facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Αλλάζουν όλα για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις μεγάλες αλλαγές που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Δύο μήνες μετά την ψήφιση του ν.4512/2018 και ενόψει της 4ης αξιολόγησης, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας εξέδωσαν Κοινή Υπουργική Απόφαση που διορίζει 17μελή Επιτροπή που έως τις 30 Μαΐου θα πρέπει να έχει καταλήξει στις αλλαγές που θα προτείνει στην χορήγηση του επιδόματος.

Έργο της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, είναι να υπολογίσει την «συχνότητα» έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο, νέα κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού του ποσού που θα χορηγείται.

Όπως αναφέρει ο νόμος (άρθρο 396, του ν.4512/2018), αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη, Ξανθού και Γεροβασίλη:
1. Συστήνεται Επιτροπή αρμόδια για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και για την εκπόνηση από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας των φορέων στους οποίους παρατηρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

2. Αναφορικά με το καθεστώς χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, έργο της Επιτροπής είναι ιδίως:

α) ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους,

β) ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος,

γ) η υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και σε συνδυασμό με μέτρα αύξησης της πρόληψης και της προστασίας από ατυχήματα, αναμένεται ότι πολλές κατηγορίες εργαζομένων θα πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι με άλλο νόμο του 2015 (ν.4354/2015) είχε οριστεί ότι τα επιδόματα επικινδυνότητας θα ευθυγραμμιστούν με τα ισχύοντα στην ΕΕ, αλλά στο πλαίσιο της 3ης Αξιολόγησης η ρύθμιση άλλαξε, ενώ θα πρέπει να έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα έως τον Ιούνιο που θα κλείνει η 4η αξιολόγηση.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news