facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Τοξική ωρολογιακή βόμβα ενεργοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο

Στον Ασπρόπυργο εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ένα -επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία- εξαιρετικά ρυπογόνο εργοστάσιο που παράγει τοξικά απόβλητα χωρίς άδεια, χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων 2,5 χρόνια και πλέον και χωρίς να ενδιαφέρεται κάποιος αρμόδιος.
Πρόκειται για μια μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών η οποία πολλές φορές έχει εντοπισθεί να παρανομεί αλλά συνεχίζει να λειτουργεί. Σε επιθεωρήσεις που έχουν γίνει έχουν εντοπιστεί επανειλημμένα:
  • Εργαζόμενοι ξεφορτώνονται τοξικά απόβλητα σε βόθρους.
  • Οι εκπομπές σωματιδίων μολύβδου και διοξειδίου του θείου από την καμινάδα της ξεπερνούν συχνότατα τα επιτρεπόμενα όρια.
  • Επικίνδυνα απόβλητα βρίσκονται συσσωρευμένα σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης (παράνομα υπόστεγα με μουσαμάδες) με κίνδυνο όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και της δημόσιας υγείας.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καταθέτουν ότι η Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ στις δύο δεκαετίες λειτουργίας της, δεν απομάκρυνε οποιαδήποτε ποσότητα αποβλήτου της. Κανείς δε διερωτάται που τα θάβει και τι τα κάνει τέλος πάντων;
Μάλιστα στις 6/2/2018 συζητήθηκε στο Εφετείο Αθηνών η έφεση που άσκησε η νόμιμη εκπρόσωπος της ανωτέρω εταιρείας κατά της από 19.06.2017 απόφασης του Ι' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Η απόφαση του Εφετείου είναι καταδικαστική και προβλέπει μάλιστα 1 έτος φυλάκιση με τριετή αναστολή,  επικυρώνοντας τελεσίδικα τη ρυπογόνα δραστηριότητα της επιχείρησης στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η πρόταση της Εισαγγελέως, επικουρούμενη από μαρτυρία Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, υιοθετήθηκε πλήρως από το Δικαστήριο.
Πρόστιμα επιβάλλονται διαρκώς αλλά η λειτουργία της επιχείρησης δεν αναστέλλεται.  Υπάρχει επίσημη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για τη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας μέχρι να απομακρυνθούν τα τοξικά απόβλητα και να συμμορφωθεί η διοίκηση με την υποχρέωση υλοποίησης όλων των αλλαγών που προβλέπει ο κανονισμός.
  • Η μονάδα ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί με προσωρινή διαταγή που έλαβε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αξιολόγησε την οικονομική της βλάβη και της επέτρεψε να λειτουργεί προσωρινά και υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα έχει απομακρύνει σημαντικές ποσότητες από τα απόβλητά της.
  • Η προσωρινή λειτουργία επετράπη επειδή η διοίκηση της επιχείρησης ισχυρίζεται ότι πλέον έχει αρχίσει να συμμορφώνεται και να απομακρύνει σιγά - σιγά το επικίνδυνο απόβλητο το οποίο συσσώρευε εδώ και χρόνια με κίνδυνο της υγείας των περιοίκων. 
Η όλη υπόθεση θα κριθεί οριστικά από τη Δικαιοσύνη, τέλη Φεβρουαρίου 2018.
Μέχρι τότε όμως η μονάδα θα έχει απομακρύνει μόνο 1350 τόνους σκωρίας μολύβδου σε αντίθεση με την υποχρέωση του σχεδίου συμμόρφωσης σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να απομακρύνει περισσότερους από 4.000 τόνους σκωρίας μολύβδου. Με την ανοχή της Περιφέρειας προβάλλει κάθε φορά ανυπόστατες δικαιολογίες και δεν κάνει τίποτα. Ταυτόχρονα η παράνομη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας αυτής έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή τουλάχιστον 500 τόνων το χρόνο επικίνδυνου νέου απόβλητου. Πρόκειται για ένα δηλητηριώδες απόβλητο το οποίο φυλάσσεται σε εγκαταστάσεις απολύτως ακατάλληλες που δεν πληρούν τις ελάχιστες νόμιμες προδιαγραφές.
Χειρότερες εξελίξεις
Η υπόθεση αυτή έχει πάρει μία ακόμη πιο περίεργη τροπή. Η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί περισσότερα από 2 χρόνια χωρίς περιβαλλοντική άδεια. Η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν ενδιαφέρεται, δεν ενεργεί, δεν προστατεύει τους πολίτες.  Η περιβαλλοντική άδεια της μονάδας αυτής έληξε πρόωρα :
  • Η Διοίκηση μετά από τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις αποφάσισε να συντομεύσει τον χρόνο ισχύος των περιβαλλοντικών της όρων προκειμένου να εκδοθεί νέα άδεια που να περιέχει προβλέψεις ώστε να γίνεται η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνα με τη νομοθεσία. 
  • Δόθηκε σαφής έγγραφη εντολή να εναρμονιστεί η λειτουργία της μονάδας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές λειτουργίας και ορίων εκπομπών όπως προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά στάνταρ είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα (μερικά όρια ισχύουν από το 1981 χωρίς αλλαγές!)  προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της απομάκρυνσης της σκωρίας.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι στις 22 Ιουλίου του 2015, έπρεπε η δραστηριότητα να υποβάλει τουλάχιστον τα νέα στοιχεία στη Διοίκηση ώστε να εκτιμηθούν και να εκδοθούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι, που θα εξασφαλίζουν τις αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας ώστε να μην διακινδυνεύεται το περιβάλλον και η υγεία.  Ο φάκελος που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ήταν πλήρης. Υπάρχει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στις 26.04.2016 που επιστρέφει τον φάκελο στην επιχείρηση, προκειμένου να συμπληρωθεί με τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στη ρύπανση της περιοχής και στις ενέργειες που έχει προβεί το εργοστάσιο ώστε να συμμορφωθεί με τις παραβάσεις που είχαν διαπιστώσει οι επιθεωρητές.
Η εταιρεία Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ υπέβαλε κάποια συμπληρωματικά  στοιχεία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2016.
  • Η Περιφέρεια και πάλι ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής «να αποσταλεί η ΜΠΕ με ενσωματωμένα τα τυχόν συμπληρωματικά αυτής».
Η διοίκηση της εταιρεία Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ δεν συμμορφώθηκε, οι αρμόδιοι που χειρίζονται την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ωστόσο πάλι δεν έκαναν τίποτα.
Λειτουργώντας γραφειοκρατικά , προώθησαν τα αποσπασματικά στοιχεία που έλαβαν και όσα άλλα ακολούθησαν χωρίς ποτέ όμως να επιστρέψουν τον φάκελο.
Τελικώς το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε και πάλι στις 27.04.2017.
Τότε τέθηκε το ζήτημα ότι αφενός η Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ προτείνει μεθόδους που είναι πειραματικές και απέχουν πολύ από το να εφαρμοστούν στη βιομηχανία, αφετέρου, δεν μπορεί να εκδοθούν περιβαλλοντικοί όροι πριν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της Ι. ΧΟΥΜΑΣ με το πρόγραμμα που της έχει επιβληθεί για την απομάκρυνση των τοξικών της αποβλήτων.
Ακόμη μία φορά όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν επέστρεψε τον φάκελο.
Στο σημείο αυτό τίθενται αμείλικτα ερωτήματα:
1.       Γιατί; Γιατί η Διοίκηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει σε λειτουργία ένα εργοστάσιο το οποίο λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον;
2.       Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί το 2018 ένα τόσο ρυπογόνο εργοστάσιο που παράγει επικίνδυνα τοξικά απόβλητα χωρίς περιβαλλοντικούς όρους από το 2015;
3.       Γιατί η Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει ρύπανση, στην οποία πάντως συμμετέχει ο ίδιος υπάλληλος, ως Πρόεδρος της ΠΕΑΠΖ,  ο οποίος είναι αρμόδιος να αποφασίσει την έγκριση της μελέτης της Ι ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ ή την επιστροφή του φακέλου!
4.       Μήπως ήρθε η ώρα να επιληφθεί ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης;
5.       Πόσο καιρό ακόμα θα κρύβεται η διοίκηση και οι ιδιοκτήτες της Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ;
6.       Ποιοι εισηγούνται στον ΑΝΥΠΕΝ να στέλνει επιστολές με αντικείμενο την παράταση της λειτουργίας και να παρεμβαίνει τόσο στις αποφάσεις της Διοίκησης, όσο και της Δικαιοσύνης;
Επιτέλους πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Όσοι παραβιάζουν συστηματικά την νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητοι. Και στις διαδικασίες αυτές πρέπει να ασχολούνται μόνο οι αρμόδιοι, όχι τμήματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ουδεμία σχέση έχουν με τα θέματα αυτά.
Στα ποινικά ακροατήρια οι εκπρόσωποι της Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ απαλλάσσονται ελλείψει δόλου.
Αθωώνονται επειδή «δεν φταίνε αυτοί» που οι συνθήκες αποθήκευσης είναι ακατάλληλες, διότι η Διοίκηση τις έχει συμπεριλάβει στην περιβαλλοντική άδεια παρά το γεγονός ότι δεν πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας(!!!) και στις περισσότερες δίκες δεν καλούνται καν μάρτυρες, ούτε παρίσταται κάποιος από την πλευρά του Υπουργείου. Στη μοναδική περίπτωση που παρέστη αρμοδίως μάρτυρας (πρόσφατη δίκη στο Εφετείο), το αποτέλεσμα ήταν φυσικά το προαναφερθέν καταδικαστικό.
Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος τρελάθηκαν;
  • Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να λειτουργούν τέτοιες επιχειρήσεις;
  • Εάν κάποιες μονάδες παράγουν χωρίς να διαθέτουν καν περιβαλλοντικές άδειες, πρέπει να κλείνουν άμεσα και χωρίς περιστροφές.
Εκτός κι αν η Διοίκηση έχει ιδιαίτερους λόγους να κλείνει τα μάτια…
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news