Να εγκαταλείψει «την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωσης της έντασης που δεν οδηγεί πουθενά» κάλεσε την Άγκυρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή δεν φοβάται κανέναν».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής, με ισχυρές συμμαχίες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, προβληματισμού βεβαίως, αλλά όχι ανησυχίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Συνέστησε επίσης στην τουρκική πλευρά «να αφήσει τις επιθέσεις και να προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο στρατιωτικών» που κρατούνται στις φυλακές στην Αδριανούπολη.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι άδικο να κρατούνται οι δύο αξιωματικοί. «Όπως εμείς, στο παρελθόν, επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες που κάνοντας περιπολία πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει το ίδιο» είπε.
Παρατήρησε ακόμη ότι «οι ανατολικοί γείτονές μας εντείνουν την προκλητικότητά τους και οξύνουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα», σημειώνοντας ότι η στάση αυτή της Άγκυρας σχετίζεται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. « Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου, δεν τα βάζεις με το γείτονά σου. Και δεν υπάρχουν και πολλοί αξιόπιστοι και καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή» συμπλήρωσε.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε διπλωματικό δίαυλο και κάθε επιρροή που διαθέτει» και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων.
Υπογράμμισε στη συνέχεια πως με δεδομένη την στάση της Τουρκίας η Ελλάδα έχει έναν ακόμη λόγο να επιδιώκει το κλείσιμο ολοένα και περισσότερων μετώπων στην εξωτερική πολιτική και να συνεχίζει τις προσπάθειες να επιλύσει διαφορές με βόρειους γείτονές της χωρίς υποχωρήσεις από τις πάγιες εθνικές της θέσεις.
«Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει συνθήκες καλής γειτονίας» συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στις διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ είπε πως «όλοι παρά τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις συμφωνούμε σε αυτή την ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια».
Επικρίνοντας στη συνέχεια τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδίως της Ν.Δ. σημείωσε ότι «θα ήταν ευχής έργο τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας». «Λυπάμαι αλλα δεν το βλέπω, μακάρι να διαψευστώ» είπε.
«Βασικό ορόσημο ο ερχόμενος Αύγουστος»
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας ο πρωθυπουργός είπε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, την έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων».
«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» είπε.
Επισήμανε παράλληλα ότι βασικό ορόσημο για το κυβερνητικό έργο είναι ο ερχόμενος Αύγουστος και η έξοδος από την επιτροπεία που, όπως συμπλήρωσε, θα είναι μία «μεγάλη τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας».
«Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα χωρίς παράλογες απαιτήσεις από πλευράς των δανειστών… Η Ελλάδα έχει αλλάξει, δεν είναι πια μια χώρα που συσσωρεύει ελλείμματα» είπε ο Πρωθυπουργός
Όπως επισήμανε «για να κλείσει τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά και κυρίως εξασφάλισε τρεις βασικές προϋποθέσεις:
- Αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας
- δημιούργησε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσει το ταμπού της λιτότητας
- πέτυχε μία μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας».
«Στόχος να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο του 2019»
Πρόσθεσε μάλιστα πως στόχος της κυβέρνησης είναι «αυτή η περίοδος σταθερότητας να διευρυνθεί». «Στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της, και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα» είπε.
«Τελειωμένη υπόθεση τα περί προληπτικής γραμμής στήριξης»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη υπόθεση». «Κάποιοι μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» παρατήρησε.
Ανέφερε ακόμη ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα». Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο». Τα υπόλοιπα, συνέχισε, είναι ευσεβείς πόθοι.
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως βασική προϋπόθεση «για να έχουμε αίσια έκβαση» είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. «Στο τέλος της διαδρομής δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός» είπε. Υπενθύμισε παράλληλα πως «δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση» και ότι αυτή θα είναι η τελευταία, συνεπώς τυχόν εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον».
«Δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις ογδόντα μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος», είπε απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου