Αρνητική ήταν – σύμφωνα με πληροφορίες – η εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Novartis Hellas για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.
Στελέχη της εταιρείας διερεύνησαν κάθε συναλλαγή που είχε γίνει από το 2006, εξετάζοντας εάν το τίμημα ήταν εύλογο ή όχι.
Ο έλεγχος της επίμαχης περιόδου δεν οδήγησε σε στοιχεία που να βεβαιώνουν πως δόθηκαν μίζες σε πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η υπόθεση συζητείται ξανά στη Βουλή και το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται μυστική ψηφοφορία με κάλπες, ανάλογη με εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου.
Η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει επί του πορίσματος που έχει εκδοθεί από την προανακριτική επιτροπή για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής να μην ασκήσει ποινική δίωξη, λόγω αναρμοδιότητάς της.
Προτείνει να διαβιβάσει, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, το πόρισμά της και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών.
Στη συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθούν τα εννέα από τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος κατηγορείται ότι έλαβε χρήματα (40 εκατομμύρια ευρώ) για την αγορά μεγάλης ποσότητας εμβολίων κατά του πανδημικού ιού της γρίπης, το 2009.
Πανδημία
Στις αρχές του συγκεκριμένου έτους, είχαν εκδηλωθεί κρούσματα στις ΗΠΑ και στο Μεξικό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανεβάσει στο “6” το επίπεδο συναγερμού για πανδημία.
Τον Ιούλιο είχε υπογραφεί μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis σύμβαση για προμήθεια τριών εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου, έναντι ποσού 24 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον επόμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει επιπλέον οκτώ εκατομμύρια δόσεις, προκειμένου ο εμβολιασμός να γίνει σε δύο δόσεις. Η Novartis είχε τότε δηλώσει αδυναμία να εκτελέσει την παραγγελία, η οποία τελικά εκτελέστηκε από άλλη εταιρεία.
Χάρβαρντ
Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μέσω του γνωστού “Harvard Project”. Σύμφωνα με τους ανώνυμους μάρτυρες, πρόκειται για έναν μηχανισμό της εταιρείας για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.
Το σχέδιο αποτελούσε μία βάση συνεργασίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου με εκπροσώπους της Novartis από 30 χώρες του κόσμου, το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάρτιο το 2013 στη Βοστόνη και περιελάμβανε συνολικά 14 έργα.
Κάθε εκπρόσωπος είχε καταθέσει ένα σχέδιο δράσης για τη χώρα του, το οποίο αποσκοπούσε στη βελτίωση του συστήματος Υγείας και της βιωσιμότητάς του. Την Ελλάδα αφορούσε το σχέδιο “Παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε περιόδους κρίσης – Η περίπτωση της Ελλάδας”.
iatronet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου