facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

DW:Β. Γιούροβα: Να δίνετε λιγότερες «χρυσές βίζες»

Τη χορήγηση ιθαγένειας ή άδειας παραμονής σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών έναντι επενδύσεων καυτηριάζει η αρμόδια Επίτροπος στη Welt. «Η Αθήνα είναι μακριά από την εθνική της κυριαρχία» γράφει ο Αλ. Κρητικός στη SZ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο και να περιορίσει, ει δυνατόν, την τακτική ορισμένων κρατών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να εκχωρούν δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών με αντάλλαγμα υψηλές επενδύσεις στη χώρα. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα die Welt η αρμόδια Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια όλης της ΕΕ και προαναγγέλλει αυστηροποίηση της υπάρχουσας σχετικής οδηγίας.
«Δεν επιθυμούμε Δούρειους Ίππους στην ΕΕ».   
Την αυστηροποίηση της οδηγίας για τις «χρυσές βίζες» προαναγγέλει η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα
Την αυστηροποίηση της οδηγίας για τις «χρυσές βίζες» προαναγγέλει η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα
«Κατά την άποψή μας οι βίζες δίνονται εν μέρει σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν μια πραγματική, αλλά κατασκευασμένη σχέση με τη χώρα της ΕΕ, στην οποία δεν κατοικούν επί ένα συνεχή χρόνο, όπως ζητά η Κομισιόν» διευκρινίζει η Γιούροβα. «Επιπλέον, από τη χορήγηση βίζας προκύπτει θέμα ασφάλειας για την ΕΕ, διότι ο αλλοδαπός μπορεί να κινείται ελεύθερα σε όλον τον ενωσιακό χώρο. Δεν επιθυμούμε Δούρειους Ίππους στην ΕΕ». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, τι ακριβώς είναι εκείνο που περιμένει από τις εν λόγω χώρες, η Επίτροπος απαντά ως εξής: «Να διασφαλίζουν ορισμένα κράτη-μέλη ότι οι βίζες δεν δίνονται σε εγκληματίες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε λιμάνι για εγκληματίες, για διαφθορά και μαύρο χρήμα. Γι αυτό στο μέλλον οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάζουν πιο διεξοδικά από ό,τι μέχρι τώρα, ποιοι πολίτες τρίτων χωρών καταθέτουν αίτηση για βίζα, από ποια χώρα, τι θέλουν και ποια είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων τους».
Η Βέρα Γιούροβα προαναγγέλλει ένα νέο σύστημα, που θα ενεργοποιεί τη μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών-μελών, τα οποία θα εγγυώνται ότι εκείνοι που παίρνουν βίζα, δεν θα βλάψουν την Ευρώπη. «Είμαι πεπεισμένη ότι θα έχουμε εποικοδομητικό διάλογο με τις επιμέρους χώρες» προσθέτει. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι για μερικές χώρες τα έσοδα από τις επενδύσεις αυτών των ανθρώπων αποτελούν σημαντική συμβολή στην οικονομίας τους. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου το επιχείρημα βίζα έναντι επενδύσεων και χρημάτων».

«Τέταρτο μνημόνιο»
Αλ. Κρητικός: Πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο
Αλ. Κρητικός: Πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο
«Από την πολιτική λιτότητας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων» είναι ο τίτλος άρθρου στηSüddeutsche Zeitung του Μονάχου του οικονομολόγου καθηγητή Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή ερευνητικής ομάδας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών με έδρα το Βερολίνο. Το μότο του είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξυγιάνει τον κρατικό της προϋπολογισμό με δραματικές συνέπειες, και τώρα θα πρέπει να γίνει ελκυστική για τους επενδυτές.
Ο Κρητικός επικρίνει τη ρήση κυβερνητικών μελών περί αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας μετά την 20η Αυγούστου, επειδή οι δανειστές έχουν επιβάλει μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μέχρι το 2023 και 2,2% μέχρι το 2060. «Θα πρέπει να γίνει λόγος για ένα τέταρτο μνημόνιο, τέτοιοι όροι στον προϋπολογισμό αποτελούν σαφή ψήφο δυσπιστίας απέναντι στην νυν αλλά και και στις επόμενες κυβερνήσεις. Είναι αμφίβολο εάν τηρηθούν σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και εάν οικονομικά έχουν νόημα. Διότι περιορίζουν δραστικά τα εργαλεία των ελληνικών κυβερνήσεων για ανάπτυξη μέσω δημοσίων επενδύσεων και για οικονομική ανάκαμψη. Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία».
Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν τα τρία μνημόνια έμειναν στη μέση σε πολλούς τομείς αναφέροντας ενδεικτικά τη δικαιοσύνη και καταλογίζοντας ευθύνες, μεταξύ άλλων, στη γραφειοκρατία και τα πολιτικά συμφέροντα. «Εκείνο που λείπει είναι μια κυβέρνηση, που να θέτει πάνω από τα συμφέροντα ορισμένων εκείνα ολόκληρης της χώρας και να προχωρήσει σε στρατηγικό αναπροσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων που έμειναν στη μέση… Μένει υπό διευκρίνιση σε ποιο βαθμό η νυν ή οι μελλοντικές κυβερνήσεις με δική τους ευθύνη θα κάνουν μια τέτοια νέα εκκίνηση. Και εδώ μπαίνουν και πάλι οι δανειστές στο παιχνίδι. Η τελευταία συμφωνία τους επιτρέπει να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενή πλεονάσματα, σε περίπτωση βέβαια που δρομολογηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και απελευθερωθούν πόροι από ελληνικής πλευράς για σημαντικά πρότζεκτ».
dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news