facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

DW:Τιμές και όχι διώξεις για τον Ανδρέα Γεωργίου

Με αφορμή την εκδίκαση από τον Άρειο Πάγο νέας προσφυγής του Ανδρέα Γεωργίου, κορυφαίοι γερμανοί οικονομολόγοι στηλιτεύουν τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και ζητούν την αθώωσή του.
Το περασμένο καλοκαίρι το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων είχε επιβάλει στον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, κρίνοντάς τον ένοχο για μια από τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
Συγκεκριμένα οι δικαστές έκριναν ότι ο οικονομολόγος παρέβη την υποχρέωσή του να θέσει υπόψη του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2009 ώστε αυτό να συναινέσει στην αποστολή τους και τα διαβίβασε αυτοβούλως στην Eurostat ώστε να αποκομίσει ηθικό όφελος. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τον Άρειο Πάγο έπειτα από σχετική προσφυγή του Α. Γεωργίου.
O Τόμας Μάγερ διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank
O Τόμας Μάγερ διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank
Εξαρχής η υπόθεση Γεωργίου προσείλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία με σειρά ρεπορτάζ επιχείρησαν να ρίξουν φως στη δίωξη του έλληνα οικονομολόγου. Με τίτλους όπως «Δίκη για το θεαθήναι» και «Θύμα της ειλικρίνειάς του» οι περισσότεροι γερμανοί αναλυτές επέκριναν τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, εντάσσοντάς την σε ένα ευρύτερο κυνήγι μαγισσών.
«Παράλογες» κατηγορίες
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η ανάγνωση της υπόθεσης και από τον επιφανή γερμανό οικονομολόγο Τόμας Μάγερ. Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Ελευθερία στον Ανδρέα Γεωργίου», ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στηλιτεύει τη δίωξη του έλληνα συναδέλφου του εκτιμώντας ότι αποσκοπεί απλώς στο να αποκρύψει λάθη του παρελθόντος.
Το άρθρο του Τ. Μάγερ στην FAZ
Το άρθρο του Τ. Μάγερ στην FAZ
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο κ. Μάγερ υπενθυμίζει ότι στις αρχές της χιλιετίας έλληνες πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παραποίησαν στατιστικά στοιχεία για να επιτύχουν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Μετά την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, η χώρα όφειλε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, ωστόσο εν τέλει «έγινε το αντίθετο. Με νέες παραποιήσεις συγκαλύφθηκε η πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών και παρατάθηκε η χρεοκοπία. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί και αξιωματούχοι δεν ήθελαν να το παραδεχτούν και διώκουν τώρα σφόδρα εκείνον που αποκάλυψε τα ψέματά τους».
Την δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου επικρίνει και ο Λαρς Φελντ, ένας από τους λεγόμενους «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. Σε αποκλειστική του δήλωση στην Deutsche Welle, ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει ότι η όλη υπόθεση «υπονομεύει τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης διότι η ανεξάρτητη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων».
Πρόταση για τιμητική διάκριση στον Γεωργίου
Σύμφωνα με τον κ. Φελντ, η κατηγορία σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ επειδή δεν ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. πριν από την αποστολή των στοιχείων, είναι παράλογη. «Τα στατιστικά στοιχεία είναι λανθασμένα ή σωστά και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοκρατικών ψηφοφοριών. Με τη διαδικασία αυτή η Ελλάδα παραβιάζει για άλλη μια φορά ευρωπαϊκούς κανόνες».
Ο Λαρς Φελντ ανήκει στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομία
Ο Λαρς Φελντ ανήκει στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομία
Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ τονίζει ότι ο Ανδρέας Γεωργίου πρέπει όχι μόνον να αθωωθεί αλλά και να τιμηθεί. Όπως αποκαλύπτει, ο ίδιος έχει προτείνει ήδη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να απονείμει τιμητική διάκριση στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. 
Με ποιο σκεπτικό; «Ο κυοφορούμενος νέος μεγάλος συνασπισμός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κεφάλαιο Ευρώπη. Ήδη εξαρχής θα έπρεπε να στείλει το μήνυμα ότι η ειλικρίνεια είναι ένα πολύ σημαντικό αγαθό στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να το κάνει αυτό τιμώντας τον κ. Γεωργίου για τη συμβολή του στην αναζήτηση της αλήθειας για τα ελληνικά δημοσιονομικά. Ως γερμανός πολίτης έχω τη δυνατότητα να προτείνω αυτή την τιμητική διάκριση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών».
dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news