facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Στον Εισαγγελέα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας για τις πλημμύρες από τον Αχελώο

Στον Εισαγγελέα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας για τις πλημμύρες από τον Αχελώο. Σε απόγνωση οι αγρότες της περιοχής που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για την λανθασμένη διαχείριση των υδάτινων όγκων στα φράγματα του ποταμού.

Λίμνες θυμίζουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, εξαιτίας της απότομης ανόδου της στάθμης του ποταμού Αχελώου. Ζημιές υπάρχουν σε περιοχές του δήμου Αγρινίου, όπως το Αγγελόκαστρο και τα Καλύβια, αλλά και του διευρυμένου δήμου Μεσολογγίου, στα χωριά Πεντάλοφο, Γουριά, Κατοχή, Αιτωλικό και Νεοχώρι.

Οι αγρότες με ζημιές στα χωράφια τους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου πήγαν την Τρίτη (27/3) στο εισαγγελέα Αγρινίου, για να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ, την οποία εγκαλούν ότι δεν κάνει σωστή διαχείριση των υδάτινων όγκων που συσσωρεύονται στο φράγμα Κρεμαστών, αλλά και στα υπόλοιπα φράγματα της περιοχής. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είτε δεν μπορούν να σπείρουν την πλημμυρισμένη γη τους, λόγω του νερού, όπως λένε, είτε βλέπουν τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ελιάς, κηπευτικών και τριφυλλιού να έχουν «εξαφανιστεί από το χάρτη».

«Το νερό στο χωριό μου την Κατοχή κοντεύει να βγει στα καφενεία», καταγγέλλει ο αγρότης Αντρέας Μανέτας, κρουώντας καμπανάκι κινδύνου για τις παραποτάμιες δεντροκαλλιέργειες. «Αν μπει το νερό στις πορτοκαλιές, τις μανταρινιές και τις ελιές, πάει η σοδειά και των επόμενων ετών», μας λέει, υπενθυμίζοντας ότι «ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τέτοιες ζημιές». Όπως λέει ο ίδιος «βρισκόμαστε ήδη σε διαμάχη με τη ΔΕΗ, γιατί και πριν επτά χρόνια έγιναν ζημιές από το ίδιο φαινόμενο».

«Υπάρχει πρόβλημα με τα νερά που απελευθερώνει η ΔΕΗ στα Κρεμαστά, αφού ακούγεται ότι με την υπερχείλιση φεύγουν περίπου 3.000 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο. Πρόκειται για τεράστια ποσότητα νερού», λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο δήμαρχος Μεσολογγίου, κ. Νίκος Καραπάνος.

Σημειώνεται ότι σε αρκετά σημεία του τοπικού οδικού δικτύου τα νερά του Αχελώου είναι λίγους μόλις πόντους πριν το οδόστρωμα, εγκυμονώντας κινδύνους για τους περαστικούς, καθώς δεν υπάρχουν κικλιδώματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γίνεται διοχέτευση των υδάτινων όγκων σε διώρυγες.

Με επιστολή του τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καραπάνος προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, την Γενική Δ/νση Παραγωγής της Επιχείρησης, καθώς επίσης την Αποκεντρωμένη Δ/ση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου αναφέρθηκε στο φαινόμενο, ζητώντας άμεσα μέτρα πρόληψης πλημμυρικων φαινομένων, ενώ τη Δευτέρα έκανε και νέα ενημέρωση.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται: «….τα τελευταία 24ωρα κάτοικοι, φορείς, ΤΟΕΒ και ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής δημοτικής ενότητας Οινιάδων (Κατοχή – Νεοχώρι) είναι εξαιρετικά θορυβημένοι και ανήσυχοι μετά την απότομη άνοδο της στάθμης των νερών του Αχελώου, η οποία οφείλεται στην αποδέσμευση μεγάλων υδάτινων πόρων από τους ταμιευτήρες των φραγμάτων σας που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού.

Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες καθώς θέτονται πλέον ζητήματα ασφάλειας της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων. Μεταφέροντας την αγωνία τους σχετικά με το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, επιβάλλονται από μέρους σας άμεσες ενέργειες πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων και προστασίας των πολιτών στην περιοχή, προς αποφυγή ιδιαίτερα δυσάρεστων και επικίνδυνων καταστάσεων».

Ενημέρωση από τους αντιδημάρχους Μεσολογγίου

Μετά από αυτοψία των αντιδημάρχων Ανδρέα Κότσαλου και Γεωργίου Παπαδόπουλου στις Οινιάδες (δήμος Μεσολογγίου) διαπιστώθηκε το μέγεθος των προβλημάτων, τα οποία οφείλονται στην άνοδο της στάθμης των υδάτων του Αχελώου, η οποία προφανώς προκλήθηκε από την απελευθέρωση μεγάλων όγκων νερού από τους τεχνητούς φραγμούς των ταμιευτήρων της ΔΕΗ και των λιμνών Τριχωνίδας-Λυσιμαχίας.

Οι δυο αντιδήμαρχοι μάλιστα επεσήμαναν τα ακόλουθα:
Είναι πλέον ανάγκη να ληφθούν από την πολιτεία εκτάκτως μέτρα για την εκτόνωση και έλεγχο της κατάστασης, με πρώτο την εκπόνηση μελετών για την εκβάθυνση του Αχελώου ώστε να αναδειχθεί η ακριβής ποσότητα νερού που θα μπορεί να διοχετεύεται, χωρίς παρόμοιες καταστάσεις, από τον Αχελώος προς τις εκβολές του.

Η ΔΕΗ έστειλε και εγγράφως ενεργοποίηση της Αστυν. Διάταξης του 1988, η οποία προειδοποιεί για μεγάλη προσοχή στις παραποτάμιες περιοχές των Οινιαδών κατά τις μετακινήσεις των πολιτών για να μην υπάρξει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής.

Εκτός των Οινιαδών δημιουργήθηκαν προβλήματα σοβαρότατα και στη Δ.Ε. Αιτωλικού. Η ποσότητα των νερών που κατευθύνεται από τις λίμνες Τριχωνίδα-Λυσιμαχεία προς τον Αχελώο μέσω τεχνητού καναλιού, του Δίμηκου, στον οποίο δεν έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες εκβάθυνσης , όπως αποδεικνύεται από έγγραφα, δημιουργεί υπερχείλιση στη λίμνη Λυσιμαχεία προς την διώρυγα Δ24, η οποία με σήραγγα διοχετεύει τα νερά προς την παραλία της Σταμνάς, όπου περνούν τεράστιοι όγκοι νερού προς τη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού-Μεσολογγίου, από τις 25 Φεβρουαρίου 2018 έως και σήμερα.

agrotypos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news