facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Βενιζέλος: «Delivery boy» των δανειστών ο Τσίπρας

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «έχει μετατραπεί στο απόλυτο «delivery boy» των εταίρων. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξέφρασε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει πέρα από τον Μάιο του 2019.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βενιζέλος «ο κ. Τσίπρας έγινε το απόλυτο ''delivery boy'' χωρίς να διαπραγματεύεται τίποτα απολύτως με τους εταίρους και τώρα καθόμαστε και κοροϊδεύουμε ομάδες πολιτών ότι θα πάρουν το ένα και θα πάρουν το άλλο, χωρίς να τους λέμε από πού». Προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ ουσιαστικά δεν πρότεινε σχεδόν τίποτα και υπογράμμισε: «Από πλευράς παροχών ο κ. Τσίπρας έκανε ένα αμάλγαμα. Σε πολλά θέματα πήγε πίσω από νομοθετημένα ήδη μέτρα, τα οποία συνιστούν παροχές ή μάλλον αντιπαροχές, δηλαδή αντίμετρα, σε σχέση με τη θεμελιωδώς εσφαλμένη πολιτική του υπερπλεονάσματος. Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι μία επιλογή η οποία πηγαίνει την κοινωνία και την οικονομία στα άκρα, μέσα από το υπερπλεόνασμα και την υπερφορολόγηση».

Ειδικότερα για το ζήτημα της μη εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων την οποία διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα λέγοντας ότι «δεν είναι σαφές τι θα πετύχει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις».

Για το τέλος του μνημονίου ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «το μνημόνιο έχει τελειώσει κατά το θετικό του σκέλος. Το θετικό του σκέλος ήταν το δάνειο με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο, η βεβαιότητα ότι δεν έχεις ανάγκη τις αγορές, επειδή σε δανείζουν οι εταίροι σου με χαμηλά επιτόκια, τα επιτόκια τα ευρωπαϊκά είναι σχεδόν κάτω από το 1%. Τώρα έχουμε την εποπτεία, έχουμε τις δεσμεύσεις, έχουμε το συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο το έχουμε δει από τις 24 Μαΐου του 2018, έχουμε ξανά τώρα εδώ στην Αθήνα την τρόικα κανονικότατα, όλα πρέπει να εγκριθούν από εκεί, η περικοπή των συντάξεων, οι παροχές, τα νέα νομοσχέδια. Τι δεν έχουμε; Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στην τελευταία φάση της ποσοτικής χαλάρωσης, έστω στην τελευταία φάση, στην ουρά της, στο περιβόητο QE, δηλαδή να αγοραστούν ομόλογα ελληνικά στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν έχουμε το λεγόμενο waver, δηλαδή να πηγαίνουν οι τράπεζές μας απευθείας…».

Σε ό,τι αφορά το αρνητικό σκέλος το οποίο συνεχίζεται, σημείωσε πως «τώρα έχουμε εποπτεία, δεσμεύσεις, συμπληρωματικό μνημόνιο και στην Αθήνα την τρόικα, από την οποία πρέπει να εγκριθούν τα πάντα, και οι συντάξεις».

Υπογράμμισε επίσης ότι τα περιβόητα spreads, δηλαδή η διαφορά επιτοκίου που έχει η Ελλάδα από τη Γερμανία, ανάλογα από πού το μετράς, ή από την Πορτογαλία, είναι στα επίπεδα που ήταν όταν μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο το 2010.

Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε στην ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ένα ασφαλιστικό σύστημα επισημαίνοντας ότι σε όλες τις σοβαρές χώρες υπάρχουν τρεις πυλώνες ασφαλιστικού συστήματος, διότι ο κάθε ασφαλισμένος, τα ενεργά του χρόνια, τα χρόνια που είναι εργαζόμενος και ασφαλισμένος, κάνει το κουμάντο του, ξέρει τι πληρώνει για κύρια ασφάλιση και τι θα πάρει ως κύρια σύνταξη, τι πληρώνει για την επικουρική του ασφάλιση και θα πάρει επικουρική ασφάλιση από ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα ή τι θα πάρει από ένα επαγγελματικό ταμείο ή από μία ιδιωτική ασφάλιση και άρα ποιο θα είναι συνολικά το ποσοστό αναπλήρωσης που θα έχει.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επεσήμανε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς δέσμευσαν τη χώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών. «Είπα πρώτος από όλους, ότι έχει και θετικά σημεία η συμφωνία, αλλά έχει ορισμένα τα οποία είναι εντυπωσιακά αρνητικά χωρίς λόγο, όπως είναι για παράδειγμα η ονομασία της γλώσσας και η ιθαγένεια. Η αντιπολίτευση συνέβαλε στη βελτίωση αυτής της συμφωνίας; Η αντιπολίτευση συνέβαλε. Εάν δεν υπήρχε η αντίδραση της αντιπολίτευσης, θα είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας στο “Δημοκρατία του Ίλιντεν” που ήταν το όχημα του απόλυτου αλυτρωτισμού. Εάν δεν υπήρχε η αντιπολίτευση, δεν θα είχε τεθεί το ζήτημα της προηγούμενης αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων. Πώς ετέθη το ζήτημα της προηγούμενης αναθεώρησης; Το έθεσε η αντιπολίτευση. Από πού το σκέφτηκε η αντιπολίτευση; Από την εμπειρία της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, η οποία επέβαλε να γίνει και τότε αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατά την ίδια λογική θα μπορούσε και το ζήτημα της ονομασίας της γλώσσας να έχει λυθεί και η διατύπωση του περιβόητου άρθρου 7 για το νόημα των όρων Μακεδονία-Μακεδόνας να είναι διαφορετικό», είπε ο κ. Βενιζέλος.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news