facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Kαι η σκλήρυνση κατά πλάκας στη λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις

Έπειτα από πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, συνεδρίασε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων, με αντικείμενο την επανεξέταση της πρόσφατης εισήγησής της.

Πέντε μέρες μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, με παρέμβαση της υπουργού, διορθώθηκε η κατάφωρη αδικία για τους πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Επί μέρες επώνυμοι όπως η Έλενα Ακρίτα, και γενικότερα πάσχοντες, στηλίτευαν την απόφαση του ΚΕΠΑ που έθετε εκτός λίστας ανιάτων ασθενειών τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι πάσχοντες περιέγραφαν τις δραματικές συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν ζώντας με αυτή την ασθένεια. Η Επιτροπή με παρέμβαση της υπουργού ξανασυνεδρίασε σήμερα και ανέτρεψε τις αποφάσεις.
Η Επιτροπή εισηγήθηκε την ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις της ασθένειας της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, στις περιπτώσεις της πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής της νόσου, όπου ο πάσχων δεν επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικότητας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ).

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η βελτίωση της καθημερινότητας και η ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «ο προϊσχύων κατάλογος με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, που καταρτίστηκε τον Νοέμβριο του 2013, δεν περιελάμβανε την ασθένεια της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Η απόδοση των ποσοστών αναπηρίας ανά πάθηση και ο χαρακτηρισμός μίας πάθησης ως μη αναστρέψιμης πραγματοποιείται, μετά από γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, (αποτελούμενης από γιατρούς διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, καθηγητών πανεπιστημίων κ.λπ.), η οποία λαμβάνει υπόψη τα πορίσματα και τις γνώμες των αρμόδιων επιστημονικών συλλόγων και φορέων. Ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Με την Υπουργική Απόφαση της 8ης Ιανουαρίου 2018, οι μη αναστρέψιμες παθήσεις διευρύνθηκαν από 43 σε 143».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news