Την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ συνάπτει συμφωνία με τους «8» βουλευτές που αποσχίστηκαν από το VMRO και ψήφισαν την εκκίνηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης συμπληρώνοντας την κρίσιμη πλειοψηφία των 80 ψήφων, να στηρίξουν στη συνέχεια και τις συνταγματικές αλλαγές, φαίνεται ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις στην Αθήνα αναφορικά με την «μακεδονική εθνότητα».
Η κατά κόρον χρήση του όρου από τον πρωθυπουργό της FYROM πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, είναι σαφές ότι εξυπηρετεί εσωτερικές ανάγκες προκειμένου να εξασφαλίζονται οι κρίσιμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Ταυτόχρονα όμως, διαψεύδεται έτσι, σχεδόν καθημερινά, μεγαλοπρεπώς το υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που υποστηρίζει ότι η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την ιστορία μας.
Το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η χρήση του όρου "nationality" είναι αυτή που πρέπει διότι δεν σημαίνει "εθνότητα" αλλά "ιθαγένεια" είναι στον αέρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο σωστός όρος θα ήταν «citizenship" και επικαλείται τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως «πήραμε από την Ελλάδα αυτά που πάντα ζητούσαμε, την εθνικότητα και τη γλώσσα».
Πολιτική αντιπαράθεση στις προωθούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων από τον Ζάεφ προκάλεσε το άρθρο 36 που μιλάει για «μακεδονικό λαό» και «μακεδονική» ταυτότητα. Στις τροποποιήσεις που προτείνονται στο γίνεται λόγος μόνο για την προστασία του «μακεδονικού λαού» που κατοικεί «στο εξωτερικό», απαλείφθηκε το περί «γειτονικών χωρών».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σοβαρές ενστάσεις για την χρήση της μακεδονικής εθνότητας από τα Σκόπια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα στα Σκόπια ότι εάν δεν προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη στάση της Ελλάδας.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος μιλώντας στους απανταχού Απόδημους Επτανησίους για πρώτη φορά δημοσίως είπε ότι «επειδή ο Ζόραν Ζάεφ, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων, είχε αρχίσει να υπονοεί, προφανώς για μικροκομματικούς εσωτερικούς του λόγους, ότι η συνθήκη των Πρεσπών κατοχυρώνει, δήθεν, «μακεδονική εθνότητα», η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να θεωρείται οριστικοποιημένη δίχως, τουλάχιστον, την διευκρίνιση ότι πουθενά δεν κατοχυρώνεται με αυτήν «μακεδονική εθνότητα».
«Ούτε, άλλωστε, η Συνθήκη των Πρεσπών θα μπορούσε να το κάνει, αφού το διεθνές δίκαιο, όπως υποστηρίζουν παγκοσμίως όλοι οι διεθνολόγοι, δεν ρυθμίζει το ζήτημα της «εθνότητας»» όπως διευκρίνισε.
Στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης στις 26 Οκτωβρίου, ο κ. Παυλοπουλος επανέλαβε τις επιφυλάξεις του στην ομιλία του στη Λέσχη του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε εκφράσει τη δυσφορία του πριν την υπογραφή των Πρεσπών διαρρέοντας μέσω συνεργατών του ότι το μακεδονικό έθνος είναι ένα.
Κοινή δήλωση Τσίπρα - Ζάεφ
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ουδέποτε αποδέχθηκε ότι αν επέμενε να χρησιμοποιηθεί ο όρος citizenship και όχι nationality θα υπήρχε μια διακριτή διαφορά. Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της υποχώρησης που έγινε όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.
Μια λύση που συζητείται είναι να ζητηθεί από τον Ζάεφ να υπάρξει κοινή δήλωση των δύο πρωθυπουργών όταν έρθει η συμφωνία για επικύρωση στην ελληνική Βουλή. Στο κείμενο θα γίνεται η διευκρίνιση ότι η συμφωνία αναγνωρίζει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Το ενδεχόμενο της ερμηνευτικής δήλωσης που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο των εθνικών μας θέσεων έχει τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σκέψεις που υπήρχαν στην ερμηνευτική δήλωση να διευκρινίζεται ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας μπορεί να χαρακτηρίζεται «μακεδονική» αλλά δεν έχει σχέση με την αρχαία μακεδονική γλώσσα, αλλά είναι σλαβικής προέλευσης, φαίνεται να μην υιοθετείται τελικά από το Μαξίμου.
Τα μείζονα ερωτήματα είναι δύο. Πώς θα αντιδράσει τελικά ο Ζάεφ ο οποίος έκανε σημαία του την μακεδονική εθνότητα και ταυτότητα και αν ο Τσίπρας θα θέσει την ερμηνευτική δήλωση ως προϋπόθεση της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, δεδομένου ότι έχει συμπαραταχθεί πλήρως με τον διεθνή παράγοντα που πιέζει για τη συμφωνία.
newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου