Το νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια συνεχίζει να διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ: βουλευτές που διαφωνούν έστειλαν επιστολή σε κοινοβουλευτικό όργανο του κόμματος, ενώ η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της ομάδας των «53» υποστηρίζουν το νομοσχέδιο.
Μάλιστα ο Χρήστος Καραγιαννίδης, μέλος των «53», κάλεσε όσους διαφωνούν με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθούν και να «δοκιμάσουν την τύχη τους σε άλλα πολιτικά κόμματα».
«Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συμφωνήσει εδώ και αρκετά χρόνια με συλλογικό τρόπο πως τα ατομικά δικαιώματα έχουν καθολικότητα. Τούτο σημαίνει πως ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού όλοι κι όλες έχουν το δικαίωμα στη δημιουργία οικογένειας» έγραψε ο κ. Καραγιαννίδης στο Facebook.
Σε άλλη ανάρτησή του δηλώνει πως «το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο μιας άλλης πολιτικής παράταξης».
Στην ίδια γραμμή και η ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «αποτελεί θετική τομή για τα ελληνικά δεδομένα».
Με ανακοίνωσή της, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί μάλιστα τους διαφωνούντες πως «λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογικές τους πελατείες». «Στη μάχη απέναντι στο σκοταδισμό και τη συντήρηση, κρινόμαστε καθημερινά και οφείλουμε όλοι/ες να μην κάνουμε βήμα πίσω» τονίζει η ανακοίνωση.
Το εσωκομματικό αδιέξοδο ήταν εμφανές την Τρίτη στη συνεδρίαση του ενδοκοινοβουλευτικού οργάνου της πλειοψηφίας (ΕΠΕΚΕ, Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) όπου οι διαφωνούντες εξέφρασαν χωρίς περιστροφές τις ενστάσεις τους, λέγοντας εν πολλοίς πως η κοινωνία δεν είναι έτοιμη ν’ αποδεχθεί τέτοιες παρεμβάσεις.
Τη θέση αυτή υποστήριξαν στη συνεδρίαση οι βουλευτές Γενιά, Βέττας, Ουρσουζίδης, Κωνσταντινέας, Δημαράς, Μιχελογιαννάκης, Κωστοπαναγιώτου, αν και υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που απουσίασαν από τη συνεδρίαση αλλά συμμερίζονται τη θέση αυτή, όπως ο Μ. Μπόλαρης και ο Θ. Παραστατίδης.
Η πλειοψηφία μάλιστα όσων αντιδρούν ζητά αν όχι να αποσυρθεί η διάταξη, να δοθεί χρόνος προκειμένου να μπορεί η κοινωνία το συζητήσει και να το αποδεχθεί.
Μάλιστα η βουλευτής Γεωργία Γεννιά κατέθεσε στην ΕΠΕΚΕ επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία συνυπογράφουν οι Γιώργος Ντζιμάνης και Γιάννης Καραγιάννης. Το αίτημα της επιστολής είναι να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο ώστε να δοθεί δυνατότητα αναδοχής μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια, και μόνο «αν κριθούν κατάλληλα προς τούτο»
«Ήδη οι αντιδράσεις είναι μεγάλες από τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την τεκνοθεσία από ομόφυλα άτομα. Ούτως ή άλλως, ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου ομοφύλων, που λογικά και για λόγους ασφάλειας δικαίου θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να προηγηθεί της τεκνοθεσίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Από τη πλευρά της, πάντως η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου δεν έδειξε διάθεση να οπισθοχωρήσει, λέγοντας πως δε μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών, καθώς τότε κινδυνεύει να καταπέσει στο σύνολό της η διάταξη.
Πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει γιατί αποτελεί ταυτοτική θέση του κόμματος. Ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου και δεν γίνεται να διαχωρίζουμε τα ζευγάρια σε κατηγορίες, είναι λάθος να επικεντρώνεται εκεί το ενδιαφέρον και όχι στο θέμα της αναδοχής και της αποσυμφόρησης των ιδρυμάτων, που αποτελεί πράγματι κοινωνική πληγή».
Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως στο ζήτημα της αναδοχής «θα αναζητήσουμε ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις σε όσους ασπάζονται τις ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, όπως είναι τα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου αλλά και στο χώρο της ευρωπαϊκής Δεξιάς».
Παραμένει πάντως ασαφές ποια στάση θα κρατήσουν οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου