facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Σχέδιο για ψυχαγωγική κάνναβη: Κοινωνικές λέσχες που θα καλλιεργούν ποσότητες για τα μέλη τους

Τις προτάσεις για την αποποινικοποίηση χρήσης της ψυχαγωγικής ή ευφορικής κάνναβης παρουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας στην Διημερίδα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «YES WE CAN-NABIS». 

Η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο βουλευτής, θα ακολουθήσει ένα μοντέλο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία και προβλέπει την δημιουργία σωματείων που θα καλλιεργούν ελεγχόμενες ποσότητες για τα μέλη τους. «Η ρύθμιση για την ευφορική κάνναβη περιλαμβάνει κοινωνικές λέσχες κάνναβης, Μη Κερδοσκοπικά σωματεία που θα καλλιεργούν ποσότητες αποκλειστικά για τα μέλη τους και θα διασφαλίζουν την ποιότητα της κάνναβης σε μια προσπάθεια να σταματήσει η συναλλαγή με το οργανωμένο έγκλημα. Ακόμη, προβλέπει την θεσμοθέτηση της καλλιέργειας ελεγχόμενων χώρων με εγγραφή σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο και τέλος αποποινικοποίηση της κατοχής για ιδιωτική χρήση με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση των αδειοδοτημένων σημείων πώλησης και διάθεσης για να ελαχιστοποιηθεί η ανεξέλεγκτη διάθεση», ανέφερε ο κ. Μπαλαούρας. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως είναι αντίθετος με την άποψη ότι αποποινικοποιώντας την κάνναβη ανοίγουμε τον δρόμο στα σκληρά ναρκωτικά ενώ αναφέρθηκε και στις θετικές επιπτώσεις που είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της μαύρης αγοράς, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ενηλίκων χρηστών, τα οφέλη για την υγεία και φυσικά για την οικονομία. 



Αχτσιόγλου: «Δαιμονοποιούν το προϊόν και το συνδέουν με ναρκοκουλτούρα»

Στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και δαιμονοποίησης του θέματος από τα κυρίαρχα ΜΜΕ αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία ανέφερε πως όπως έγινε με το νομοσχέδιο αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια έτσι και στην περίπτωση της κάνναβης τείνουν να το συνδέουν με φοβική αντίληψη. 

Η ίδια κατέθεσε τέσσερις σκέψεις που όλες κατατείνουν στο γιατί θα πρέπει η πολιτεία να εξετάσει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση αυτού του προϊόντος. Όπως είπε, «πρώτον, η αξιοποίηση του προϊόντος είναι μια οικονομική δραστηριότητα με μια συγκεκριμένη οικονομική σημασία. Η κάνναβη αποτελούσε βασική καλλιέργεια κι εξαγώγιμο προϊόν στα μέσα του 20ου αιώνα κι εγκαταλείφθηκε διεθνώς τη δεκαετία το ’80 κατόπιν σκληρής πολεμικής από τη βιομηχανία του πετρελαίου, των φαρμάκων της παραγωγής χαρτιού ακριβώς διότι αποτελούσε ένα σκληρό ανταγωνιστή των προϊόντων τους. Η καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο και είναι παράλογο να αποστρέφουμε την προσοχή μας ενώ θα ανοίξει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας». 

Η κα. Αχτσιόγλου τόνισε επίσης πως πρόκειται για μια παραγωγή που εκτός από κερδοφόρα καλύπτει και πολλές κοινωνικές ανάγκες του πληθυσμού. «η κάνναβη μπορεί να δημιουργήσει αλυσίδες αξίας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την αναπτυξιακή στρατηγική που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μπορεί δηλαδή κάποιος να το διαχειριστεί αυτοτελώς από την παραγωγή στη μεταποίηση και στο εμπόριο. Τρίτον, η κάνναβη αποτελεί προϊόν επί της εκμετάλλευσης του οποίου δραστηριοποιούνται πολλά εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και αυτό για εμάς έχει τεράστια σημασία. Ο τομέας αυτός έχει δυο χαρακτηριστικά. Οι δραστηριότητές του δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι στην επεκτατική κερδοφορία. Οι δραστηριότητες επίσης στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον ισότιμης συμμετοχής των εργαζομένων και δημοκρατικής συλλογικής λήψης αποφάσεων. Για μια κυβέρνηση της αριστεράς αυτό το μοντέλο αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα του αναπτυξιακού σχεδίου της επόμενης ημέρας. Τέταρτον, η εκμετάλλευση του προϊόντος μπορεί να έχει ένα ενισχυμένο κοινωνικό αποτύπωμα. Δεν είναι μόνο η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι και ότι η εκμετάλλευση μπορεί να γίνει με τρόπο που να σέβεται την περιβαλλοντική αειφορία είναι και πως το φαρμακευτικό προϊόν έχει τεράστια κοινωνική σημασία», πρόσθεσε η υπουργός.

protothema

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μετά περιμένουμε από τους χασίκλες να πάμε μπροστά.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news