facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

«Μπλόκο» της ΝΔ στον Τσίπρα, δεν θα τον αφήσει να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής

Η νέα κυβίστηση Τσίπρα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητούσε όταν θα έφευγε από την κυβέρνηση ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος, σε ψήφο ανοχής προκειμένου να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία, ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ενώ στις 20 Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωνε ότι σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ με αφορμή την έγκριση της συμφωνίας για το σκοπιανό από τη ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση «θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και θα την πάρει», ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ άλλαξε ρότα. Δήλωσε την Πέμπτη στην Wall Street Journal ότι η κυβέρνησή του «θα επιβιώσει» ανεξάρτητα από το εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος του όπως είπε.

Με δεδομένη την θέση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία για το σκοπιανό αλλά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας θεωρείται σχεδόν απίθανο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών που του εξασφαλίζει την δεδηλωμένη, για να συνεχίσει να κυβερνά. Επομένως άφησε ανοιχτό να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας. «Αυτό, όμως, αγγίζει τα όρια του πολιτικού αυτοεξευτελισμού» τονίζουν στελέχη της Πειραιώς. Γι αυτό και δεν αποκλείουν πρόωρες εκλογές το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2019 που υπογράφεται το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και είναι ένας κρίσιμος σταθμός. Οπότε ότι είναι να γίνει, θα γίνει μέχρι τότε όπως σχολιάζουν υψηλόβαθμες πηγές της ΝΔ.

Στη σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο διακεκριμένος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλυσε τα συνταγματικά σενάρια μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια.

Η Πειραιώς θεωρεί ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια θα αποτελέσει θρυαλλίδα εσωτερικών και ενδοκυβερνητικών εξελίξεων. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το «ναι» στη συμφωνία συγκεντρώσει ένα υψηλό ποσοστό άνω του 60-65%, ασχέτως του ποσοστού της συμμετοχής που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, θεωρείται πολύ πιθανό ο Ζάεφ -όπως αναλύθηκε και στη σύσκεψη της ΝΔ- να αδράξει την ευκαιρία και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Δηλαδή να μην αφήσει να εξαντληθούν οι τρεις μήνες που έχει περιθώριο για να προχωρήσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά θα την φέρει έως τον Νοέμβριο, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον Αλέξη Τσίπρα να τρενάρει την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, με δεδομένη και την ασφυκτική πίεση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Πρόταση μομφής

Η απόσυρση των υπουργών του κυβερνητικού εταίρου και η επίσκεψη Καμμένου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του δηλώσει ότι δεν στηρίζει πλέον την κυβέρνηση αυτόματα θα θέσει σε αμφισβήτηση την αρχή της δηλωμένης για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι εσωκομματικοί τριγμοί είναι αναπόφευκτοι.

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ξαναπέφτει στο τραπέζι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Για να την κερδίσει βέβαια και να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και σήμερα δεν υπάρχει αυτή η πλειοψηφία. Η προηγούμενη πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ μόνο για το σκοπιανό υπερψηφίστηκε από 123 βουλευτές. Βέβαια εάν η κατακραυγή κατά του Αλέξη Τσίπρα είναι τόσο μεγάλη, και υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας αυτήν τη φορά και οι ΑΝΕΛ, δεν αποκλείεται να εξασφαλιστούν οι 151 ψήφοι και από άλλα κόμματα όπως συζητείται στη ΝΔ.

Πριν φτάσουν, όμως, τα πράγματα εκεί, η Πειραιώς θα ακολουθήσει στρατηγική κλιμάκωσης από την επομένη του δημοψηφίσματος στα Σκόπια.

Πρέσινγκ στον Καμμένο

Στο στόχαστρο μπαίνει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος. Ο ισχυρισμός του ότι οι ΑΝΕΛ δεν ψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ για το σκοπιανό, τον περασμένο Ιούνιο, γιατί η υπογραφή της συμφωνίας δεν γεννάει έννομα αποτελέσματα είναι έωλο, όπως τονίζουν στο ηγετικό επιτελεί της ΝΔ. Εάν προχωρήσει και η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια -διδαδικασία που ξεκίνησε με την υπογραφή των Πρεσπών - θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό θα αναστραφεί. Δεν μπορεί μια χώρα να ζητά κάθε λίγο και λιγάκι από μια άλλη χώρα να αλλάζει το Σύνταγμα της. Γι αυτό και η ΝΔ θα τον προκαλεί τώρα, που τα ψέμματα τελείωσαν με το δημοψήφισμα που ο κ.Καμμένος υποστήριζε ότι θα το χάσει ο Ζάεφ, να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα πριν τη Συνταγματική Αναθεώρηση των Σκοπίων. Μετά θα είναι αργά.

Ενα άλλο σενάριο θα ήταν, ο κ.Καμμένος εφόσον τα εννοεί αυτά που λέει, μετά τα μέσα Δεκεμβρίου που συμπληρώνεται το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής, να καταθέσουν οι ΑΝΕΛ πρόταση μομφής, συγκεντρώνοντας και από άλλα κόμματα τις 50 υπογραφές που χρειάζονται. Μέσα σε κλίμα κατάρρευσης της κυβέρνησης θα βρεθούν κι άλλα κόμματα - και η ΝΔ βέβαια- για να την υπερψηφίσουν και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

«Επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά, ότι αντιστεκόμαστε σθεναρά, αλλά με σύνεση και αποφασιστικότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη των τομεαρχών.

«Μια συμφωνία που συντάχθηκε ερήμην της Ελληνικής Βουλής» τόνισε. «Μια συμφωνία που εμείς δεν πρόκειται να κυρώσουμε. Και ζητάμε εκλογές ακριβώς γιατί πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στα αρνητικά τετελεσμένα, τα οποία παράγονται, δυστυχώς, κάθε μέρα -και θα εξακολουθούν να παράγονται και τους επόμενους μήνες- έτσι ώστε να αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του και για την πορεία αυτού του μεγάλου εθνικού θέματος.»

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news