέτωπο εναντίον της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Πρώτον λαϊκιστές είναι οι ίδιοι. Δεύτερον οι Ακροδεξιοί εξακολουθούν να είναι στην Κυβέρνησή τους και τρίτον το μέτωπο εναντίον της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη υπάρχει και εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο εμείς ανήκουμε. Επικεφαλής των εκλογών αυτών είναι ο Φρανς Τίμερμανς, ο κ. Τσίπρας και το Κόμμα του και η Κυβέρνησή του δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όλα αυτά.
Δεν μας χωρίζει τίποτε με τους πραγματικούς Αριστερούς, με τους αγωνιστές της Αριστεράς.
Δεν μας χωρίζει τίποτε με τους ανθρώπους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί πίστευαν τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορεί να είναι μια προοδευτική λύση. Και όταν θα τελειώσουμε με τον κ. Τσίπρα και την παρέα του, γιατί τελειώνει αυτή η ιστορία, εμείς είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε με τους πραγματικά Αριστερούς σε αυτό το Κόμμα, αυτούς που έχουν αγώνες στην πλάτη τους. είμαστε εδώ να συζητήσουμε κάτω από άλλες προϋποθέσεις μετά τις εκλογές.
Για τις αλλαγές Γαβρόγλου στο Λύκειο.
Κατ' αρχήν δεν έχουμε το επίσημο σχέδιο νόμου αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα σχέδιο που έχει δοθεί για διάλογο με την ΟΛΜΕ. Άρα πρέπει να περιμένουμε το σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή.
Από αυτά που είδαμε όμως στον Τύπο, αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι πλέον πάει να διαλύσει εντελώς το Λύκειο και να απαξιώσει το απολυτήριο του Λυκείου και αυτό χτυπάει ακριβώς εκείνα τα παιδιά, που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, ούτε να φύγουν για πρώτο πτυχίο στο εξωτερικό, που έχουν ανάγκη να μείνουν εδώ και να μπορέσουν να πάρουν ένα πτυχίο με αξία.
Δυστυχώς ισοπέδωση και στη δημόσια εκπαίδευση, αυτή είναι η αντίληψή τους σε όλα τα θέματα, ισοπέδωση προς τα κάτω και αυτό χτυπάει τους πιο αδύναμους. Ούτε αυτό είναι προοδευτική πολιτική.
Για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Είναι προφανές ότι το σύστημα ενώ έχει αντικειμενικότητα και την αντικειμενικότητα αυτή πρέπει να την κρατήσουμε και να τη διασφαλίσουμε γιατί νιώθει κανείς ασφαλής ότι το παιδί του εάν γράψει καλά δεν θα αδικηθεί, αλλά να διορθώσουμε τα στοιχεία εκείνα που εξαντλούν πραγματικά τους μαθητές. Γιατί εξαντλούνται. Εγώ είμαι μητέρα, το βλέπω το ζω, το έζησα με τη μεγάλη μου την κόρη, το βλέπω τώρα με τους φίλους των παιδιών μου, το βλέπω καθημερινά στο σχολείο. Απίστευτη ύλη, αποστήθιση, αυτά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουμε, να τα βελτιώσουμε και είναι πολύ απλά.
Αυτή η κοροϊδία Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή καταργούνται οι εξετάσεις, Τρίτη Πέμπτη Σάββατο κάνουμε κάτι άλλο παραπλήσιο μας έχουν όλους ζαλίσει. Δεν έχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς θέλει να κάνει ο κ. Γαβρόγλου, από αυτά που διαβάζουμε φαίνεται ότι δυστυχώς ισοπεδώνονται ακόμη περισσότερο τα πράγματα και διαλύεται και το Λύκειο.
Για τις αλλαγές στις σχέσεις εκκλησίας μετα τις τεράστιες αντιδράσεις.
Θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με 10.000 κληρικούς και τις οικογένειές τους. Δεν είναι αυτό διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας γιατί τα χρήματα βγαίνουν από τον κρατικό κορβανά και δίνονται στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, άρα γίνεται ακόμη πιο προσωποκεντρικό το θέμα της Εκκλησίας και οι απλοί ιερείς θα είναι πλέον όμηροι στον εκάστοτε μητροπολίτη και Αρχιεπίσκοπο. Ούτε κι αυτό το βρίσκω προοδευτικό κ. Κουρή.
Γνωρίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μεγάλες αντιδράσεις στους ιερείς οι οποίοι αισθάνονται ότι είναι ξεκρέμαστοι. Μετά από πάρα πολλά χρόνια εργασίας κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και να είναι όμηροι πραγματικά.
Οι ευρωεκλογές είναι μπροστά, είναι κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ευρώπης.
Διότι δεν πρέπει να κερδίσουν έδαφος οι εθνικιστές και οι Ακροδεξιοί στην Ευρώπη, γι' αυτό ακριβώς και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κατεβαίνουν με μια ριζοσπαστική ατζέντα, με προτεραιότητα στο κοινωνικό κράτος, με πολιτικές που έχουν να κάνουν με την αύξηση του κατώτερου μισθού. Αυτά που λέμε κι εμείς στην Ελλάδα, ότι ο κατώτερος μισθός πρέπει να αποφασίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και θα πρέπει να αυξηθεί μέσα από τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Ότι θα πρέπει η κατώτερη σύνταξη να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση, γι' αυτό εμείς μιλάμε για κατώτερη σύνταξη 500 € και ότι θα πρέπει να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας από κοινοτικούς πόρους. Είναι μια πρόταση που το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει και στο εσωτερικό της χώρας.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ότι δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντά τους ότι έχει μειωθεί όπως το είπατε το βιοτικό τους επίπεδο έχει κατέβει πάρα πολύ, αισθάνονται ότι απειλούνται, ότι δεν προστατεύτηκαν από την παγκοσμιοποίηση, δεν νιώθουν ασφάλεια μέσα σε αυτό το σπίτι και αυτά πρέπει να αλλάξουν.
Και αυτά όλα είναι αποτελέσματα συντηρητικών πολιτικών, είναι αποτελέσματα ακραία συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη που δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες φάνηκαν να υποχωρούν και να ακολουθούν αυτές τις οικονομικές πολιτικές που επέβαλλαν με τη διαρκή λιτότητα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι εκφραστές του. Και γι' αυτό τιμωρήθηκαν και σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες. Γιατί από αυτούς περίμεναν οι Ευρωπαίοι πολίτες την στήριξη των δικαιωμάτων τους.
Αυτό όμως φαίνεται ότι πια έχει γίνει αντιληπτό στο Κόμμα μας, έχουν γίνει αλλαγές, έχουν υπάρξει ριζοσπαστικές προτάσεις και το γεγονός ότι βάζουμε μπροστά το κοινωνικό κράτος με απτές συγκεκριμένες προτάσεις δείχνει ήδη τη μεγάλη διαφορά που έχουμε.
Σχετικά με την αποτύπωση στην κοινή γνώμη και στις εκλογές της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ήδη αποτυπώνεται. Εγώ το ζω στην Ελλάδα γυρίζω πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα, ταξιδεύω παντού, το βλέπω είναι ορατό. Ήταν ένα λάθος η Συμφωνία για τις Πρέσπες, δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν έκλεισε παλιά προβλήματα και πληγές, αντίθετα ανοίγει νέους λογαριασμούς και νέα προβλήματα και αυτό φαίνεται καθημερινά.
Αυτό που θέλω να πω γιατί ελπίζω να τελειώσει εδώ το λάθος και το πρόβλημα, ακούω συζητήσεις σε σχέση με το Αιγαίο, άκουσα τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι «δεν είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο», ακόμη δεν γνωρίζουμε …
Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι συζήτησαν επί 2,5 ώρες ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ερντογάν αν και ρωτήσαμε να μάθουμε, δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το τι συζητήθηκε και αυτό που θέλω να πω είναι ότι τώρα στο τέλος της θητείας τους δεν έχουν κανένα δικαίωμα να δεσμεύσουν τη χώρα για εθνικά ζητήματα. Δεν τους εμπιστευόμαστε να διαπραγματευτούν εθνικά θέματα ούτε εμείς, ούτε ο ελληνικός λαός. Κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, δυστυχώς προστίθενται νέα βάρη στην πλάτη του ελληνικού λαού και στα εθνικά ζητήματα δεν χωρούν παιχνίδια. Ως εδώ.
Το θέμα δεν είναι πότε βλέπουμε τις εκλογές, το θέμα είναι ότι χρειάζονταν χτες.
Δεν υπάρχει χρόνος. Έπρεπε να έχουν γίνει οι εθνικές εκλογές όσο συντομότερα γίνουν, τόσο καλύτερα για τον τόπο. Ο κ. Τσίπρας έχει γαντζωθεί από την καρέκλα του και προσπαθεί να μείνει όσο περισσότερο μπορεί αλλά φεύγει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο και αυτό που θέλω να τονίσω εδώ είναι ότι τώρα που φεύγει ο κ. Τσίπρας, δεν πρέπει άλλο το τιμόνι της χώρας να πάει δεξιά. Αυτό είναι το δικό μου το μήνυμα στον ελληνικό λαό και ελπίζω ότι αυτό θ’ αποτυπωθεί στ’ αποτελέσματα των εκλογών.
Θέλουμε ένα προοδευτικό ρεύμα ισχυρό, που θα μπορέσει να βοηθήσει σε νέες κοινωνικές κατακτήσεις. Το προοδευτικό ρεύμα εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής που κάθε μέρα είναι και πιο δυνατό.
Χρειάζεται προοδευτικό ρεύμα ισχυρό για να υπάρξει πραγματική ελπίδα. Και εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, ξέρει ο κόσμος που μας βλέπει και μας ακούει, ότι δε θα την προδώσουμε αυτή την ελπίδα όπως έκανε ο κ. Τσίπρας.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου