facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Ζάκυνθος: Οι αριθμοί του σεισμού -Τι κατέγραψαν οι επιστήμονες,τι περιμένουν

Εντονη είναι η ανησυχία στη Ζάκυνθο μετά τον ισχυρό σεισμό τα ξημερώματα της Παρασκευής και τους συνεχείς και δυνατούς μετασεισμούς.
Για τον λόγο αυτό ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, πραγματοποιούν δύτες, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ, προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο.
Οι μετασεισμικές δονήσεις έχουν ξεπεράσει τις 150 και μάλιστα οι περισσότερες είναι πάνω από 4 ρίχτερ, ενώ η μεγαλύτερη έφτασε τα 4,7 ρίχτερ.
«Είχαμε μία σχετικά ήσυχη νύχτα, φαίνεται ότι ομαλοποιείται η κατάσταση. Γύρω στις 11.00 το βράδυ είχαμε έναν μετασεισμό , κοιμήθηκαν ήσυχοι οι Ζακυνθινοί», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου Νίκος Τσίπηρας. 
«Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές σε εμπορεύματα.  Θα έπρεπε να υπάρξει μία στήριξη  σε αυτούς που έχει γίνει ζημιά. Οι τουρίστες ανησύχησαν πάρα πολύ, ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Με κουβέρτες την έβγαλαν στις πισίνες και τις ξαπλώστρες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπηρας τονίζοντας ότι «όπου αλλού στην Ελλάδα γινόταν ,θα είχαμε θύματα. Οι ζημιές ήταν ελάχιστες». 
Καρέ καρέ η πορεία που έκανε το τσουνάμι από τη Ζάκυνθο στην Ιταλία –Εφτασε σε 56 λεπτά 
Ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου ανέβασε στο Facebook την πορεία που ακολούθησε το τσουνάμι που δημιουργήθηκε μετά το σεισμό στην Ζάκυνθο.
Το δυνατό κύμα χρειάστηκε 56 λεπτά για να φτάσει στις ακτές της Ιταλίας.
Η ανάρτησή του
«Βιντεο απο την πορεία του σημερινού (26 Οκτώβρη 2018) τσουνάμι στη Μέσογειο!
Το τσουνάμι απο τον σημερινό σεισμό έφτασε στην νοτιοδυτική Πελοποννησο μετά από 26 λεπτά αγγίζοντας και τα 20 εκατοστά. Στη συνέχεια οπως θα δείτε κάνοντας κλικ στο βίντεο, 56 λεπτά περίπου μετά τον σεισμό, τα κύματα απο το τσουνάμι έφτασαν μέχρι τη θάλασσα του Le Castella, στην επαρχία Crotone της Ιταλίας αγγίζοντας περίπου τα 6 εκατοστά σε σύγκριση με τη μέση στάθμη της θάλασσας και τα 9 εκατοστά προς τον θαλάσσιο χώρο του Crotone τα αμέσως επόμενα λεπτά.
Αν και αυτά τα ύψη μπορεί να υποδηλώνουν ένα μη σημαντικό γεγονός, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κύματα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους , επειδή φθάνουν στις ακτές με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα.
Επιπλέον, ακόμη πιο επικίνδυνα κύματα (αποτελέσματα ενίσχυσης) μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά. Αρκετοί μάρτυρες, όπως αναφέρθηκαν από τα πρακτορεία Τύπου, παρατήρησαν αύξηση της στάθμης της θάλασσας ύψους περίπου μισού μέτρου σε ορισμένες περιοχές του Salento, στην ακτή μεταξύ Capo di Leuca και Otrantο της Ιταλίας.
Στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα ισχυρών σεισμών, υπήρξαν αρκετά τσουνάμι, όπως αυτό το 365 μ.Χ., το οποίο ξεκίνησε από την Κρήτη και το οποίο κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου προκαλώντας παράλληλα χιλιάδες θανάτους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2015, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,5 κοντά στη νήσο Λευκάδα που δημιούργησε επίσης ένα μικρό τοπικό τσουνάμι».
Αναμένεται μετασεισμός έως 5,8 Ρίχτερ -Σε επιφυλακή το νησί
«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: Στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο. 
Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. 
«Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου οτι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακρυά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα». 
Τέλος όσον αφορά την παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».
Τσελέντης στο iefimerida.gr: Θέλω να γίνει άμεσα μεγάλος μετασεισμός, άνω των 5,5 Ρίχτερ
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Άκης Τσελέντης μιλώντας χθες στο iefimerida.gr εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Οπως αναφέρει, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 84 μετασεισμοί, εκ των οποίων οι οι 25 ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ. Δύο εξ αυτών ήταν 4,9 και 5,1 Ρίχτερ.
Χαρακτηρίζει «φυσιολογική» την μετασεισμική ακολουθία και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει ένας μεγάλος μετασεισμός «πάνω από 5,5 Ρίχτερ». Οσο για το πότε; Τονίζει ότι ο ίδιος θα ήθελε να γίνει άμεσα, που είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι και προσθέτει πως μπορεί να γίνει εντός των επόμενων 10 ημερών αλλά μπορεί να σημειωθεί και μετά από 2-3 μήνες
Το ευχάριστο κατά τον κ. Τσελέντη είναι ότι «δεν βλέπουμε μετατόπιση προς άλλη γειτονική ζώνη» και τονίζει: «Μακάρι το παράδειγμα της Ζακύνθου που άντεξε λόγω καλού αντισεισμικοί κανονισμού, να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις».
«Τα ψάρια προειδοποίησαν για το σεισμό»
Πολύ ενδιαφέρον έχει ένα ακόμη γεγονός που παραθέτει ο Ακης Τσελέντης. Οπως τονίζει μιλώντας στο iefimerida.gr ψαράδες της περιοχής τον ενημέρωσαν ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες υπήρχε ελάττωση αλιευμάτων, δεν έβγαζαν ψάρια δηλαδή.
«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχω παρατηρήσει εγώ στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες περιοχές έχει παρατηρηθεί πριν από μεγάλους σεισμούς ελαττώνεται η παροχή αλιευμάτων. Γιατί το ψάρι έχει τη νηκτική κύστη – αυτή είναι ευαίσθητη σε μικροτριγμούς – σε πολύ μικρές, όπως λέμε υπέρηχους. Αυτό, μάλλον, τα τρομάζει και φεύγουν».
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news