Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Ο κ. Παυλόπουλος τον χαρακτήρισε «αγαπητό φίλο» και τον καλοσώρισε: «Για μιαν ακόμη φορά σας υποδέχομαι στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας το αυτονόητο για εμάς, τους Έλληνες. Ο François Hollande ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας μεγάλος Φίλος της Ελλάδας αλλά και μια ηγετική πολιτική φυσιογνωμία στον Ευρωπαϊκό χώρο».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε: «Οι Έλληνες – και εγώ προσωπικώς – θα θυμόμαστε, στο διηνεκές, τον καθοριστικό ρόλο σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Όπως επίσης δεν ξεχνάμε το ότι είχατε το θάρρος ν’αναγνωρίσετε ευθέως τις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο Ελληνικός Λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν».
Οπως είπε ο κ. Παυλόπουλος με την στάση του αυτή ο κ. Ολάντ «εκτός από την φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία. Και τούτο διότι όλοι σήμερα αναγνωρίζουν αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα όταν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα βάλλεται από τα μορφώματα λαϊκισμού που φθάνουν στα όρια του φασισμού και του ναζισμού. Και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι βεβαίως η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα στην χορεία των κρατών-μελών της».
Ολάντ: Τα δύο κρίσιμα τηλεφωνήματα
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θυμήθηκε δύο τηλεφωνήματα του Προκόπη Παυλόπουλου.
«Αγαπητέ Προκόπη, Βρίσκομαι εδώ κατόπιν προσκλήσεώς σας. Όταν βγήκε η Ελλάδα από το πρόγραμμα μου είχατε τηλεφωνήσει, και μου είπατε "επιτύχαμε, η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει στον εαυτό της". Όχι μόνο η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά κατάφερε να βγει τελείως από αυτή την τόσο δεσμευτική και επώδυνη διαδικασία που απαίτησε τόσο σκληρές θυσίες εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, που ζητούσε και είχε ανάγκη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης» είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα λοιπόν νομίζω ότι ακόμη περισσότερο από όσο το κάναμε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματός μας, μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την επιτυχή κατάληξη, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αν και βεβαίως, δεν απαρνούμεθα το γεγονός ότι οι προσπάθειες που έγιναν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες».
Ωστόσο ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ένα άλλο τηλεφώνημα την περίοδο κατά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. «Μου είχατε τηλεφωνήσει για να μου πείτε ότι εσείς προσωπικά θέτετε τον εαυτό σας ως εγγυητή της βούλησης της Ελλάδος ναπαραμείνει μέλος της Ευρωζώνης μετά από αυτό δημοψήφισμα. Μου είχατε πει ότι μπορείτε να με διαβεβαιώσετε με μεγάλη ασφάλεια ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις. Και με είχατε επίσης διαβεβαιώσει ότι ηαντιπολίτευση -κι αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα- ήταν κι εκείνη έτοιμη να πράξει τα δέοντα έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης. Εμένα ο ρόλος μου τώρα είναι να υπηρετώ την Ιστορία. Και πρέπει να πω ότι αυτό το τηλεφώνημα υπήρξε πράγματι ιστορικό διότι χάρη σ΄ αυτό καταφέραμε να ξεκινήσουμε και πάλι τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, κύκλο διαπραγματεύσεων στον οποίο ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλικής Δημοκρατίας κος Michel Sapin διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο διότι εκπροσωπούσε την Χώρα μας στο Συμβούλιο των Υπουργών. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή είχαμε πιστέψει ότι όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Και τελικά την 13η Ιουλίου καταλήξαμε στην συμφωνία».
Οπως είπε ο κ. Ολάντ «αυτά, λοιπόν, ήταν τα βήματα που ήταν αποφασιστικά, Καταρχήν η δική σου παρέμβαση, αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας, η δική σου παρέμβαση ως Προέδρου της Δημοκρατίας, και ο ρόλος της Γαλλίας. Βεβαίως η Γαλλία δεν θα τα είχε καταφέρει αυτά αν δεν είχε Εταίρους, οι οποίοι ήταν και εκείνοι πρόθυμοι να συμβάλλουν, για παράδειγμα η κα Μέρκελ η οποία ήταν εκείνη που διαδραμάτισε ένα ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό».
Οπως είπε ο κ. Ολάντ «αυτά, λοιπόν, ήταν τα βήματα που ήταν αποφασιστικά, Καταρχήν η δική σου παρέμβαση, αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας, η δική σου παρέμβαση ως Προέδρου της Δημοκρατίας, και ο ρόλος της Γαλλίας. Βεβαίως η Γαλλία δεν θα τα είχε καταφέρει αυτά αν δεν είχε Εταίρους, οι οποίοι ήταν και εκείνοι πρόθυμοι να συμβάλλουν, για παράδειγμα η κα Μέρκελ η οποία ήταν εκείνη που διαδραμάτισε ένα ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό».
Για να σημειώσει: «Νομίζω ότι εσείς κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας μπορείτε να είστε υπερήφανος για το αποτύπωμα των πράξεών σας προς όφελος της Χώρας σας. Κι εγώ που ήμουνα Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν δίπλα στην Ελλάδα».
«Λέω στους τουρίστες να πληρώνουν και κάτι μην σας κερνάνε οι Ελληνες»
Ο κ. Ολάντ είπε και το εξής: «Κάποιες φορές, κάποιοι Γάλλοι όταν επιστρέφουν από διακοπές στην Ελλάδα μου λένε «πραγματικά κάνατε την σωστή επιλογή, ήταν ορθή επιλογή να υποστηρίξετε την Ελλάδα». Γιατί; Γιατί μου λένε ότι όταν βρισκόμαστε στην Ελλάδα αισθανόμαστε μια αγάπη να μας περιβάλλει και αισθανόμαστε να μας αποτίουν φόρο τιμής απλά και μόνο για το γεγονός ότι είμαστε Γάλλοι και υποστηρίξαμε την Ελλάδα. Τους λέω όμως, να μην σας τα κερνάνε όλα, να πληρώνετε και κάτι. Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από τα έσοδα που προσφέρει ο τουρισμός» για να καταλήξει: «Κύριε Πρόεδρε επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία σας οφείλει πάρα πολλά».
Ο Πρ. Παυλόπουλος απάντησε: «Εγώ σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ρόλο σας, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ρόλο και την συμβολή του Μισέλ τότε Υπουργού Οικονομικών, εσάς Φρανσουά τον ρόλο σας στο Συμβούλιο, κι εσάς Μισέλ για τον ρόλο που διαδραματίσατε στο Eurogroup. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την συμβολή σας, την οποία δεν θα λησμονήσουμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα στον Φρανσουά Ολάντ και θα δώσουν το παρόν ελάχιστα άτομα, το πολύ 6 με 7, «φίλοι και από τις δυο πλευρές», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αρμόδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καλεσμένοι στο προεδρικό τραπέζι είναι ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Christophe Chantepy, ο δικηγόρος Χάρης Παμπούκης, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γιώργος Γεννηματάς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ, Μισέλ Σαπέν και ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.
Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας ήρθε στην Ελλάδα για να χαιρετίσει την επιτυχία της Ελλάδας μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, όπως ο ίδιος είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Ο κ. Ολάντ θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ επισκέφθηκε και τον προσφυγικό καταυλισμό στον Ελαιώνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, ενώ πραγματοποίησε ομιλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τη σοσιαλδημοκρατία στην ΕΕ και τους νέους.
iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου